MARKO MIŠČEVIĆ/CROPIX
Self-love Valentinovo 2024.

Anita Dujić o ljubavi i vremenu za sebe: "Riješila sam se osjećaja krivnje"

Ove godine smo mjesec ljubavi odlučili posvetiti samima sebi pa donosimo serijal intervju u kojima nam naše it djevojke govore o tome što je ljubav prema sebi i zašto je važna. Self Love serijal intervjua otvaramo s Anitom Dujić.

Ove godine smo mjesec ljubavi odlučili posvetiti samima sebi pa donosimo serijal intervju u kojima nam naše it djevojke govore o tome što je ljubav prema sebi i zašto je važna. Self Love serijal intervjua otvaramo s Anitom Dujić.

Što je ljubav? A što je ljubav prema sebi – kako je vidite?

- Ljubav je sve, ona pokreće svijet i čini nas boljim ljudima, a ona prema sebi je, za mene, jako bitna. Smatra da od ljubavi prema sebi sve polazi. Ako ne volimo sebe i ako nismo dobri prema sebi, ne možemo biti ni prema drugima. To je vrlo jednostavno.

Sreća i ljubav prema sebi definirana je, da sažmemo, kao zadovoljstvo pojedinca, ipak - ne smatra se u svim društvima pozitivnom vrijednošću. Kako vi vidite taj aspekt ideologije voljenja sebe samog?

- Ljubav prema sebi često zna biti protumačena kao sebičnost. Možda jednim dijelom to i jest, ali na kraju dana treba biti malo sebičan kako bismo sačuvali sebe i kako bismo pronašli koji trenutak za sebe. Shvaćam odakle polazi negativno gledanje na ugađanje sebi samom, koje vuče korijenje daleko u prošlost, ali isto tako vidim da kao društvo izlazimo iz tog „grešnog“ ponašanja i učimo se voljeti sami sebe i to je vrlo pozitivno.

image
MARKO MIŠČEVIĆ/CROPIX

Koje su najljepše geste ljubavi?

- Zagrljaj, poljubac, osmijeh stvari su koje mi prve padaju na pamet. No kao najvažnije geste izdvojila bih uvažavanje, poštivanje i vrednovanje drugog i sebe.

Kako naučiti voljeti sebe – koji su to koraci, koje probleme je potrebno prevladati? Da bismo sami sebe adekvatno zavoljeli, moramo se upoznati/spoznati. Kakvi su bili vaši proces tog stvarnog dodira sa sobom i svojim suštinskim potrebama, voljama, željama....?

- Svoj život dijelim na onaj prije i onaj poslije djece. Prije cura sam bila usmjerena samo na sebi, potpuno posvećena sebi i svojim potrebama. Dolaskom mojih curica sve se promijenilo. Ljubav se udvostručila, ali vremena za sebe i sve ostalo je jako malo. I tek u ovoj situaciji zapravo učim i ulažem velike napore kako bih sve uskladila. Trudim se pronaći vrijeme za sebe, ugoditi sebi. Također se pokušavam riješiti i onog poznatog osjećaja krivnje koji sve majke imaju - ako odvojim vrijeme za sebe, znači li to da sam njih zakinula? Naučila sam da je važnije kako provodimo zajedničko vrijeme, a ne koliko. Nekad je dovoljno i malo ako je to kvalitetno druženje u kojem sam u potpunosti posvećena njima. Kad sam to shvatila, riješila sam se osjećaja krivnje kada učinim nešto lijepo za sebe - jer važno je posvetiti se i sebi.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

Na koji način sebi „pokazujete” ljubav? Što činite za sebe? A kako drugima?

- Kroz rituale. Nekad je to opustajuća kupka, mirisna svijeća, šetnja gradom, a nekad 15 minuta ispijanja čaja u miru i tišini. Nekad je to odlazak na večeru s prijateljicama ili na koncert. Kada su u pitanju drugi, ljubav pokazujem gestama, malim znakovima pažnje, sitnicima, dok je unutar obitelji ta ljubav vrlo taktilna; ljubimo se, grlimo i mazimo, kažemo na glas "volim te" i govorimo si koliko si značimo.

Slažete li se s izjavom „Ako ne voliš sebe, kako ćeš voljeti nekog drugog”?

- Apsolutno!

Tko je najviše utjecao na to da zavolite sebe?

- Najveći utjecaj je imao moj način života - putovanja u ranoj dovi, upoznavanje svijeta, ali i rana samostalnost. Odgojena sam u tradicionalnom, vjerskom okruženju u kojem ugađanje sebi baš i nije bila praksa. Ali s upoznavanjem različitih ljudi i kultura, sa stjecanjem životnog iskustva, s učenjem o sebi i svijetu naučila sam i kako zavoljeti sebe, ali i kako si ugoditi i koliko je to zapravo važno.

Koliko često odvojite vrijeme za sebe?

- U ovoj fazi života to je poprilično izazovno, ali trudim se svaki dan odvojiti vrijeme za sebe, barem malo. Radim svaki dan pa je i to na neki način vrijeme posvećeno meni i mom poslu, a često ubacim i kratke rituale kao što su ispijanje čaja, mini spa prije spvanja, odlazak na frizuru i nokte, masažu...

Što ste najteže zavoljeli kod sebe, a što najviše volite?

- Volim svoju empatiju prema drugima i brižnost koju želim prenijeti i na cure, a najmanje volim nestrpljivost koja me je često koštala.

Koji savjet biste dali mlađoj sebi?

- Vjeruj u sebe – uvijek. Svi problemi su zapravo izazovi i svi imaju svoje rješenje.

Koja je vaša feel good pjesma?

- Patetično skroz, ali "Love My Life" Robbieja Williamsa. (smijeh)

image
MARKO MIŠČEVIĆ/CROPIX

Zbog čega najviše žalite, čega se najviše bojite?

- Žalim zbog nekih situacija u kojima sam mogla drugačije reagirati. Ali generalno nema žaljenja - na sve gledam kao na školu u kojoj sam nešto naučila. Mislim da najviše učimo upravo iz onih loših, teških situacija i na njima sam zahvalna jer su me izgradile.S druge strane, bojim se situacija u kojima nemam kontrolu i na koje ne mogu utjecati.

Mali rituali s kojima započinjete dan? Kako se dnevno prakticira ljubav prema sebi?

- Dan mi započinje njegom lica i ispijanjem čaja, nakon čega sam spremna za sve što me čeka. Ljubav prema sebi se uči i trenira i često se moram podsjećati da budem blaga prema sebi. Pronalaženje vremena za sebe je ključ, rekla bih, makar to bilo i 15 minuta u danu.

Preporuke za dar za Valentinovo

  • Fashion komad – dobar jeans koji ćete nositi dugo
  • Parfem – Maison Crivelli, Molekulare Papyrus
  • Make-up - Dior
  • Tretman – sportska masaža tijela
  • Knjiga/ film – "Psi" Dora Šustić
  • Najdraže mjesto za večeru - Noel
  • Putovanje - Rim
Linker
28. travanj 2024 12:10