Modni sukob

Anni Wintour trese se stolac: Edward Enninful želi njezinu moćnu poziciju

Prvi tamnoputi urednik britanskog Voguea kuje plan kako preoteti posao svoje bivše mentorice i zaštitnice i doći na vrh američkog izdanja najutjecajnijeg modnog magazina na svijetu.

U nemilosrdnom poslovnom svijetu, gdje su od suosjećanja i prijateljstva važniji moć i položaj, nerijetko se dogodi da vam zbog vlastitog probitka nož u leđa zabiju oni koje ste smatrali bliskima. Takva bi sudbina, tvrde izvori iz visokih modnih krugova, mogla snaći i naizgled nedodirljivu Annu Wintour, najdugovječniju urednicu američkog Voguea, kojoj "dasku sapuna" nekadašnji štićenik Edward Enninful.

Riječ je o glavnom uredniku britanskog izdanja Voguea, prvoj tamnoputoj osobi na tako značajnoj funkciji u 130-godišnjoj povijesti najpoznatijeg i najutjecajnijeg modnog magazina na svijetu. Ali to mu, čini se, nije dovoljno. Nakon što je pet godina proveo na sadašnjoj poziciji - uz to je nadređen svim urednicima u europskoj direkciji medijske kuće Condé Nast, koja izdaje i Vogue - želi otići korak dalje. Pa makar to značilo micanje njegove navodne zaštitnice Anne Wintour i preuzimanje poslova globalne urednice Voguea i umjetničke direktorice ostalih izdanja u Condé Nastu.

image

Prijateljstvo Anne i Edwarda sada je dovedeno u pitanje

STEVE VAS/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

"Edward vjeruje da te poslove može obavljati bolje od Anne pa kuje plan kako da je makne", otkriva izvor iz njihove blizine i dodaje kako je indikativno da Edward nije bio na nedavnom događanju Vogue World, gdje je glamuroznom revijom modna biblija proslavila okrugli rođendan.

Između Edwarda i Anne, koja je na čelo Voguea došla davne 1988., već se dulje vrijeme osjeća napetost, a nju je posebno pogodilo to što ju je izdao netko koga je dovela u sam vrh svjetskog modnog novinarstva

Edward Enninful, koji je rođen u Gani, a odrastao u Londonu, bio je bliski suradnik Anne Wintour kad je 2006. postao modni urednik u američkom Vogueu. Dugi niz godina uspješno su radili na preobrazbi i modernizaciji europskih izdanja Voguea, a Anna, koju mnogi smatraju okrutnom, bezosjećajnom i nemilosrdnom prema svojim suradnicima, prema njemu je, tvrde upućeni, bila izuzetno blagonaklona. No, Edward je u nedavno objavljenim memoarima "A Visible Man" otkrio da je u Vogueu pod njezinim vodstvom itekako bilo diskriminacije.

"Tih je godina bilo teško ne osjećati gušenje, a Anna Wintour je imala neslužbeni popis samo bijelih modela čije je karijere željela pumpati", otkrio je Edward, ali i priznao kako ga je Anna dovela u britanski Vogue jer je vjerovala da će ga unaprijediti, što je i uspio.

Napravio je, naime, mnoge dotad nezamislive stvari, pogotovo kad je riječ o rasnoj ravnopravnosti. Na naslovnice je stavljao tamnopute žene poput Beyoncé, Naomi Campbell, Iman, Opre Winfrey i Rihanne, kao gostujuću urednicu je doveo Meghan Markle, a prvi put u 106 godina britanskog izdanja za snimanje naslovnice je angažirao tamnoputog fotografa. Očito je Edward zbog svega toga zaključio da bi bio uspješan i kao nasljednik Anne Wintour, što nije ni potvrdio niti opovrgnuo.

image

Hladni izraz lica Anne Wintour ispred hotela Ritz tijekom pariškog Tjedna mode

MCVITANOVIC/SPLASHNEWS.COM

"Sretan sam jer radim u Europi, ali nikad se ne zna što budućnost nosi", rekao je ovih dana Edward Enninful. Diplomatski je bio odgovor i Anne Wintour kad su je novinari upitali vidi li njega kao svoga nasljednika.

"Uvijek sam usredotočena na sadašnjost", odbrusila je Anna čiju će smjenu, ako do nje dođe, malo tko doživjeti tragično. Jer vječna urednica, čiji su zaštitni znak bob frizura, tamne naočale i hladni izraz lica, mnogim je suradnicima stala na žulj. Priča se da ju je bivša asistentica Lauren Weisberger iz osvete portretirala u svom romanu "Vrag nosi Pradu", doduše pod drugim imenom. Oni koji su s njom radili kažu da bez njene dozvole nisu smjeli ni zucnuti (iako je ona tvrdila da voli kritičko razmišljanje), a kako je ideal ljepote za Annu bila mršavost, suradnike je tjerala na dijetu. Među njima je bio i Afroamerikanac André Leon Talley, bivši kreativni direktor u Vogueu, koji je u svojoj biografiji iz 2020. napisao da su mu postupci Anne Wintour "ostavili ožiljke na duši". Otkrio je da ga je vrijeđala, nazivala prestarim, predebelim i premalo cool za Vogue. Na kraju su se ipak pomirili, on ju je javno branio od optužbi za rasizam, a kad je početkom ove godine preminuo od posljedica infarkta i korone, Anna mu je na portalu Voguea posvetila dirljiv tekst. Time je pokazala da je spremna oprostiti, no ako je Edward Enninful doista makne sa sadašnje pozicije, njemu, vjerojatno, neće nikada.

Linker
23. travanj 2024 18:32