VANESA PANDŽIĆ/CROPIX
EUROVIZIJSKI FAVORIT

Baby Lasagna: "Vjerujem da mogu dovesti Eurosong u Hrvatsku"

Pjevač Marko Purišić, koji će kao Baby Lasagna predstavljati Hrvatsku na Pjesmi Eurovizije, govori zašto mu mirna svakodnevica s djevojkom Elizabetom Ružić u istarskom mjestu Kaštelir odgovara više od medijske pozornosti.

Pjevač Marko Purišić, koji će kao Baby Lasagna predstavljati Hrvatsku na Pjesmi Eurovizije, govori zašto mu mirna svakodnevica s djevojkom Elizabetom Ružić u istarskom mjestu Kaštelir odgovara više od medijske pozornosti.

"Morat ću bušiti zid u dnevnom boravku kako bih ugradio čvršću policu, jer statua Dore je zaista teška", kazao je kroz smijeh 28-godišnji Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna, uvjerljivi pobjednik ovogodišnje Dore. Bio je prva rezerva, a kad je natjecanje zbog privatnih razloga napustila Zsa Zsa, odmah je postao glavni favorit publike koja mu je u finalu dodijelila čak 247 glasova - više nego što su osvojili ostali natjecatelji zajedno.

"Broj glasova i općenito potpora publike i žirija čine mi se nestvarnijim od držanja kipića u rukama", kazao je Marko, koji obećava još veći spektakl na Pjesmi Eurovizije u Malmöu te unošenje još više folklornih elemenata.

"Osjećam se odlično i spreman sam na još veće izazove. Siguran sam da ćemo nastupom na Eurosongu opravdati vjeru publike u Baby Lasagnu", istaknuo je izvođač koji je pobjedu posvetio obitelji. Prva mu je, kaže, čestitala djevojka Elizabeta Ružić, s kojom je u dugogodišnjoj vezi i koja je radila videoprodukciju za spot. Njih dvoje rade i žive zajedno u istarskom mjestu Kašteliru, no mirna svakodnevica posljednjih se mjeseci promijenila u nešto posve drukčije. Stalno su na probama, borave u Zagrebu, a uz novu medijsku pozornost i obveze jedva pronalaze vrijeme za sebe.

image

Baby Lasagna hrvatski je predstavnik na ovogodišnjoj Euroviziji

CROPIX

"Za sada nije toliko teško uskladiti poslovno s privatnim. Uvijek smo u kreativnom radu pronalazili zajednički jezik pa je tako i sada. Naravno da je Elizabeta, kao i svi u mojoj obitelji, preplavljena emocijama i uzbuđenjem", kazao je Marko, koji s pjesmom "Rim Tim Tagi Dim" visoko kotira na eurovizijskim kladionicama. Trenutačno je na 1. mjestu pa postoje šanse da se Eurosong iduće godine održi u Hrvatskoj.

image

Prvo je bio rezerva

VANESA PANDŽIĆ CROPIX

"Naravno da vjerujem kako se to može dogoditi, a čini se da i obožavatelji Eurosonga te stručnjaci misle isto", kaže Marko, kojem ovo nije prvi nastup na Dori. Prije pet godina na pozornicu je stao kao gitarist rock benda Manntra, koji je s pjesmom "In the Shadows" završio natjecanje na četvrtom mjestu. Iako mu kritičari zamjeraju da s izvedbom pjesme "Rim Tim Tagi Dim" previše podsjeća na Kääriju, lanjskog predstavnika Finske, Marko tvrdi da mu on nije bio inspiracija.

"Više me je nadahnuo njemački metal bend Ellectric Callboy, s kojim su, doduše, uspoređivali i Kääriju", objasnio je glazbenik. Zarazni i veseli ritam pjesme "Rim Tim Tagi Dim" zapravo ima tužnu tematiku jer govori o mladome čovjeku koji je prisiljen napustiti svoje selo radi potrage za boljim životom te opisuje njegovu tjeskobu i strahove koji proizlaze zbog rastanka od bližnjih i okoline. Baby Lasagna o tome zasad ipak ne razmišlja jer u njegovoj Istri mu je, ističe, najljepše. I dalje namjerava živjeti na relaciji Zagreb - Kaštelir - Umag.

image

U Švedskoj će kaže biti još više folklornih elemenata

LIVIO ANDRIJIĆ/CROPIX

Glazbom se počeo baviti s devet godina, a svira gitaru, bas gitaru, bubnjeve i klavir te je počeo učiti i violončelo. Nakon završetka srednje hotelijersko-turističke škole u Bujama upisao je studij audioinženjeringa na jednom međunarodnom institutu i stekao diplomu inženjera zvuka. Djetinjstvo mu je, ističe, bilo prekrasno, baš onakvo kakvo bi poželio svakom djetetu.

image

Glazbom se počeo baviti s devet godina

VANESA PANDŽIĆ/CROPIX

"Roditelji su meni i mom bratu davali podršku u svemu čime smo se bavili, od sporta do glazbe. Moji roditelji imaju sluha te oboje znaju svirati gitaru, pa su mi samim time asistirali u glazbenom obrazovanju koliko su znali i imali puno razumijevanja za svakodnevnu buku koju proizvodi dijete kada uči svirati", kazao je kroz smijeh Marko, dodajući da mu je u ovom trenutku teško planirati budućnost. Ne zna, naime, hoće li nastaviti glazbenu karijeru kao Baby Lasagna ili će balansirati između pjevanja i pisanja glazbe i tekstova za druge izvođače, a možda ga studij odnosa s javnošću na Sveučilištu Vern odvede u nekom drugom smjeru.

"U svakom slučaju potrudit ću se da glazba nastavi biti jedna od važnijih stvari u mome životu. Kod mene se sve događa vrlo spontano pa tako i cijeli ovaj projekt s Baby Lasagnom i pjesmom koja je nastala iz čiste slučajnosti. Nije napisana sa svrhom, već sam je radio isključivo za svoj gušt, ne razmišljajući što ću napraviti s njom. To je inače slučaj s pisanjem za Baby Lasagnu", rekao je Marko, koji sluša Tamaru Obrovac, Tončija Huljića i Madre Badessu, Gibonnija, Ninu...

image

Sluša Tamaru Obrovac, Tončija Huljića i Madre Badessu, Gibonnija,...

VANESA PANDŽIĆ/CROPIX

"Mislim da stvaralaštvo Tamare Obrovac i Madre Badesse ima mnogo sličnosti s Baby Lasagnom. Naime, jasna je razlika u glazbi, ali sve nas vezuje humorističan pristup teškim temama. Ipak, nemam jasnu ni svjesnu inspiraciju za Baby Lasagnu. Ponekad me inspirira film, ponekad knjiga, a ponekad i nešto osobno", objasnio je Marko.

U slobodno vrijeme, kada nije u studiju, trenira, čita, piše novele i gleda TV serije, a voli igrati stolni tenis i badminton. Iako su mnogi tek sada prvi put čuli za njega, Marko iza sebe ima i više od sto napisanih pjesama.

"Stvaranje mi je lakše nego izvođenje, koje znači putovanja, javne nastupe i medijsku pozornost, a ja se u tome svemu baš ne snalazim najbolje. Autor sjedi u sobi, u sjeni je i na miru. Zapravo, nije to lakše, ali meni više odgovara", istaknuo je Baby Lasagna, kojem su na pobjedi čestitali brojni kolege - Alen Vitasović, Tamara Obrovac, Tonči Huljić, Zsa Zsa, Alka Vuica... Inače, njegov rad je bio zapažen u inozemstvu i prije nastupa na Dori: lani je tako osvojio nagradu za album "Ravenblack" njemačkog benda Mono INC.

image

U slobodno vrijeme, kada nije u studiju, trenira, čita, piše novele i gleda TV serije

VANESA PANDŽIĆ/CROPIX

"Kada sam napustio bivši bend, počeo sam tražiti posao i tako sam došao do Mono INC benda. Pokazao sam im pjesmu, jako im se svidjela, navodno su pustili suze radosnice kad su je čuli. Bila je to uspješna suradnja", rekao je Marko, koji za sada ne planira inozemnu karijeru, a kroz smijeh zaključuje da mu ni lazanje nisu najdraže jelo. "Pizza i dalje čvrsto caruje na mojem jelovniku", rekao je za kraj.

Linker
26. travanj 2024 12:48