SVIJET FINANCIJA

Balansom do uspjeha: Direktorica nam otkriva što joj je najvažnije u karijeri

Marijana Deković Fernežir svjedoči da bankarski sektor nije rezerviran samo za muškarce: kao direktorica Ljudskih resursa u Addiku, u kojem je izgradila karijeru, životno iskustvo pretače u dragocjene poslovne procese.

Svijet financija većinom se povezuje s muškarcima, za koje se tradicionalno smatralo da su bolji s brojkama. Možda niste ni svjesni da svoje financije danas ipak uglavnom povjeravate ženama. U bankarstvu u Hrvatskoj radi više žena nego muškaraca.

"Od tri člana naše uprave jedna je žena, a na rukovodećim pozicijama je 64 posto žena. Poslovanje banaka u današnjem društvu vrlo je dinamično i okrenuto potrebama građana. Žene, jednako kao i muškarci, mogu naći svoje mjesto u banci prema vlastitim preferencijama. Naše kolegice rade jednako u informacijskim tehnologijama, analizama podataka, vođenju poslovnica kao i marketingu, računovodstvu ili bilo kojem drugom odjelu. Vrlo dobro kotiraju i nema razlike od radnih mjesta koje zauzimaju muškarci", ističe Marijana Deković Fernežir (50), izvršna direktorica Ljudskih resursa i korporativnih komunikacija Addiko banke. Ne samo da žene u Addiko banci zauzimaju ista radna mjesta već su i jednako plaćene kao muškarci, što je itekako hvalevrijedno. Naime, s obzirom na i dalje prisutnu razliku u plaćama, koja na razini Europske unije iznosi 12 posto, a u Hrvatskoj 11 posto, to je jedna od malobrojnih statistika gdje smo bolji od prosjeka EU.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

"Volimo reći da smo mi banka sa srcem start-upa i da spajamo najbolje od oba svijeta - pouzdanost banke i inovativnost start-upa. Naši netipični bankari klimu na radnome mjestu opisuju kao profesionalnu i etičnu, ali i dinamičnu, inovativnu i prijateljsku", objašnjava Marijana Deković Fernežir.

Idemo razbijati još malo stereotipa o svijetu financija. Sigurno ova uspješna i snažna žena nema obitelj. Krivo! Ponosna majka dvoje djece od 16 i 18 godina, uz karijeru koju za istog poslodavca razvija već gotovo 30 godina, a usput je stigla završiti i MBA, nakon Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

"Lagala bih kad bih rekla da je bilo jednostavno, pogotovo kad su djeca bila malena. Međutim, zaista se sve može, uz dobru organizaciju u obitelji i poslodavca kao što je moj, koji vodi brigu o usklađenosti privatnog i profesionalnog života svojih zaposlenika i olakšava izazove s kojim se susreću kolege i kolegice koji uspješno kombiniraju karijeru i roditeljstvo", kaže Marijana Deković Fernežir. Prostora za napredak uvijek ima, pogotovo u sektorima poput ovog gdje najbolji kadar treba cijeniti i zadržati. Bez obzira na visoku razinu osviještenosti i dobro posložene poslovne procese, koji otvaraju put ženama za usavršavanje i napredovanje, ali i muškarcima da preuzmu više odgovornosti u obitelji, Addiko banka odlučila je ispolirati svoje postulate kroz proces certifikacije za MAMFORCE standard tvrtke Spona Code, u sklopu EU projekta Re-kreiraj posao i život za žene i muškarce Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

"Iznimno nas veseli naš MAMFORCE certifikat koji dodatno naglašava naše obiteljski odgovorne i rodno osviještene politike upravljanja ljudskim potencijalima. Suradnja s MAMFORCE-om dodatno nas je usmjerila uvažavanju raznolikosti, suradnji te razvoju kulture podrške. Prema posljednjim istraživanjima, klima i kultura koje se baziraju na ovim vrijednostima omogućuju motivirajuće radno okruženje i veću učinkovitost. A upravo je timski duh ono što nas čini učinkovitima", smatra Marijana Deković Fernežir. Kao direktorica ljudskih potencijala, uzor je ostalim kolegicama da mogu ostvariti svoje profesionalne ciljeve razvoja. A nosi li direktorica posao kući? Apsolutno da, ali ne na način da obiteljski život trpi. Zato joj je fleksibilno radno vrijeme jako važno.

"U miru vlastitog doma mogu obaviti onaj dio posla za koji mi treba fokus i mir, dok u uredu imam vrijeme za sastanke, razmjenu mišljenja uživo, neformalna druženja, što je također jako važno. To je moguće zahvaljujući našem hibridnom modelu rada s tri dana u uredu i dva dana od kuće", zaključuje Marijana Deković Fernežir.


SADRŽAJ OMOGUĆILO MINISTARSTVO RADA, MIROVINSKOGA SUSTAVA, OBITELJI I SOCIJALNE POLITIKE

image
PRESS
Linker
15. travanj 2024 10:44