RUSHEN/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA
Postala je vijest

Borba za život prekaljene ratne izvjestiteljice! Teška bolest, srećom, otkrivena je na vrijeme

Rak jajnika otkriven joj je u izlječivoj fazi, a nakon operativnog zahvala u Londonu, gdje živi, pred njom je kempterapija i nada se, pobjeda nad podmuklom bolešću.

Rak jajnika otkriven joj je u izlječivoj fazi, a nakon operativnog zahvala u Londonu, gdje živi, pred njom je kempterapija i nada se, pobjeda nad podmuklom bolešću.

Nekadašnja ratna izvjestiteljica Christiane Amanpour (63) i sama je postala vijest. Njezina objava kako se bori sa zloćudnom bolešću, mnoge je zatekla. Svoju priču podijelila je kako bi potaknula žene brinuti se redovito za svoje zdravlje jer se rak može se dogoditi svima, pa i ženi-zmaju poput nje.

- Protekla četiri tjedna bila su za mene turbulentno razdoblje jer mi je, kao i milijunima žena u svijetu, dijagnosticiran rak jajnika. Operativni zahvat kojim je rak uklonjen bio je uspješan i sad me čeka nekoliko mjeseci kemoterapije – otkrila je novinarka koja živi u Londonu. Uvjerena je da je najgore iza nje, a kako je oporavak poslije operacije protekao je uredno, voditeljica emisije „Amanpour and the Company” koja se emitira na američkoj javnoj televizijskoj mreži PBS, opet je u eteru. Odavno je poznato da ne može predugo mirovati stoga će raditi dokle god je reakcije na kemoterapiju ne uspore. Ni to neće vječno trajati: nema sumnje da će se novinarka pred kojom se malo koji politički moćnik uspio sakriti kad bi ga odlučila intervjuirati, pobijediti bolest i vratiti se u punom opsegu na posao.

image
Christiane je slavu stekla izvještavajući iz ratom pogođenih područja, a tako i iz Hrvatske i BiH.
OMER MESSINGER/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Apel ženama

Bolest joj je otkrivena u izlječivom stadiju zahvaljujući pravodobnom pregledu u sklopu Nacionalne zdravstvene službe u Ujedinjenom Kraljevstvu čijim se medicinskom osoblju zahvalila s posebnom srdačnošću. Uslijedili su specijalistički pregledi, procjena situacije, a potom je u Londonu podvrgnuta operativnom zahvatu.

- Moj istup je apel ženama da se pobrinu dobiti ranu dijagnozu - objasnila je – želim ih potaknuti da se educiraju o ovoj bolesti, obavljaju redovite preglede i pretrage, osluškuju svoje tijelo – poručila je legendarna CNN-ova ratna izvjestiteljica iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine tijekom srbijanske agresije 90-ih. Rođena je u Londonu, otac joj je Iranac dok joj je majka Britanka. Tečno vladanje perzijskim jezikom i poznavanje političke situacije u Perzijskom zaljevu kasnije joj je pomoglo da u CNN-u dobije prvi veliki zadatak – pokrivati iransko-irački rat 80-ih godina. Posebno se istaknula pokrivajući događanja u Bosni i Hercegovini, a kada se suočila s optužbama da pritom favorizira jednu stranu, odvratila je: "Postoje situacije oko kojih jednostavno ne možete biti neutralni jer biste u tom slučaju postali suučesnik. Objektivnost ne znači jednako postupanje prema svim stranama. To znači dati svakoj strani jednaku priliku."

image
Bolest je otkrila na vrijeme, već je operirana i vratila se na posao. Pred njom je kemoterapija.
CHRISTOPHER PETERSON/SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Nije sama

Danas se, pak, bori s najtežim iskušenjem u životu. Otkako se 2018. razvela od Jamesa Rubina, američkog diplomate i bivšeg pomoćnika državnog tajnika za javne poslove u Clintonovoj administraciji s kojim je 20 godina bila u braku, skrasila se u Londonu. Upoznali su se tijekom rata u Sarajevu, imaju odraslog sina Dariusa (28) i ostali su u dobrim odnosima. Nema sumnje da će joj obitelj biti glavni oslonac u izazovnom razdoblju koje je pred njom, a da se rak jajnika može pobijediti, pokazuju primjeri glumice Kathy Bates (72) koja je prije raka dojke nadvladala i karcinom jajnika. S podmuklom bolešću suočila se i kanadska glumica Cobie Smulders (39), zvijezda serije „Kako sam upoznao vašu majku” kojoj je otkriven u dobi od 25 godina. Pobijedila ga je i bivša američka gimnastičarka Shannon Miller (44), osvajačica sedam olimpijskih medalja i devet medalja sa svjetskih prvenstva. Nadajmo se da će i novinarska legenda biti među njima.

Linker
21. rujan 2024 03:03