NEBINARNI

Brisanje rodnih granica - i Emma Corrin povela se za slavnim kolegama Demi Lovato, Samom Smithom i Elliotom Pageom

Britanska glumica Emma Corrin, zvijezda serijala ‘Kruna’, u kojem je tumačila lik princeze Diane, krenula je na putovanje puno preokreta: više se ne izjašnjava samo kao žena, steznicima skriva grudi i opisuje se kao - ‘queer’ kraljica.

- Sve je ovo dio putovanja punog preokreta i promjena, kaže britanska glumica Emma Corrin (25), još jedna u nizu javnih osoba koje su obznanile svoj rodno neutralni status, poručivši obožavateljima da za sebe uz zamjenicu “she” (na hrvatskom “ona”) odsad koristi i zamjenicu “they” - koja je u engleskom jeziku rodno neutralna i znači i “oni” i “one”.

Nakon dobitnika Oscara Elliota Pagea, pop zvijezde Demi Lovato i glazbenika Sama Smitha, da se osjeća rodno neutralnom priznala je i zvijezda Netflixove serije “Kruna” u čijoj je četvrtoj sezoni dočarala kako je izgledao život mlade princeze Diane kada se zaručila za princa Charlesa, udala i ušla u britansku kraljevsku obitelj. Mnoge je iznenadila pozirajući u stezniku kakvima se služe žene koje žele potpuno skriti svoje grudi. Uz to, na vizualno dojmljivim crno-bijelim fotografijama na svom Instagram profilu otkrila je intimno putovanje tijekom kojeg je tragala za pomagalima za skrivanje grudi: od zavoja za šake boksača do posebnog steznika marke “gc2b” koje su pokrenule LBGT i transrodne osobe.

Čitajte i: Demi Lovato o nebinarnosti: 'Uplovljavam u svoj novi identitet. I dalje učim i u svemu tome dolazim k sebi'

image
Kao princeza Diana u serijalu 'Kruna' s Joshom O'Connorom u ulozi princa Charlesa.
NETFLIX/COURTESY EVERETT COLLE

Ukratko, mlada Britanka izjašnjava se kao rodno nebinarna osoba, što znači da se ne poistovjećuje s rodnom podjelom na muškarce i žene. Insider je, prenoseći njezino priznanje, dodao opasku da liječnici onima koji žele vezati svoj prsni koš preporučuju samo posebno dizajnirane steznike: zamjene poput elastičnih zavoja mogu stvoriti poteškoće s disanjem i cirkulacijom.

Kako god bilo, glumica kojoj je uloga narodne princeze ove godine donijela Zlatni globus za najbolju žensku ulogu u dramskom televizijskom serijalu dosad nije javno obznanila je li u vezi, kao ni svoje intimno opredjeljenje, sve do posljednjih objava kad se nazvala “queer” kraljicom.

Odrasla je u Kentu s dva mlađa brata, Richardom i Jontyjem, u obitelji dječjeg logopeda Juliette Corrin, rođene u Južnoj Africi, te engleskog poduzetnika Chrisa Corrina. Nakon što je pohađala internat Woldingham u Surreyju, gdje je razvila interes za glumu, studirala je teatrologiju na Sveučilištu u Bristolu te dramsku umjetnost i engleski jezik na St. John’s Collegeu u Cambridgeu. Nakon uloga u kriminalističkom serijalu “Grantchester” te u Batmanovom prequel serijalu “Pennyworth” otišla je na audiciju za ulogu Camille Parker.

Međutim, casting menadžeri “Krune” naknadno su je pozvali na probu za Dianu. Zahvaljujući kemiji koju je stvorila s kolegom Joshom O’Connorom (tumači ulogu princa Charlesa) odlučeno je da će utjeloviti narodnu princezu. Njezin istup uslijedio je nakon što su joj potresne ispovijedi Elliota Pagea, Demi Lovato i Sama Smitha pokazale put.

Čitajte i: Glumila princezu Dianu u 'Kruni': Emma Corrin otkrila da je rodno nebinarna

image
U veljači 2020. na zabavi poslije dodjele glumačkih nagrada BAFTA.
RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK

Holivudska glumica Ellen Page prošlog je prosinca objavila da je transrodno nebinarna i otkrila svoje novo ime, Elliot. Proljetos je pak otkrio da su mu uklonjene grudi te pozirao na naslovnici magazina Time. Ni pjevač Sam Smith ne pronalazi se u isključivoj podjeli na muškarce i žene. Prije sedam godina izjasnio se kao gay, a u rujnu 2019. otkrio je da se ne osjeća ni muškarcem niti ženom. Slično je postupila i pop zvijez da Demi Lovato koja je u prvoj epizodi svog podcasta “4D With Demi” rekla da je seksualno fluidna.

Zamolila je da je se odsad oslovljava s rodno neodređenim “they” i otkrila da je, otkako je odustala gurati sebe u “rodnu ladicu” kojoj očito ne pripada, mnogo sretnija i ispunje nija. Za razliku od njih, Emma Corrin odmah je “otkrila karte”. Sudeći po popratnim reakcijama oko 680.000 pratitelja na Instagramu, nije pogriješila što je istinu o sebi podijelila sa svijetom.

Linker
19. travanj 2024 23:20