Brooke Shields

 PARAMOUNT/KOBAL/SHUTTERSTOCK
Brooke Shields

Brooke Shields iskreno o seksualnom zlostavljanju: ‘Govorila sam si - ostani živa i izađi van‘

Američka glumica Brooke Shields snimila je dokumentarac u kojem progovara o traumama koje je doživjela kao hiperseksualizirana ikona djevičanstva.

Američka glumica Brooke Shields snimila je dokumentarac u kojem progovara o traumama koje je doživjela kao hiperseksualizirana ikona djevičanstva.

Proslavila se kao tinejdžerka, bila je hiperseksualiziarna ikona ženskog djevičanstva i jedna od najvećih holivudskih zvijezda osamdesetih, ali je njen uspjeh imao i tamnu stranu o čemu 58-godišnja američka glumica Brooke Shields dugo nije nikome ništa govorila. Sve dosad. Otvorila je dušu pred kamerama, u dvodjelnom dokumentarnom filmu "Slatka mala: Brooke Shields" koji, nakon svjetske premijere na Sundance Film Festivalu početkom godine, 3. travnja kreće u distribuciju na platformi Hulu.

"Osjećala sam se iskorištenom na mnogo načina, a seksualno su me zlostavljali holivudski moćnici. No, nikome ništa nisam govorila, niti riječi, jer je to tada bilo uobičajeno i učinili bi sve da nikad više ne dobijem niti jednu ulogu. Bila sam mlada i krivila sam samu sebe za sve što se događalo, a događalo se svašta. Trebalo mi je vremena da sve to procesuiram, a snimanje ovog filma bilo je prava prilika. Kad na jednom mjestu vidim što sam sve prošla, mogu reći da sam sretna što sam preživjela", ispričala je Brooke Shields u ekskluzivnom razgovoru za časopis People.

image

Cate Blanchett, Angela Bassett i Brooke Shields na Timeovoj gala svečanosti i godišnjoj dodjeli nagrada najvećim ženama

LISA O‘CONNOR/SHUTTERSTOCK

Ispričala je da je preživjela i seksualno iskorištavanje u hotelskoj sobi u koju ju je holivudski producent pozvao da nazove taksi nakon poslovne večere koju je dogovorila s njim nakon studija na Princetonu kad se poželjela vratiti u svijet filma.

"Zatvorio je vrata, navalio na mene, a ja sam se sledila i nisam se oduprijela. Mislila sam da je jedno moje ‘ne‘ dovoljno, a dok se to događalo samoj sebi sam govorila - ostani živa i izađi van. Nakon svega okrivila sam samu sebe što sam otišla u sobu, popila dvije čaše vina na večeri, uopće prihvatila poziv da se nađem s njim... Bio je to labirint samookrivljavanja iz kojeg dugo nisam uspijevala pronaći izlaz. I zbog toga sam sada ljuta i govorim to da druge mlade djevojke nikada ne bi prošle isto što i ja", ispričala je Brooke Shields.

image

U filmu ‘Plava laguna‘

SNAP/SHUTTERSTOCK

Dokumentarni film "Slatka mala" nazvan je po istoimenom kontroverznom filmu Louisa Mallea iz 1978. u kojem je kao 12-godišnjakinja glumila prostitutku. A glavna tema novog filma je pretjerana seksualizacija i objektivizacija koju je Brooke Shields doživjela kao djevojčica, a koja je zatim u mnogome odredila i nastavak njezine karijere.

image

Menadžerica joj je bila - majka

MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK

Ulogama u filmovima "Plava laguna" i "Vječna ljubav" stekla je titulu seks ikone, a bila je i zaštitno lice kampanje Calvina Kleina čiji je slogan bio "Ništa ne stoji između mene i mojih Calvin traperica". Dokumentarni film prikazuje i isječke intervjua u kojima stariji muški voditelji mladu glumicu ispituju neprimjerena pitanja o njezinim ulogama, dok su mediji istovremeno bilo opsjednuti njezinim izgledom, djevičanstvom i ljubavnim životom. Također problematizira način na koji su se percipirale mlade Amerikanke u to vrijeme, a dotiče se i glumičinog toksičnog odnosa s majkom Teri Shields koja je ujedno bila i njezina menadžerica.

image

U filmu ‘Slatka mala‘ nastupila je kao 12-godišnjakinja

MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK

Brooke se modelingom počela baviti sa samo 11 godina i već je u toj dobi bila izložena seksualizaciji, što je oblikovalo njezinu sliku u javnosti, kao i njenu sliku o samoj sebi. "Tko sam ja, ako ne ispunjavam njihove želje", postavlja si pitanje u traileru za dokumentarac, a film nas vodi i kroz njezinu borbu s pritiscima i konačnim zauzimanjem za sebe i svoj imidž u javnosti. Dokumentarac je režirala Lana Wilson, zadužena i za onaj o pjevačici Taylor Swift, koji nosi ime "Miss Americana".

image

Na premijeri dokumentarca na Sundance Film Festivalu

AFF-USA/SHUTTERSTOCK

Otkrila je i da je unatoč svojoj besprijekornoj ljepoti, svoje tijelo prihvatila tek nakon četrdesete."Prihvaćanje naših tijela dolazi tek u poznijim godinama. Živim i uživam puno više u svom tijelu nego ikad, prvi put uistinu osjećam da mi zaista pripada. A iz ove pozicije, to ne mogu reći za svoju mladost. Samopouzdanje je najseksi stvar s kojom sam se ikada susrela", zaključila je Brooke Shields.

Linker
26. travanj 2024 15:27