PRINCEZIN PUT

Buran život omiljene kraljeve sestre: Razvela se jer se zaljubila u majčinog asistenta

Princeza Anne je mlađa sestra kralja Charlesa III i jedna od najomiljenijih i najaktivnijih članica kraljevske obitelji.

Mnogima ovaj podatak zvuči nevjerojatno, ali upravo je 72-godišnja princeza Anne lani bila uvjerljivo najzaposlenija članica britanske kraljevske obitelji. Od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. odradila je 214 službenih i protokolarnih dužnosti, dok je njezin stariji brat, kralj Charles III. u istoj kalendarskoj godini na rasporedu imao njih 181. Princezin nećak princ William odradio je pak 126 dužnosti, a njegova supruga Kate, princeza od Walesa, njih 90.

To je definitivna potvrda da je princeza Anne jedna od najomiljenijih članica kraljevske obitelji, ali i jedna od najupućenijih i najpozvanijih za razgovor o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Krune. Upravo je to bila tema njezinog televizijskog intervjua za kanadsku televiziju CBS News, emitiranog pet dana uoči krunidbe njezinog brata.

image

S pripadnicima konjiče garde The Blues and Royals u vojarni Wellington

JONATHAN BRADY/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

Formalni povod za razgovor s glavnom korespodenticom Adrienne Arsenault bio je skori princezin posjet New Brunswicku zbog obilježavanja 175. godišnjice osnutka Osmog kanadskog husarskog regimenta, čija je Anne počasna zapovjednica s činom pukovnice. A pred kamerama je prokomentirala i zahtjev dijela javnosti za smanjivanje uloge monarha i članova kraljevske obitelji u javnom životu svoje zemlje, te svoj odnos s bratom Charlesom i roditeljima Elizabetom i Filipom.

"Monarhija je čvrsta i jaka, dobrog zdravlja i neka tako ostane. Zbog toga ne bismo trebali dovoditi u pitanje ulogu monarha i članova kraljevske obitelji u skoroj budućnosti. Kruna jamči stabilnost, kontinuitet i obranu tradicionalnih vrijednosti, što je jamac društvene stabilnosti, pa takve ideje ne zvuče nimalo dobro s mog stajališta", rekla je princeza Anne i na svoj način otkrila što očekuje od svog brata nakon krunidbe.

image

Kralljica Elizabeta II. sa suprugom Filipom, te djecom Charlesom i Annom

- AFP

"Charles se dugo spremao za taj dan i tu ulogu. Vidjeli smo ga na djelu, poznajemo njegove prioritete i ništa se u tom smislu neće bitno promijeniti. Sigurna sam da nisam jedina koja tako misli", izjavila je princeza Anne. Otkrila je i kako je njen pokojni otac Filip teško podnio pandemiju, koja mu je onemogućila kontakte s prijateljima s kojima se inače svakodnevno družio i razgovarao, te dodala kako oproštaj njezine majke na očevom grobu jedan od najpotresnijih prizora kojima je svjedočila.

image

S prvim suprugom Markom Phillipsom

AUBREY HART/EVENING STANDARD/SHUTTERSTOCK

"Bio je to intiman i vrlo emotivan trenutak, drago mi je da je majka to vrijeme imala samo za sebe", dodala je princeza koja svojedobno bila žrtva pokušaja otmice, prva članica kraljevske obitelji koja se natjecala na Olimpijskim igrama, a od prvog supruga se razvela zbog majčinog asistenta za kojeg se kasnije i udala.

image

Obiteljski portret iz 1972.: kraljica Elizabeta II. sa suprugom, princom Filipom, te djecom Charlesom, Andrewom, Edwardom i Annom na proslavi srebrnog pira

- AFP

Anne Elizabeth Alice Louise rođena je 15. kolovoza 1950. kao drugo dijete i jedina kći kraljice Elizabete II. i princa Philipa. Njezino bajkovito vjenčanje s Markom Phillipsom, časnikom britanske vojske kojeg je upoznala na jahačkim natjecanjim, održano je u Westminsterskoj opatiji 15. studenog 1973. i bilo je najgledanije televizijsko kraljevsko vjenčanje dotad. Princeza Anne osim toga je bila europska prvakinja u jahanju 1971., te se diči titulom prve članice kraljevske obitelji koja se natjecala na Olimpijskim igrama 1976. u Montrealu. S prvim suprugom dobila je sina Petera Phillipsa i kćer Zaru Tindall, koj su joj podarili četvero unučadi, ali nemaju kraljevske titule. One se, naime, nasljeđuju samo po muškoj liniji, a princeza je odbila ponudu svoje majke kraljice Elizabete II. da im ih dodjeli.

image

Kralj Charles III. sa suprugom Camillom, sestrom Anne i bratom Andrewom

YUI MOK AFP

"Sretna sam što su moji roditelji odlučili da nećemo imati titule i odrasli smo bez tog tereta", izjavila je Zara Tindall 2015. za The Times. Legendarno je i princezino ponašanje za pokušaja otmice 1974. Dok se sa suprugom i svojom asistenticom vozila prema Buckinghamskoj palači, mentalno poremećeni 26-godišnjak Ian Ball presreo je auto naoružan s dva pištolja kojima je otvorio vatru na policajce i novinare u pratnji. Otvorio je vrata, a princeza mu je ljubazno, ali jasno i glasno, rekla da nema šanse da se to dogodi.

image

S Timothyjem Laurencom vjenčala se 1992.

NICHOLAS READ/SHUTTERSTOCK

Svog drugog supruga Timothyja Laurencea upoznala je kad je on postao osobni asistent njezine majke 1986. Javnost je za vezu saznala nakon što su njihova privatna pisma ukradena i objavljena u medijima, a vjenčali su se 13. prosinca 1992. u Škotskoj, nedaleko kraljičinog dvorca Balmoral. Crkveno vjenačanje nije dolazilo u obzir, jer to razvedenima, čiji su bivši supružnici živi - to nije dopušteno.

image

Princeza ima čin pukovnice

JONATHAN BRADY/WPA POOL/SHUTTERSTOCK
Linker
19. travanj 2024 18:48