VEČERA U DVORCU

Camilla na banketu zablistala u haljini omiljenog dizajnera i dijamantnoj tijari Boucheron

Prvo službeno putovanje britanskog monarha kralja Charlesa i njegove supruge kraljice Camille obilježile su brojne svečanosti i počasti.

Dočekali smo i taj dan, prvo službeno putovanje kralja Charlesa III. i supruge kraljice Camille u inozemstvo. Zbog velikih prosvjeda u Parizu i diljem zemlje otkazan je prvi dio predviđenog šestodnevnog putovanja, pa su kralj Charles III. i kraljica Camilla na kraju otputovali samo u Njemačku.

image

Charles i Camilla

MATTHIAS SCHRADER AFP

Koliko su britanski monarh i članovi kraljevske obitelji popularni u Njemačkoj Charles i Camilla osjetili su na svakom koraku, a posebice pri susretu s okupljenim građanima ispred Brandenburških vrata, gdje ih je dočekao njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier sa suprugom Elke Büdenbender. U njihovu čast priređen je i državnički banket u dvorcu Bellevue u kojem se od 1994. nalazi i rezidencija njemačkog predsjednika.

image

Kralj joj je posudio olovku da se upiše u knjigu snimanja

TIM ROOKE AFP

Camilla se na večeri pojavila u efektnoj, crnoj haljini sa srebrnim vezom kreacija s potpisom svog omiljenog dizajnera Brucea Oldfielda, uz koju joj je savršeno pristajala tijara Boucheron - jedan od najomiljenijih komada nakita pokojne kraljice majke, a često ju je nosila i kraljica Elizabeta, te dijamantna ogrlica.

image

Dobrodošlica kod Brandeburških vrata njemačkog predsjednika Franka-Waltera Steinmeiera sa suprugom Elkom Budenbender

RONNY HARTMANN AFP

Na večeri je poslužen marinirani šaran s potočarkom, pileći file u umaku s gljivama i redukcijom slada od kupina te desert od suhih šljiva i crnog čaja. Kolika se važnost pridaje posjetu pokazala je svečana i vojna dobrodošlica, kakva nije priređena čak ni kraljici Elizabeti II. 2015.

image

Kralj Charles i njegov domaćin Frank-Walter Steinmeier posadili su stablo u vrtu palače

JENS SCHLUETER AFP

Premda britanski monarh uobičajeno na svom prvom putovanju izvan granica Velike Britanije putuje jednu od zemalja članica Commonwealtha, a čine je danas samostalne države koje su nekoć bile dijelom Britanskog carstva - od kojih njih 16 i dan-danas priznaju britanskog monarha za svog kralja i formalnog poglavara, ovaj put izbor Berlina poslao jasnu političku poruku. Osim što naglašava povijesne veze taj odabir podcrtava i europsko jedinstvo u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu.

image

Stablo su i zalili

JENS SCHLUETER AFP
Linker
18. travanj 2024 23:16