Ponta Lopud Festival

Četverostruka oskarovka u Hrvatskoj proslavila rođendan, ovdje je dočekao suprug

Slavna glumica na Lopudu je proslavila 65. rođendan, a gostima festivala održati će glumačke radionice te pričati o svojim brojnim profesionalnim iskustvima koja su je uvrstila među najznačajnije filmašice današnjice.

Nakon što je na Lopud stigao slavni redatelj Joel Cohen, sinoć mu se pridružila i supruga, četverostruka oskarovka Frances McDormand. Oni su gosti 2. Ponta Lopud Festivala, a slavna glumica odmah po dolasku predstavila je film Zemlja nomada koji je prikazan na plaži La Baja hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness. Film je svoju premijeru imao 2020. na filmskom festivalu u Veneciji, a redateljica Chloe Zhao za njega je dobila nagradu Zlatni lav za najbolji film festivala. Filmski uspjeh Zemlje nomada godinu kasnije okrunjen je s nekoliko nagrada Oscar i to za najbolju glumicu (Frances McDormand), najbolju režiju (Chloe Zhao) i najbolji film (Frances McDormand, Peter Spears, Mollye Asher, Dan Janvey, Chloe Zhao).

image

Glumica je jučer, na svoj rođendan stigla na Lopud

ROBERT MEDVEDEC

Publiku pod vedrim nebom pozdravio je osnivač festivala Mirsad Purivatra koji je Frances čestitao i 65. rođendan, te producent filma Peter Spears, i glavna zvijezda Frances McDormand koja nije krila oduševljenjem projekcije na otvorenom.

"Koje divno mjesto za gledanje filma, pravi ste sretnici! Film koji ćete sad pogledati Zemlja nomada je Peterov i moj zajednički projekt, a za njega je najzaslužnija Chloe Zhao, žena čije sam ime vidjela na špici njezinog drugog filma na Filmskom Festivalu u Torontu. Odmah sam krenula istraživati tko je ona i zahvaljujući njoj nastao je ovaj film."

Čitajte i: Svečano otvoren Ponta Lopud, posjetili ga Đurđa Tedeschi te Goran Bogdan s djevojkom Jovanom Stojiljković

Frances McDormand jedna je od najznačajnijih živućih glumica - svojim karakternim ulogama i brojnim izvanrednim glumačkim ostvarenjima više od tri desetljeća oduševljava kritiku i publiku. Njezine uloge u filmovima kao što su Fargo, Tri plakata izvan grada, Zemlja nomada, Spaliti nakon čitanja i brojne druge, podigle su standarde onog što smatramo glumačkom vještinom.

image

Frances McDormand i redatljica Chloe Zhao

CHRIS PIZZELLO/POOL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Ova glumica i producentica impresivne karijere četiri je puta osvojila nagradu Oscar, a prošle je godine postala prva glumica koja je osvojila nagradu za glumu i za produkciju u istoj godini i to za spomenuti film Zemlja nomada. Članica je i prestižnog Triple Crown of Acting kluba, titule koja se dodjeljuje umjetnicima koji su osvojili sve tri najznačajnije nagrade u kategoriji glume- Oscar, Emmy i Tony.

Tijekom festivala Frances McDormand održat će glumačke radionice na kojima će govoriti o svojoj karijeri, glumačkom iskustvu te o suradnji s brojnim filmskim profesionalcima.

Linker
15. travanj 2024 01:42