charlize theron

 SHUTTERSTOCK EDITORAL
Furiosa u akciji

Charlize Theron se još uvijek bori s traumom: "Svakodnevica s ovisnikom nauči vas da je život nepredvidiv"

Oscarom nagrađena glumica pretočila je traumu iz mladosti u organizaciju koja je u Južnoj Africi i susjednim zemljama prerasla u moćni, ženski pokret.

Oscarom nagrađena glumica pretočila je traumu iz mladosti u organizaciju koja je u Južnoj Africi i susjednim zemljama prerasla u moćni, ženski pokret.

Može li samo jedna žena u društvu opterećenom rodno uvjetovanim nasiljem, epidemijom ADIS-a te siromaštvom u Africi, pokrenuti pozitivne (konkretne) promjene? Ako je riječ o holivudskoj glumici Charlize Theron, rođenoj i odrasloj u Južnoj Africi, moguće je.

Dobitnica nagrade Američke filmske akademije često ističe da joj je domovina toliko toga dala, moglo bi se reći da je na neki način "utkana" u nju iako od 1994. ima holivudsku adresu. Stoga joj se želi odužiti preko zaklade "Charlize Theron Africa Outreach Project" osnovane 2007. godine. Počeli su, rekla je nedavno u razgovoru za mjesečnik "Town & Country" slanjem mobilnih zdravstvenih klinika u Južnoj Africi, a u međuvremenu su postali jedna od najmoćnijih dobrotvornih privatnih inicijativa posvećena borbi protiv nasilja nad ženama.

Zvijezda filmova "Pobješnjeli Max: Divlja cesta", "Atomska plavuša" te "Čudovište" (za glavnu ulogu u tom filmu dobila je Oscara) i sama je, kao 15-godišnjakinja, čudom preživjela traumatični događaj kada je njen otac, Charles Theron, umalo ubio i nju i njenu mamu, Gerdu Maritz. Naime, u lipnju 1991. u alkoholiziranom stanju prijetio je supruzi i kćeri.

"Bio je toliko pijan da je jedva hodao kad je ušao u kuću s pištoljem", rekla je u prosincu 2019. za National Public Radio, američku neprofitnu medijsku organizaciju.

"Mama i ja bile smo u mojoj spavaćoj sobi naslonjene na vrata jer ih pokušavao razvaliti. Dakle, obje smo tijelima zadržavale vrata, a on je triput pucao kroz njih. Nijedan metak nije nas pogodio, što je pravo čudo," otkrila je. Kako bi ih spasila, njena mama domogla se pištolja i ustrijelila muža. Budući da se to učinila u samoobrani, nije optužena, piše Page Six.

Holivudska glumica dodala je kako je njezin otac cijeli život bio "alkoholičar".

"Poznavala sam ga samo na taj način... Bila je to prilično beznadna situacija. Svakodnevica s ovisnikom nauči vas da je život nepredvidiv. Taj osjećaj se na neki način ugradi u vas do kraja života, postaje puno više od događaja jedne noći," ispričala je.

image

S Nelsonom Mandelom 2001. u domovini

GALLO IMAGES/SHUTTERSTOCK

Ne krije da je pucnjava zauvijek promijenila njen život: danas jako dobro zna što prolaze žene izložene nasilju u njenoj domovini, u cijeloj Africi i svijetu, stoga se posvetila osvještavanju i beskompromisnoj borbi da tu situaciju promijeni, ponajprije u sredini iz koje potječe. Ali ne dopušta da joj to iskustvo otme kontrolu nad životom.

"Jednostavno je napraviti korelaciju, ali mislim da je to mnogo kompliciranije od jedne noći traume u životu. Sa ili bez toga, rodno uvjetovano nasilje događa se na dnevnoj bazi, u Južnoj Africi i globalno. Teško je ne biti svjestan da se to događa samo zato što su žrtve žene," rekla je nedavno u intervjuu.

Rekla je da je još veća formativna trauma za nju bilo „odrastanje u zemlji pod apartheidom i pojavom AIDS-a. Te stvari su me stvarno, stvarno obilježile, gotovo da želim reći da su ostavile još dublji trag od te jedne noći u mom životu."

Stoga je djelovanje svoje dobrotvorne organizacije vrlo brzo proširila s medicinske pomoći na potporu žrtvama rodno uvjetovanog nasilja, pa i više od toga. Šesnaest godina kasnije, njena organizacija postala je svojevrsni ženski pokret. Podržava 33 ženske udruge u Južnoj Africi, Ruandi, Zambiji, Zimbabveu i Demokratskoj Republici Kongo. Proširili su fokus na inicijative koje se bave zdravljem, obrazovanjem, jednakošću cjepiva i dakako, rodno uvjetovanim nasiljem. Ono je i dalje zabrinjavajuće. Svaki dan se u njenoj domovini prijavi više od 100 silovanja, ali radi se o samo jednoj od devet žrtvi koja se usudila prijaviti zločin, a samo dva posto optuženih silovatelja bude osuđeno.

image

S bivšim dečkom Seanom Pennom snimala je 2014. film ‘The Last Face‘ u Cape Townu

TANIA COETZEE/SHUTTERSTOCK

Koliko rad u "Charlize Theron Africa Outreach Projectu" može biti izazovan, svjedoči podatak da njena suradnica i aktivistkinja, Lucinda Evans, ravnateljica Ženskog centra u Cape Townu koji se brine za žene iz nasilnih obitelji (uključujući sigurne kuće za žrtve rodno uvjetovanog nasilja i nasilja protiv LGBT osoba), u tolikoj mjeri izložena prijetnjama bandi, da na radnom mjestu mora nositi pancirku.

No, glumica ne posustaje. Voljela bi, kaže, iz naziva organizacije maknuti svoje ime jer se toliko razgranala zbog rada bezimenih volonterki i volontera, da joj je zbog njene istaknutosti, neugodno. S druge strane, da nije slavna i omiljena među kolegicama u Hollywoodu, teško da bi privukla podršku i pomoć Margot Robbie, Viole Davis i Salme Hayek Pinault.

image

Charlize Theron pokrenula je dobrotvornu udrugu u Africi koja je postala ženski pokret

RON ADAR/SHUTTERSTOCK

Osim toga, Charlize Theron je jedna od najljepših žena svijeta i zaštitno lice više mirisa Dior J‘adore te ambasadorica Breitling SA švicarskog proizvođača luksuznih satova. Dakako, i oni podržavaju njenu organizaciju. Georges Kern, glavni izvršni direktor Breitlinga, time se javno pohvalio.

"Breitling je počašćen što ju podržava. Nastavit ćemo koristiti naše partnerstvo kako bi još više istaknuli njezin hvalevrijedan i kontinuirani filantropski rad," zaključio je.

Linker
27. travanj 2024 14:55