Everett Collection
STRAST KAO GORIVO

Cybill Shepherd: "Tijekom karijere su me nazivali luđakinjom, razmaženom divom, a sve samo jer sam odbila poslušnost

Zvijezda "Slučajnih partnera", kultne serije iz 80-ih koja se reprizira na streaming servisu Hulu, smatra da nije ostvarila karijeru o kakvoj je sanjala jer Hollywood odbacuje neposlušne žene, a u šali kaže kako ima ‘muški mozak‘ jer je seks oduvijek doživljavala kao neobaveznu razonodu.

Zvijezda "Slučajnih partnera", kultne serije iz 80-ih koja se reprizira na streaming servisu Hulu, smatra da nije ostvarila karijeru o kakvoj je sanjala jer Hollywood odbacuje neposlušne žene, a u šali kaže kako ima ‘muški mozak‘ jer je seks oduvijek doživljavala kao neobaveznu razonodu.

Drznuti se starjeti u Hollywoodu se smatra gotovo pa nepristojnim. Za sredovječne žene to je mjesto bermudski trokut koji vas u jednom trenutku samo proguta. Možete si dozvoliti bore i obješenu kožu ako ste Robert Mitchum, no ženama se tako što ne oprašta. Ako se pitate zašto Bruce Willis i ja nikada nismo snimili nastavak serije "Slučajni partneri" odgovor je jednostavan – producenti bi mi sigurno rekli da sam prestara za njega – jednom je prilikom cinično izjavila američka glumica Cybill Shepherd. Bilo je to, naravno, prije nego što je slavnom glumcu dijagnosticirana neurološka bolest zbog koje teško komunicira i sve teže raspoznaje svoje bližnje. Tko zna bi li prepoznao Cybill da je ugleda na streaming servisu Hulu, na koji se ovih dana vratila serija zahvaljujući kojoj su njih dvoje osamdesetih godina bili omiljeni TV par. Cybill i Bruce u "Slučajnim partnerima" glumili su detektive Maddie i Davida koji zajedno rješavaju krimi slučajeve, a usput i tako uvjerljivo flertuju, da su mnogi bili uvjereni kako se među glumcima i privatno desila kemija. Cybill je priznala da su se spetljali, ali i otkrila kako u krevetu nikada nisu "otišli do kraja".

image

S Bruceom Willisom u seriji ‘Slučajni partneri‘ koja se prikazivala od 1985. do 1989.

Shutterstock Editorial/Profimedia

"Jednu je večer došao k meni kući s bocom viskija. Nije prošlo puno, a već smo se strastveno ljubili. Pitala sam ga: ‘Hoćemo li nešto učiniti po tom pitanju ili ne?"‘ Odjednom je stao, uspravio se i pogledao me nekako namršten. Nismo otišli do kraja te večeri, ali nakon što sam ga tijekom snimanja bolje upoznala, bilo mi je drago što nismo, Bruce je egomanijak i kreten", izjavila je kasnije glumica. Bruce se pak navodno povjerio prijateljima rekavši kako je sve to bila velika pogreška jer su se nakon toga odnosi među njima nepovratno narušili.

A sve je krenulo veoma idilično. Želeći pronaći par koji će savršeno funkcionirati pred kamerama, producenti su dopustili Cybill da prisustvuje audicijama za glavnu mušku ulogu i kaže im svoje mišljenje, a kad je nakon sedamnaest loših i bezličnih kandidata u sobu kročio Bruce, iz njezinog je zadivljenog pogleda svima bilo jasno da dalje ne trebaju tražiti.

"Kad je ušao u sobu, doslovce ste mogli osjetiti da se temperatura podigla za 20 stupnjeva. Ili sam možda samo ja osjetila takvu navalu uzbuđenja i vrućine", rekla je Cybill. Tad tridesetogodišnji Bruce još nije bio velika zvijezda, ali rijetko je tko ostajao imun na njegov šarm i karizmu. Svoj je posao shvaćao ozbiljno, no s jednakim se žarom bacao i na partijanje pa je na audiciju došao gotovo ravno s tuluma.

"Noć prije je ozbiljno zaružio i umalo prespavao audiciju za ‘Slučajne partnere‘. Umjesto da ode pod tuš, na brzinu je skočio u prijateljev bazen, razbudio se i razvalio na probi", otkrio je njegov prijatelj. Serija se počela prikazivati 3. ožujka 1985., a šezdeset i sedam snimljenih epizoda zabavljalo je gledatelje sve do 1989. Koliko je bila voljena, dokazuje činjenica da je druga sezona dobila 16 nominacija za Emmy, Cybill osvojila dva Zlatna globusa, kao i podatak da ju je magazin Time 2007. proglasio jednom od sto najboljih serija svih vremena.

image

Serija ‘Slučajni partneri‘ iz 80-ih donijela joj je svjetsku slavu

THE HOLLYWOOD ARCHIVE/HOLLYWOO THE HOLLYWOOD ARCHIVE/HOLLYWOO

U početku je na setu sve bilo harmonično. Glavni glumci imali su sjajnu kemiju i pred kamerama i daleko od njih. Bruce je bio na glasu kao veliki šarmer, a ni Cybill, atraktivna plavuša s lentom bivše miss Memphisa u ladici, nije se libila otvoreno šarmirati svog glumačkog partnera. Iskre su frcale, gledatelji uživali, publika hvalila seriju. No, "medeni mjesec" brzo je završio. Privatne nesuglasice Brucea i Cybill - vjerojatno vezane za njihovu nikad priznatu romansu - odrazile su se i na njihov profesionalni odnos, pa su na setu jedno drugo izbjegavali kad god bi mogli. Njihovi su se asistenti morali pobrinuti da im se putevi ne ukrste tijekom pauza snimanja, a producenti su morali fizički razmaknuti kamp prikolice u kojima su se odmarali između snimanja scena.

U Hollywoodu je vladala šala da su zaklete neprijateljice Bette Davis i Joanne Crawford konačno dobile dostojnu zamjenu. Bilo je prilično teško raditi u takvim uvjetima. Snimivši 1988. film "Umri muški" Bruce je postao tražena roba, pa mu je TV angažman samo oduzimao dragocjeno vrijeme, a Cybill, koja se u međuvremenu drugi put udala, rodila je blizance pa joj fokus više također nije bio na seriji. Kasnili su na snimanja, dolazili nepripremljeni i nervozni, svađali se međusobno i s producentima, a upravo je Cybill navodno zakuhala otkaz tvorcu serije Glennu Caronu nakon završetka druge sezone. Po setu se šuškalo da svatko tko joj zbog nečeg kaže "ne" odleti sa snimanja, pa su je zaposlenici počeli doživljavati kao okrutnu divu. Ukratko, svi su odahnuli kad je serija 1989. ukinuta. Shepherd je nastavila snimati filmove, a od 1995. do 1998. glumila je glavnu ulogu u seriji "Cybill" čija se radnja vrtjela oko života glumice koja snima filmove B produkcije i sapunice, uzaludno se pokušavajući probiti u A ligu. Na neki je način to bila i njezina životna priča

"Ja sam krenula s vrha i onda padala prema dnu", našalila se jednom prilikom glumica, koja smatra da su za to krivi američki puritanci koji joj nisu mogli oprostiti dug jezik i slobodoumnost.

"Tijekom karijere su me nazivali kučkom, egocentričnom luđakinjom, razmaženom divom, optuživali za profesionalnu paranoju i megalomaniju te vrijeđali na načine zbog kojih bi im u mom rodnom Memphisu isprali usta sapunom, a sve samo zato što sam odbila poslušnost. Uvijek sam jasno izražavala svoje mišljenje, a ono je bilo da je ženama u filmskoj industriji jako teško. Mnogo teže nego muškarcima. Žene nakon četrdesete u filmskoj su industriji uglavnom postajale nevidljive. Mogla si glumiti djevojku, majku ili staricu, druge opcije nisu postojale i to me izluđivalo", konstatirala je Cybill u svojoj autobiografiji "kratkog" naslova "Sybill Disobedience: How I Survived Beauty Pageants, Elvis, Sex, Bruce Willis, Lies, Marriage, Motherhood, Hollywood, and the Irrepressible Urge to Say What I Think" iz 2000. Danas, 23 godine kasnije, nekad popularna glumica, bivši model i muza redatelja Petera Bogdanovicha kaže kako su se stvari ipak promijenile nabolje, no da je borba za žensku stvar u Hollywoodu još daleko od gotove.

image

Scena iz filma ‘Posljednja kino predstava‘ u kojem joj je partner bio Jeff Bridges

Everett/Profimedia

Cybill Lynne Shepherd rođena je 18. veljače 1950. u Memphisu, kao drugo od troje djece u obitelji kućanice Patty i Williama, voditelja trgovine kućanskih uređaja.

"Moji roditelji su bili toliko razočarani što nisam muško, čemu su se nadali nakon moje starije sestre, da mi četiri dana nisu mogli smisliti ime", ispričala je Cybill, koju su na kraju imenovali spojivši djedovo ime Cy s očevim nadimkom Bill. Svoje je odrastanje Cybill u više navrata opisala kao "emocionalno preživljavanje", odnosno sukob dvaju potpuno različitih generacija - svoje i one svojih roditelja.

"Šezdesete su bile moje formativne godine, razdoblje u kojem su spaljivani grudnjaci i izumljena kontracepcijska pilula te kad se otvoreno razgovaralo o seksu, što je u našoj kući bilo nezamislivo. Moja je majka bila prava dama starog kova s kojom ni moja sestra ni moj brat ni ja nikada nismo mogli otvoreno razgovarati o seksu. Spomenula ga je samo jednom, opisavši ga kao jako neugodno iskustvo. Nikada nije uživala u seksu s mojim ocem, no kasnije se preudala i otkrila to zadovoljstvo. A ja sam se kao tinejdžerica željela zabavljati te biti slobodna i ispunjena onako kako žene njezine generacije nisu bile. Iskrala bih se iz sobe kroz prozor, a po krevetu naslagala jastuke tako da izgleda kao da spavam i otišla do kuće svog dečka. Naravno da me otac ulovio. Nije ništa rekao, već je uzeo čekić i zakucao drvene daske preko mog prozora no ni to me nije obeshrabrilo. Ušuljala bih se u kuću dečka kada su njegovi roditelji bili u crkvi, a kasnije iskrala kroz prozor, noseći odjeću u rukama", ispričala je Cybill koja je postala još neobuzdanija nakon razvoda svojih roditelja. Imala je petnaest godina kad je njezin otac napustio majku, pa više nije bilo stroge kontrole njezinih noćnih izlazaka.

"Ponašala sam se kako se ponašaju prosječni mladići, upuštala se u neobavezne seksualne avanture i u njima uživala, bez ikakve želje da se za nekoga vežem", priznala je glumica koju su u četvrtom razredu srednje drugi učenici proglasili najatraktivnijom djevojkom u školi te kraljicom maturalne večeri. Lijepu tinejdžericu uočili su i ljudi iz organizacije natjecanja ljepote pa je postala Miss Teenage Memphisa. Nije se uspjela izboriti za finale izbora Miss Teenage America, no zato je 1968. osvojila nagradu za Modela godine, koja joj je otvorila vrata modnog biznisa.

image

Kolege iz škole odabrali su je za najljepšu učenicu i kraljicu maturalne večeri

Everett/Profimedia

"U subotu navečer osvojila sam taj naslov, a već sam u utorak imala prvi veliki modni posao", prisjeća se glumica, koja je u sljedeće dvije godine postala najtraženiji model u zemlji. Zarađivala je osamdeset tisuća dolara godišnje, snimala reklame za make-up i paste za zube te krasila naslovnice modnih časopisa. No, nije u tome uživala.

"Sve mi je to bilo dosadno, ali shvatila sam manekenstvo kao svoj izlaz iz Memphisa, način na koji mogu biti financijski neovisna, što je fantastično ako uzmemo u obzir da mi je bilo osamnaest godina", rekla je Cybill, dodajući kako je imala veliku sreću da se njime bavila "u vremenima u kojima su modeli još smjeli izgledati kao obične djevojke i žene koje uživaju u životu".

Uz manekensku karijeru pohađala je predavanja iz povijesti umjetnosti i engleskog jezika na koledžu, a onda je dobila priliku u Hollywoodu. Redatelj Peter Bogdanovich stajao je 1971. u redu u supermarketu kada ju je ugledao na naslovnici časopisa Glamour. Njezin ga je pogled zaintrigirao, a ljepota fascinirala pa joj je odlučio dati ulogu u svom prvom velikom filmu "Posljednja kino predstava". Cybill je u to vrijeme izlazila s izvjesnim dobrostojećim ugostiteljem Johnom Brunom koji je poludio saznavši da u filmu ima i golišavih scena te joj rekao kako je neće oženiti ako prihvati ulogu. Mlada ambiciozna djevojka nije dugo dvojila što odlučiti. Otišla je na audiciju.

image

. S redateljem Peterom Bogdanovichem spetljala se na snimanju filma ‘Posljednja kino predstava‘

BETTMANN BETTMANN ARCHIVE

"Cybill mi se isprva činila indiferentnom, no kasnije sam shvatio da je to bio njezin način da zamaskira nesigurnost i manjak samopouzdanja. Znala se i praviti pasivnom, ali to je samo krinka. U njoj se uvijek mnogo toga događalo", objasnio je kasnije Bogdanovich, koji ju je odabrao za svoj film, ali i obećao pomoći joj s glazbenom karijerom o kojoj je sanjala odmalena. Kad je svom prijatelji Franku Sinatri kasnije pustio demo snimku s njezinim pjesmama uz molbu da joj pomogne u glazbenoj karijeri, Sinatra je kratko odvratio: "Neki će muškarci stvarno napraviti sve da poševe žensku". Frank je bio u pravu - Bogdanovich se preko ušiju zaljubio u svoju novu muzu, ostavivši zbog nje suprugu Polly i dvoje djece.

"Izbjegavali smo to i ništa se nije dogodilo dok nismo snimili dvije trećine filma, ali u jednom se trenutku više nismo mogli kontrolirati", ispričala je Cybill, objasnivši kako se u Petera zaljubila jer je "on bio jedini muškarac koji se prema njoj odnosio kao prema intelektualno ravnopravnoj partnerici". Nažalost, američka javnost to im nikako nije mogla oprostiti pa su, iako je film dobio odlične kritike, završili na "crnoj listi" publike. Sljedećih godina Cybill je snimila romantičnu dramu "The Heartbreak Kid" i povijesnu dramu "Daisy Miller" koje su kritičari pokopali, a ništa bolje nije prošao ni Bogdanovichev mjuzikl "At Long Last Love", koji je te godine dospio na listu deset najgorih filmova. Cybill se i dalje povremeno bavila modelingom kako bi mogla financirati studij glume na sveučilištu u New Yorku, ali i upuštala u ljubavne veze s drugim muškarcima.

"Ni Peter ni ja nismo bili zainteresirani za brak, ni za monogamiju. Držali smo se one: nemoj me varati u istom gradu - otkrila je u svojoj autobiografiji. Jedan od njezinih najpoznatijih ljubavnika bio je Elvis Presley. Spetljali su se 1973., nakon što se razišao s Priscillom, kad ju je pozvao u svoj dom u Gracelandu na sendviče od maslaca od kikirikija i banane. Brzo su završili u spavaćoj sobi.

image

Cybill je medijima ispričala sve škakljive detalje svoje dvomjesečne avanture s Elvisom Presleyjem

TAYLOR HILL GETTY IMAGES

"U sobi su bila četiri televizora i ogledala na stropu, a na ogromnom krevetu prekrivač s printom leopardovog krzna. Odlično sam se zabavila u Elvisovu krevetu, iako je bio malo zahrđao", otkrila je, dodajući kako joj se svidio jer je prema njoj u početku bio iznimno drag i nježan. Romansa sa slavnim glazbenikom potrajala je dva mjeseca, a Cybill tvrdi kako ga je u tom kratkom razdoblju potpuno oslobodila seksualnih ograda jer je dotad bio prilično konzervativan u krevetu. No, prvotna fasciniranost Kraljem brzo je počela splašnjavati zbog njegovog drogiranja.

"U hotelu se drogiran od tableta jednostavno srušio na krevet. Nisam znala što bih. Nestala je svaka mogućnost seksa. Činio se omamljen, kao da nije prisutan, oči su mu bile napola zatvorene, mrmljao je. U ruci je držao bočicu s tabletama i rekao mi da ih uzmem. Pitala sam ga namjerava li ih i on uzeti, odgovorio mi je da ima svoju bočicu, da je to sve za mene", napisala je Cybill u svojoj knjizi. Kada se vratila u svoju sobu, bacila ih je u WC školjku.

Elvis je tražio od nje da se riješi Bogdanovicha s kojim se i dalje viđala, što je odbila. Postao joj je odbojan, tako debeo i prenašminkan.

"Ne znam je li bio tužan kada sam otišla, to me i danas muči. Osjećala sam da mu treba netko tko će ga spasiti. Mislim da toliku količinu slave ne možeš lako preživjeti", konstatirala je glumica, kojoj se karijerna sreća nakratko osmjehnula 1976. ulogom u hvaljenom Scorseseovom filmu "Taksist", no ni taj joj angažman nije pomogao da oživi glumačku karijeru. U međuvremenu se 1978. razišla od Boganovicha, rekavši kako su naprosto bili spremni za nešto drugo.

image

Uloga u filmu ‘Taksist‘ donijela joj je dobre kritike

IMAGE CAPITAL PICTURES/FILM S IMAGE CAPITAL PICTURES/FILM S

Vidjevši da je nesretna, njezina majka i prijatelj, redatelj Orson Wells nagovorili su je da se odmakne od svega i vrati kući, u rodni Memphis, gdje se bavila pjevanjem i kazalištem te srela svog prvog supruga Davida Forda. Bio je zaposlen kao menadžer za autodijelove u trgovini Mercedes-Benz, a upoznali su se u baru, za šankom, na inicijativu njezinog brata. Cybill je ubrzo zatrudnjela pa su se vjenčali i 1979. dobili kćer Clementine. David je ostavio svoj posao i postao Cybillin glazbeni menadžer, organiziravši joj turneje po obližnjim gradovima na koje su njih troje išli zajedno. No, idila je završila nakon što ju je suprug 1982. prevario - Cybill je predala papire za razvod i nazvala svoju bivšu filmsku agenticu Sue Mengers objavivši joj kako je spremna za povratak u Hollywood.

image

Sa starijom kćeri Clementine

LAURA LUONGO/PIP-LANDMARK MEDIA LAURA LUONGO/PIP-LANDMARK MEDIA

"Cybill, u Memphisu si gotovo četiri godine. To je kao da si umrla", odgovorila joj je, ali nije je i obeshrabrila. Pronašla je novog agenta te 1985. dobila angažman u seriji "Slučajni partneri". Tijekom snimanja se zaljubila u kiropraktičara Brucea Oppenheimera, za kojeg se udala u ožujku 1987. te dobila blizance, Cyrusa Zachariaha i Molly Ariel. I taj je brak, nakon dvije godine, završio.

image

. Drugi suprug bio joj je kiropraktičar Bruce Oppenheimer

PETER BORSARI/PIP-LANDMARK MEDIA PETER BORSARI/PIP-LANDMARK MEDIA

Shepherd se nakon "Slučajnih stranaca" devedesetih bacila na CBS-ov projekt, seriju "Cybill", za koju kaže da bi potrajala mnogo dulje nego što jest da nije bila seksualno ucijenjena. Naime, nakon što je dvanaest žena 2018. optužilo Leslieja Roya Moonvesa, bivšeg čelnika kuće CBS, za seksualno uznemiravanje, oglasila se i ona, tvrdeći da je i njoj radio isto.

image

U seriji ‘Cybill‘ utjelovila je sredovječnu glumicu koja nikako da se probije u A ligu

CBS PHOTO ARCHIVE GETTY IMAGES

"Njegova i moja asistentica dogovorile su nam sastanak za večerom, na kojoj mi je on počeo govoriti kako ga ni supruga ni ljubavnica više ne uzbuđuju. A onda me upitao zašto mu ne bih dopustila da me odveze kući. Odgovorila sam mu da već imam prijevoz", ispričala je te dodala kako se ubrzo nakon toga počeo uplitati u scenarij i govorio joj što treba, a što ne smije snimati.

image

S mlađom kćeri Molly

ANGELA WEISS/AFP/PROFIMEDIA ANGELA WEISS/AFP/PROFIMEDIA

Iako je obožavala seks, nije joj padalo na pamet da se u njega upusti da bi pogurnula svoju karijeru. O svojim je brojnim seksualnim eskapadama pisala u knjizi "Cybill Disobedience" iz 2000., čije je tiskanje pokušao zaustaviti njezin bivši drugi suprug. Prvo ju je molio da ne piše o njemu, a onda zaprijetio odlaskom na sud, rekavši kako ne želi da drugi zadirkuju njihovu djecu ili im pričaju o majčinu seksualnom životu. Odvratno - konstatirao je, no Cybill se ni tad, kao ni ikad u životu, nije dala zastrašiti.

Tako je fanovima ispričala sve o udvaranjima Jacka Nicholsona i Roberta De Nira, ali i svojoj avanturi s glumcem Charlesom Grodinom kojeg je nagovorila na seks utroje.

"Charles je bio ljubavnik pun energije i mašte. Jedne smo se noći igrali u krevetu i priznala sam mu da maštam o seksu s dvojicom muškaraca. Kada mi je rekao u redu, našalila sam se: "Znaš li koliko bi National Enquirer platio za tu priču?" No, pronašao je diskretnog kolegu koji je šutio o tome", priznala je.

Prpošna glumica još je u nekoliko navrata pokušala biti monogamna, no bez previše uspjeha - od 1994. do 1998. bila je zaručena za glazbenika Roberta Martina, a od 2010. do 2014. u vezi sa psihologom Andrejem Nikolajevičem, za kojeg se planirala udati, no naposljetku su prekinuli. Danas, u osmom desetljeću života, priznaje da više ne vjeruje u brak niti bi se ikad više udala, no dodaje da je jako sretna što je u svojim brakovima dobila djecu jer su ona njezino najdraže i najvažnije životno postignuće.

Linker
28. travanj 2024 08:24