odlično mjesto za izlet

Dobra vila Žumberka: Od djetinjstva provodi vrijeme u tom bajkovitom kraju, a pomaže i u njegovu očuvanju

Ravnateljica Umjetničkog paviljona angažirana je u revitalizaciji i očuvanju Žumberačkog gorja od kuda su njezini korijeni te je je inicijativu‘ Žumberak u mom srcu‘ kako bi pomogla sačuvati život u tom bajkovitom Parku prirode.

Teško je pronaći boljeg vodiča po Žumberku od Jasminke Poklečki, ravnateljice Umjetničkog paviljona u Zagrebu. Od djetinjstva hoda po Žumberačkom gorju i poznaje svaku stazu, a otkako je počela pandemija i otkako je potres oštetio i zatvorio Umjetnički paviljon, svaki vikend provodi u tom bajkovitom kraju, često otkrivajući staze po kojima ljudska noga nije kročila desetljećima.

Za Žumberak je emotivno vezana ne samo zbog ljepote krajolika nego i stoga što su tamo njeni korijeni: u selu Poklek, naime, rođen je njen otac, dva starija brata, tu počivaju njeni roditelji, baka i djed...

Angažirana je i u revitalizaciji tog kraja pa je tako potaknula akciju ‘Žumberak u mom srcu’ za popravak ceste od Bregane do Gornje Vasi, ona sama popravlja stare i zapuštene putokaze, označava zaboravljene i zara- sle staze, skuplja smeće iza neodgovornih izletnika...

Čitajte i: Avantura u carstvu jastreba: Vrhunska gastronomija i netaknuta priroda mame na izlet u Jasku

image
Gustim žumberačkim šumama Jasminka Poklečki najradije hoda sama.
INES STIPETIĆ

- To je glavna cesta kojom ljudi svaki dan idu na posao, a djeca u školu i zaista je u kritičnom stanju. Ako već ne dobije novi asfalt, trebalo bi barem zakrpati rupe. Inicijativu podržavaju brojni iseljeni Žumberčani, koji na društvenim mrežama prate moje šumske šetnje. A dobro poznajem i lokalne stanovnike, od kojih uvijek kupujem domaća jaja, kozji sir, krumpir, jabuke... i na taj skroman način pokušavam pomoći da tamo opstanu kvalitetni, ali rijetki OPG-ovi - govori Jasminka Poklečki, koja se nada da bi nova cesta zaustavila iseljavanje ionako malobrojnog stanovništva, ali i turistički revitalizirala taj kraj koji od 1999. ima status parka prirode.

- Područje Žumberka i Samoborskog gorja proteže se na gotovo 350 četvornih kilometara, a moja lutanja gustim šumama često me odvedu i na nepoznate, potpuno zarasle staze. Baš sam nedavno otkrila jedan takav put koji je spajao dva danas napuštena sela pa sam sljedeći vikend iz Zagreba donijela kantice s crvenom i bijelom bojom i napravila planinarske oznake - kaže Jasminka Poklečki, koja izletnicima ipak preporučuje provjerene, ali ništa manje uzbudljivije puteve.

image
Jasminka Poklečki
INES STIPETIĆ

Još mnogo toga za vidjeti

Obavezno treba prošetati uz rijeku Breganu, koja djelomice čini granicu između Hrvatske i Slovenije, a ona je od milja zove Bregančica. Ne smije se zaobići ni Sopotski slap blizu sela Tomaševci, na 700 metara nadmorske visine. Kaskadama je podijeljen na tri dijela ukupne visine 40 metara.

Čitajte i: Tulum na Žumberku: Britanski veleposlanik još dugo će pamtiti oproštajni tulum svojih zagrebačkih prijatelja

Iz Tomaševaca vodi put prema ostacima starog grada Žumberka, koji su uskoci naselili 1530., a potpuno je izgorio 1793. U selu Budinjak nalazi se eko-centar u kojem izletnici mogu dobiti sve korisne informacije, a otamo kreće poučna Staza kneževa - kružna je, dulja nešto više od četiri kilometra, a na njoj su ostaci arheoloških nalazišta iz starijeg željeznog i rimskog razdoblja.

image
Jasminka je nedavno obnovila stari putokaz prema Svetoj Geri.
INES STIPETIĆ

- Sve te staze prošla sam po nekoliko puta, a među dražima mi je šetnja od mjesta Sošice do Svete Gere, najvišeg vrha Žumberačkog gorja. Do vrha vodi nekoliko puteva pa šetnja može trajati dva sata, ali i šest sati. Hodala sam i kada je bio snijeg do koljena i po mirisnim cvjetnim livadama jer Žumberak je predivan u svako doba godine - kaže Jasminka Poklečki, koju mnogi u tom kraju zovu dobrom vilom Žumberka.

Linker
16. travanj 2024 21:12