Ima ih još...

Doktori bez škole! Tajna veza Eda Sheerana, Bena Afflecka, Kanyea Westa i Oprah Winfrey

Američka pjevačica i kantautorica Taylor Swift posljednja je u nizu slavnih zabavljača primljenih u zvanje ‘doctoris honoris causa‘: glazbenicu ta počast očekuje u svibnju na njujorškom Sveučilištu NYU.

Meryl Streep

Najbolja glumica druge polovice 20. stoljeća kako je često tituliraju živuća je holivudska legenda. Čak 21 put je bila među nominiranima za Oscara, a osvojila je tri zlatna kipića Američke filmske akademije. No, za vrijeme studija prestižnom Sveučilištu Yale na kojem je diplomirala 1975. nije joj bilo nimalo jednostavno osigurati egzistenciju. Godišnje je nastupala u desetak predstava, uz to konobarila i radila kao daktilografkinja, a nakon upale slijepog crijeva i operacije koja je uslijedila razmišljala je o tome da ostavi glumu i postane pravnica, jer joj je takav život postao prenaporan. Srećom to se nije dogodilo, a Meryl Streep je do nas dobila pet počasnih doktorata - svog matičnog Sveučilišta Yale 1983., sveučilišta Dartmouth i Princetona 2009., Harvarda 2010. i Indiane 2014.

image

Meryl Streep je 2014. postala počasna doktorica Sveučilišta Indiana u Bloomingtonu

RON HOSKINS/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Muhammad Ali

Legendarni boksački prvak jedva je završio srednju školu jer je bolovao od disleksije, zbog čega je cijelog života - preminuo je 2016. u 75. godini života - imao teškoća s čitanjem i pisanjem. No, zbog svojih je zasluga primio čak četiri počasna doktorata: Mount Ida Collegea 1994., Sveučilišta Columbia 1999., Sveučilišta Princeton 2007., te Muhlenberg Collegea 2009.

image

Glazbenik Ernest "Tito" Puente i legendarni boksač Muhammad Ali na svečanosti dodjele počasnih doktorata Sveučlilišta Columbia 1999.

TIMOTHY A. CLARY/AFP/PROFIMEDIA

Čitajte i: PONIŽENJIMA NEMA KRAJA... OSOBNI BANKROT MOGAO BI BECKERA ODVESTI U ZATVOR

Aretha Franklin

Legendarna američka soul pjevačica glazbenu je karijeru započela kao 12-godišnjakinja, a prvi menadžer bio joj je otac koji ju je vodio na gospel karavane diljem zemlje. Otada je praktički živjela na putu, pa od školovanja nije moglo biti ništa. No, Aretha Franklin koja je 2018. preminula u 77. godini, za života je dobila brojnih počasnih doktorata među kojima se ističu oni prestižnih sveučilišta Princeton, Yale i Berlee College of Music. Na dodjeli počasnog doktorata na Harvardu 2014. okupljene je počastila izvedbom himne Sjedinjenih Država koju je sama i odsvirala.

image

Bivši predsjednik George W. Bush i bivši njujorški gradonačelnik Michael Bloomberg čestitali su pjevačici Arethi Franklin na počasnom doktoratu Sveučilišta Harvard

NICOLAUS CZARNECKI/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Oprah Winfrey

Legendarna američka TV voditeljica na osnovu svojih govorničkih i debatnih vještina dobila je punu stipendiju za studij komunikologije na Sveučilištu Tennessee State, no diplomirala je tek kao 33-godišnjakinja, jer je u međuvremenu počela raditi za razne televizije. Može se pohvaliti brojnim počasnim doktoratima na sveučilištima u svojoj domovini, ali i inozemstvu. Sveučilište Princeton odlikovalo ju je doktoratom lijepih umjetnosti 2002., sveučilište Duke doktoratom humanističkih znanosti 2009., a Harvard doktoratom pravne znanosti 2013. No, njoj intimno najviše znači počasni doktorat južnoafričkog Sveučilišta Free State koji je dobila za zasluge u promicanju obrazovanja u toj zemlji, pa se na primanju - rasplakala.

image

TV voditeljica Oprah Winfrey rasplakala se primajući počasni doktorat južnoafričkog Sveučilišta Bloemfontein

PABALLO THEKISO/AFP/PROFIMEDIA

Ben Affleck

Jedan semestar je studirao španjolski jezik i književnost na Sveučilištu Vermont kamo se upisao na nagovor tadašnje djevojke, a nakon toga je još tri semestra odradio na studiju bliskoistočne kulture na Occidental Colleegu u Los Angelesu. I to je sva akademska karijera proslavljenog glumca, producenta i redatelja koji je 2013. postao počasni doktor lijepih umjetnosti Sveučilišta Brown.

image

Glumac i redatelj Ben Affleck postao je 2013. počasni doktor receives lijepih umjetnosti Sveučilišta Brown

HANDOUT/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Sean 'Diddy' Combs

Američki rep glazbenik nije uspio diplomirati na Sveučilištu Howard jer je studij prekinuo nakon dvije godine, ali mu je iskustvo studiranja, kaže, stubokom promijenilo život, srce, dušu, duh i cjelokupno biće, pa nitko nije bio sretniji od njega kad mu je 2014. dodijeljen počasni doktorat.

image

Sean "Diddy" Combs je od 2014. počasni doktor Sveučilišta Howard

ALLISON SHELLEY/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Kanye West

Američki glazbenik koji se danas predstavlja imenom Ye svoj je prvi album u karijeri The College Dropout posvetio prekidu obrazovanja. Objavio ga je kao 20-godišnjak, a sedamnaest godina kasnije samoprozvano hodajuće božanstvo na Zemlji i najveći umjetnik svih vremena mogao se pohvaliti i počasnom akademskom titulom čikaškog sveučilišta School of the Art Institute - primio ga je 2015.

image

Američki reper Kanye West 2015. promoviran je u počasnog doktora čikaške School of the Art Institute

PHIL VELASQUEZ/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Čitajte i: UBOJSTVO, NAPISALA JE: AUTORICI ČUVENOG ESEJA ‘KAKO UBITI MUŽA‘ SUDI SE DA JE - UBILA MUŽA

Ed Sheeran

Britanski pjevač i glazbenik na dodjelu počasnog doktorata Sveučilišta Camus Suffolk u Ipswichu stigao je u omiljenim conversicama i bez položenog maturalnog ispita, jer je kao 16-godišnjak prekinuo školovanje. Zato nije skrivao uzbuđenje zbog akademske počasti koja mu je pripala 2015. "Od danas sam i službeno dr. Sheeran", objavio je tada 24-godišnji glazbenik na svom Instagramu.

Michael Palin

Sir Michael Edward Palin široj javnosti je najpoznatiji kao član osebujne družbe letećeg cirkusa Montyja Pythona, ali i kao vrstan dokumentarist koji je s kamerom u ruci proputovao zemaljsku kuglu. Diči se vrhunskim obrazovanjem povjesničara s Brasenose Collegea, jedne od sastavnica Sveučilišta u Oxfordu, osnovanog prije više od pet stoljeća. Brasenose je osnivač jednog od najstarijih veslačkih klubova na svijetu, a na njemu je uz ostale diplomirao i bivši britanski premijer David Cameron.

image

Montipajtonovac Sir Michael Palin studirao je povijest na Oxfordu, a počasni doktorat Sveučilišta St Andrews primio je 2017.

/SWNS/PROFIMEDIA
Linker
16. travanj 2024 03:25