Specijal: Vaš novac, vaš život

Domenica sada nema problem ni s minusom ni s dugovima: ‘Kad sam tek dobila karticu, ‘peglala‘ sam je bez kontrole‘

Donose li godine racionalnost u upravljanju budžetom ili se ipak prvo treba opeći da bi se naučilo gospodariti novcem, o svojem iskustvu za magazin Gloria govori mlada pjevačica.

Splitska pjevačica Domenica Žuvela (28) primjer je mlade žene koja se uspješno nosi s financijskim izazovima samostalnog života.

U proteklih desetak godina, otkako se odselila iz roditeljskog doma na Korčuli i sama odgovara za vlastiti budžet, u njezinoj bilanci nema ni minusa ni dugova.

- Oduvijek sam bila racionalna, što ima veze i s tim da sam rano počela privređivati. Prvi honorar sam zaradila kao srednjoškolka pomažući na benzinskoj pumpi, a godinama poslije paralelno sam radila nekoliko poslova. Među ostalim, podučavala sam djecu u glazbenoj školi, pjevala po svadbama i bavila se manekenstvom - govori glazbenica, koja ne smatra da joj je kao “solerici” u kućanstvu teže u usporedbi s onima gdje se financijski teret dijeli na više članova.

image

Domenica Žuvela

FOTOGRAFIJE: VEDRAN PETEH/CROPIX

- I ja sam radila tipične početničke greške. Kad sam tek dobila karticu, znala sam je “peglati” bez kontrole, ne zato što sam rastrošna, nego jednostavno nisam imala širu sliku - dodaje Domenica, kojoj je najveća financijska savjetnica - mama.

A s obzirom na to da je kao samostalna umjetnica morala otvoriti vlastiti obrt, ima i knjigovođu.

- Redovito podmirujem sve svoje obveze, već godinama račune za kućanstvo plaćam internetskim bankarstvom - govori pjevačica, koja zasad radije štedi nego ulaže. Tvrdi da nema “nos” za biznis, a i prilično je skromna. Najviše je veseli kad može uložiti u nešto vezano uz glazbu pa se nedavno tako nagradila novim klavirom.

Linker
18. travanj 2024 18:56