nova gloria

Dosta je šutnje: Dalibor Matanić i Ida Prester zajedno protiv nasilja nad ženama

Dalibor Matanić i Ida Prester pišu o tome zašto su postali najglasniji aktivisti protiv nasilja nad ženama: tko je njemu kao redatelju inspiracija za TV seriju ‘Šutnja‘ i kome je ona kao glazbenica posvetila pjesmu ‘Štit‘ - što je snima s umjetnicima i žrtvama okupljenim iz cijele regije.

"Dosta je šutnje" - poručuju glazbenica i voditeljica Ida Prester i redatelj Dalibor Matanić koji glasno i bezrezervno osuđuju svako nasilje nad ženama. Statistike su poražavajuće: svakih 15 minuta u Hrvatskoj jedna žena doživi nasilje, a broj ubijenih žena je u porastu. Ništa bolja situacija nije ni u susjednoj BiH, pa je vapaj pretučene Klare Buntić, supruge bivšeg rukometnog reprezentativca Denisa Buntića, koji je još uvijek na slobodi, dodatno aktualizirao problem, ali i poslao poruku - za nasilje koje se događa u obitelji mora se čuti i izvan njihova četiri zida.

image
GLORIA PRODUKCIJA

Svojim dugogodišnjim javnim angažmanom Ida Prester i Dalibor Matanić među glasnijim su aktivistima koji se bore protiv nasilja nad ženama. Matanićeva serija "Šutnja", čija se druga sezona ovih dana počela emitirati na HTV-u, tematizira problem dječje prostitucije i trgovine ljudima, a nastala je prema mučnim istinitim događajima u Osijeku početkom 2010.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

Potresena ubojstvom Nizame Hećimović u bosanskom gradu Gradačcu, kojoj je život oduzeo nevjenčani suprug, a zatim ubio još dvoje ljudi pa i sebe, Ida Prester je sa suprugom Ivanom Peševskim na nedavno održanom 29. Sarajevo film festivalu u rukama nosila plakate s natpisom "Stop femicidu" i "Nizama" - u znak podrške preminuloj ženi koja je tražila pomoć države i zaštitu, ali je nije dobila. Njezin zahtjev za zabranom pristupa bio je odbijen. Njoj je Ida posvetila pjesmu "Štit".

Za nasilje koje se događa u obitelji mora se čuti i izvan njihova četiri zida

"Dva dana nakon groznog slučaja u Gradačcu napisala sam pjesmu posvećenu Nizami, a u spotu će sudjelovati umjetnici, aktivisti i svjedoci, odnosno žrtve nasilja iz cijele regije. Ideja je ujediniti sve nas na ovim prostorima u podršci ženama jer u svim državama raste nasilje nad ženama. Refren pjesme glasi: ‘Hej, stižu oblaci, oluja dolazi, napravimo štit od naših tijela‘", govori Ida, koja će premijeru pjesme imati 25. studenoga kada se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Njihove tekstove kojima šalju poruku da je dosta šutnje potražite u novom broju magazina Gloria. U novom izdanju potražite i ove teme:

  • Iva Vitić Gameiro predstaljva sinčića Liama
  • Lejla Filipović
  • Kristina Krepela o njezi tijela
  • Leonor Espinosa - najbolja šefica svijeta u Hrvatskoj
  • David Beckham - vladar Beckinghamskog carstva

Linker
19. ožujak 2024 22:27