NEMA JOJ RAVNE

Drugu godinu za redom proglašena je najboljom na svijetu, a nagradu je posvetila pokojnom ocu

Španjolska nogometašica Alexia Putellas, kapetanica Barcelone, svoju je najveću nagradu posvetila pokojnom ocu.

Četvrtog veljače proslavila je 29. rođendan, a ovih dana je Alexia Putellas drugu godinu za redom proglašena najboljom nogometašicom na svijetu, iako je zbog teške ozljede koljena propustila polovicu sezone i nastup sa španjolskom reprezentacijom na Europskom prvenstvu. Obje nagrade je posvetila pokojnom ocu koji je preminuo 2012., a bio joj je najveća podrška na početku karijere."Ovu nagradu posvećujem nekome tko je uvijek i uvijek će biti jako važan za mene. Sve radim zbog tebe, tata. Gdje god da jesi, ovo ja za tebe, tata, nadam se da si ponosan na svoju kćer", izjavila je Putellas koja je te večeri slavila rame uz rame sa svojim idolom, argentinskim nogometnim čarobnjakom Lionelom Messijem.

image

Alexia Putellas je drugu godinu za redom proglašena najboljiom nogometašicom svijeta

BELEN DIAZ/DYDPPA/SHUTTERSTOCK

Alexia Putellas je kapetanica Barcelone, kluba čije broje brani već jedanaest godina, a u kojem je s brojem 10 na leđima najveće klupske uspjehe u karijeri postigao i legendarni Lionel Messi. No, niti genijalac poput Messija ne može se pohvaliti da je svoj klub vodio do pobjede baš u svim prvenstvenim utakmicama, kao Alexia Putellas lanjske sezone u kojoj je Barcelona osvojila sve što se osvojiti dalo. A da ne bude zabune oko navodne minorne popularnosti ženskog nogometa, završne utakmice ženske Lige prvaka na Nou Campu pratilo je više od 90 tisućagledatelja.

image

Alexiji Putellas nagradu je uručio Gianni Infantino, predsjednik Svjetske nogometne organizacije FIFA

DANIELA PORCELLI/SPP/SHUTTERSTOCK

Alexia Putellas rođena je u Mollet del Vallèsu, katalonskom gradiću s pedesetak tisuća stanovnika, a od ranog djetinjstva pokazivala je interes za nogometom, posebice za vrijeme odmora u školi. Zbog toga ju je mama upisala u klub, kako više ne bi doma dolazila puna masnica i ogrebotina nakon okršaja s dečkima. A njezin je glavni cilj od samog početka bio da jednog dana zaigra za Barcelonu, klub za koji se u obitelji fanatično navijalo. U tome je uspjela, a sve ostalo je legenda.

image

Alexia Putellas je napadačica Barcelone

OSCAR J BARROSO/SHUTTERSTOCK

S Barcelonom je osvojila sve, pa je navijači tituliraju kao "La Reinu" - kraljicu. Ambasadorica je modnog brenda Mango, glavni sponzori su joj Nike, Visa, Cupra i Allianz, brazilski bend Skank posvetio joj je pjesmu "Alexia", a dobila je i svoju figuru u Muzeju voštanih figura u Barceloni. Slava je nije promijenila, dapače, pa je odbila prijedlog da se nogometni stadion u njezinom rodnom gradu preimenuje u Stadion Alexie Putellas, a dobro podnosi i poraze.

image

Najbolja ženska nogometna ekipa svijeta: Wendie Renard, Alexia, Putellas, Mapi Leon, Alex Morgan, Beth Mead, Christiane Endler i Lucy Bronze

DANIELA PORCELLI/SPP/SHUTTERSTOCK

“Bile su bolje od nas u doslovno svemu, uključujući i frizure”, izjavila je nakon prvog izgubljenog finala Lige prvaka protiv francuskog Lyona, po općoj ocjeni najboljeg kluba u povijesti koji je uvelike pridonio razvoju i popularnosti ženskog nogometa.

Linker
20. travanj 2024 02:43