SUZANNE CORDEIRO/SHUTTERSTOCK
put do spasenja

Duhovna obnova slavnog glumca: Matthew McConaughey postao je life coach

Američki oskarovac Matthew McConaughey filmsku je karijeru zamijenio onom instruktora umijeća življenja, a premda su mu puna usta zahvalnosti i skromnosti, svoje lekcije naplaćuje i po nekoliko tisuća dolara.

Američki oskarovac Matthew McConaughey filmsku je karijeru zamijenio onom instruktora umijeća življenja, a premda su mu puna usta zahvalnosti i skromnosti, svoje lekcije naplaćuje i po nekoliko tisuća dolara.

Ako je vjerovati onome što piše u Novom zavjetu, kraj svijeta je blizu. Društvene mreže i mediji preplavljeni su, naime, lažnim prorocima, samozvanim duhovnim iscjeliteljima, učiteljima famoznog umijeća življenja te općenito različitim prosvjetiteljima koji, svatko za sebe, tvrde kako će pomoći da - u duhovnom smislu - slijepi progledaju, nijemi progovore, kljasti ozdrave, a hromi prohodaju. Njima se pridružio i poznati američki glumac Matthew McConaughey, koji je na val novoprobuđene svjesnosti zajašio prije dvije godine napisavši autobiografiju "Zelena svjetla", svojevrsni priručnik za život od tristotinjak stranica gdje piše o "znakovima s neba koji nam sugeriraju da u životu krenemo punom snagom naprijed". No, zvijezda brojnih romantičnih komedija očito je željna proširiti svoju riječ, jer je nedavno održao četverosatni motivacijski govor koji se mogao pratiti uživo na YouTubeu. Prvo događanje takve vrste, kako ga je opisao glumac, bilo je besplatno te je okupilo više od 250 tisuća gledatelja, njegovih obožavatelja i "pacijenata". Oni koji su bili voljni platiti deset tisuća dolara imali su privilegij biti virtualna publika čija su se lica vidjela na videozidu iza glumčevih leđa. Osim što Matthewu treba čestitati na fizičkoj kondiciji, mora mu se zapljeskati i na oratorskoj vještini: isprazni je govor, naime, doveo do savršenstva. Jer bez obzira na to s koliko je šarma i energičnosti održao predavanje, ni najveći obožavatelji njegova lika i djela - ako imaju imalo razuma - ne mogu ne priznati da čitavo vrijeme taj ostrašćeni kršćanin (pripadnik je nekonfesionalne crkve) prežvakava rečenice koje su bezbroj puta ponovili njemu slični "instruktori" lakoće bivanja.

image
SUZANNE CORDEIRO/SHUTTERSTOCK

Tako je publika koja se činila kao u transu pljeskala i vrištala od oduševljenja na izjave poput "zacrtajte kurs na životnoj autocesti koja vas vodi do krajnjeg odredišta", "protresite te proklete dječje pjesmice... da prestanemo pretvarati svoje snove u noćne more", "moramo pogledati čudovištu u oči i zuriti u tog k... sina", "laži ostavljaju mrvice u našoj prošlosti koje ćemo na kraju morati pomesti" i "recept za vaš tajni umak je ispod onoga što radite dobro, a ne onoga što ne radite". Govor je popratio pjevanjem, njihanjem u ritmu glazbe, udaranjem u afrički bubanj i uzvikivanjem fraza koje djeluju kao mantre. "U redu, u redu, u redu", jedna je od takvih izjava koja bi, po njemu, trebala voditi do prosvjetljenja, kao i ponavljanje "Ja, također". Izraz samopomoć ne koristi, već upotrebljava samorast, samoistraživanje i samorazvoj, a kao primjer ističe vlastite životne situacije: nošenje sa slavom nakon uspjeha filma "Vrijeme ubijanja" iz 1996., odnos s roditeljima koji su se, prema njegovoj priči, tri puta vjenčali, kao i suživot sa suprugom Camilom Alves, glumicom s kojom se vjenčao 2006., te njihovo troje djece. Ispričao je i nekoliko svojih snova od kojih je onaj u kojem potpuno nag plovi kanuom niz Amazonu dok ga gledaju pripadnici plemena ostavio najdublji dojam na publiku.

image

Slavni glumac sa suprugom

SUZANNE CORDEIRO/SHUTTERSTOCK

No, i nakon četiri sata predavanja ostaje nejasno je li se Matthew samo dobro zafrkava ili je zaista uvjeren u rečenice koje izgovara s neviđenim oduševljenjem. Karizmu definitivno posjeduje, a ne smije se zaboraviti ni da je odličan glumac koji je nagrađen Oscarom i Zlatnim globusom. Njegova bujica riječi, naime, može biti jednako izazvana radom na nekom osobnom umjetničkom projektu, ali i krizom srednjih godina u kojoj muškarci pad libida nadomještaju vjerom u Boga.

image
SUZANNE CORDEIRO/SHUTTERSTOCK

A možda je ipak riječ samo i isključivo o prodavanju magle sa svrhom brzog bogaćenja, jer je industrija umijeća življenja postala itekako propulzivna. Na kraju skupa glumac je, naime, otkrio da je to bio promotivni nastup za online tečaj "Roadtrip: The Highway to More" (Putovanje cestom: autoput za više) koji će stajati četiri i pol tisuće dolara. Na tu su se obavijest čuli mnogi uzvici negodovanja i razočaranja, no ljudi bi već trebali naučiti da put do spasenja nije besplatan. A s obzirom na ulazak u populistički biznis, ne bi bilo čudno da Matthew krene i u političke vode. Prije dvije godine je, naime, najavio kandidaturu za guvernera Teksasa koju je kasnije povukao, no na pitanje novinara planira li se angažirati u politici, "mudro" je odgovorio: ne, sve dok ne odlučim da - da.

Linker
29. travanj 2024 01:15