OSLOBOĐEN

Fanovi mogu odahnuti, Ed Sheeran nije kriv: "Da sam osuđen, sve bi bilo gotovo"

Proslavljeni britanski glazbenik na njujorškom sudu je oslobođen optužbi za plagiranje hita Marvina Gayea.

Fanovi Eda Sheerana mogu odahnuti, jer je slavni 32-godišnji britanski glazbenik na Saveznom sudu u New Yorku oslobođen optužbi za kršenje autorskih prava. Premda se to njih direktno ne tiče, Ed Sheeran je najavio da će se prestati baviti glazbom ako izgubi parnicu koju su pokrenuli nasljednici prava pokojnog Eda Townsenda, koautora pjesama Marvina Gayea. Oni su tvrdili da je Ed Sheeran 2014. plagirao hit "Let‘s Get It On" u stvaranju svoje pjesme "Thinking Out Loud". No, to nisu uspjeli dokazati na sudu.

"Nisam se šalio, da se to dogodilo, bilo bi gotovo, prestao bih se baviti glazbom, jer bi to bilo stvarno uvredljivo. Jako naporno radim da budem tu gdje jesam", izjavio je pjevač, a njegov je odvjetnik dokazao kako je u ovom slučaju riječ o monopoliziranju uobičajeno korištenih akorda koji su svima dostupni i dozvoljeni za korištenje.

Pozornost je privukla i Kathryn Townsend Griffin, kći preminulog Townsenda koja je u svom iskazu Sheerana opisala kao velikog umjetnika, ali je, dodala je, morala učiniti sve da zaštiti očevo nasljedstvo.

image

Ed Sheeran sa svojim odvjetnicima

TIMOTHY A. CLARY AFP

Sheeranu ovo nije prva optužba za kršenje autorskih prava. Lani je dobio devetsto tisuća funti odštete, nakon što su pjevač i njegovi suradnici Steven McCutcheon i Johnny McDaid optuženi za plagiranje pjesme "Oh Why" Samija Chokrija prilikom stvaranja Sheeranovog hita "Shape Of You".

"Postoji ograničeni broj nota i akorda koji se koriste u pop glazbi, a svaki dan se na Spotifyju objavi 60 tisuča pjesama. To je 22 milijuna pjesama godišnje i naravno da će neke od njih biti međusobno slične", izjavio je tada Ed Sheeran.

image

Ed Sheeran je oslobođen optužbi za plagiranje

TIMOTHY A. CLARY AFP
Linker
19. travanj 2024 19:32