VEČER ODLUKE PRATITE S NAMA

Fenomen Konstrakte! Houdek: "Može do pobjede!", Matija Vuica: "Ima sve, ali...", Strukar: "Aduti su joj jaki"

U finalnoj večeri torinskog Eurosonga srpska predstavnica nastupa pretposljednja, a naši gosti komentatori Jacques Houdek, Matija Vuica i Vedaran Stukar analiziraju njezine šanse.

U protekla dva mjeseca beogradska pjevačica Ana Đurić, poznatija po umjetničkom imenu Konstrakta, iz regionalnog čuda prometnula se u glazbeni fenomen kojem svi prognoziraju odličan rezultat, pa čak i pobjedu na finalnoj večeri torinskog Eurosonga. Na natjecanjima za pjesmu Eurovizije, naime, u protekla dva desetljeća nagledali smo se raznih osobnosti, čudaka i fenomena, ali ono što trenutačno radi Konstrakta, još nismo imali priliku vidjeti.

image

Polufinalni nastup oduševio je publiku

NDERIM KACELI/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOCK

Latinski naslov pjesme, provokativni stihovi o zdravlju kose Meghan Markle i neuređenom zdravstvenom sustavu njezine zemlje zbog čega umjetnica mora biti i ostati zdrava, nastup u stilu konceptualnog umjetničkog performansa Marine Abramović, pranje ruku s borosanama na nogama i sve drugo što uz to ide, draškaju znatiželju javnosti. I više od toga. Jer taj kompletan izvedbeno-glazbeni cirkus je stilski vrlo pažljivo ujednačen i vrlo je prijemčiv za najširu publiku, pa Konstrakit sve veću šansu daju i kladionice. A njezin koeficijent je u stalnom porastu.

image

Kostimirana proba uoči finalnog nastupa

ROLF KLATT/SHUTTERSTOCK

"Ne bih se iznenadio da Srbija pobijedi, jer se takav hype oko neke pjesme i izvođača kao što je to Konstraktin slučaj rijetko dogodi. Uloga apsolutnog favorita ukrajinskih izvođača iz Kalush Orchestre, premda je riječ o korektnoj pjesmi i dojmljivom nastupu, posebice u kontekstu svega što se događa u njihovoj zemlji, mogla bi im se i obiti o glavu. Jer ako svi misle da je sve gotovo i da oni pobjeđuju, to može izazvati suprotan efekt kod glasača, pogotovo publike pred malim ekranima. A Konstrakta definitivno prelazi rampu", kaže zagrebački glazbenik Jacques Houdek koji je našu zemlju predstavljao s pjesmom 'My Friend' na Eurosongu 2017. u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine.

Pogledajte video

Čitajte i: ‘AKO O SEKSU NE MOGU OTVORENO RAZGOVARATI SA SVOJIM PRIJATELJIMA, KAKVO JE TO ONDA PRIJATELJSTVO?‘

"Ljudima je pun kufer loših vijesti i ne bi me čudilo da se na kraju priklone Konstrakti ili nekom happy songu. Ne zaboravimo da su tu još mnogi skupi, produkcijski savršeno odrađeni megaprojekti poput Švedske, Italije, Španjolske Nizozemke, Velike Briatnije, Portugala..., a ne treba potcijeniti niti eventualne mogućnosti Azerbejdžana, Moldavije i Estonije koji su odradili dobar posao bez velike produkcijske mašinerije i lobista u pozadini", nastavlja Houdek.

"Nema ih niti Konstrakta, ali nju s druge strane na svakom koraku prati euforija, a tu je i moment viralnosti koji ima veliku ulogu u prepoznatljivosti. Jer Eurosong nisu samo pjesma i njezin izvođač, ta manifestacija je prije svega sajam raznolikosti i raznovrsnosti. Tko se u tome snađe i uspije nametnuti, što nije nimalo jednostavno, tome je uspjeh zajamčen. Konstrakta je, čini se, kreativnošću stvorila tenzije i nadoknadila ono što kao izvođač iz male zemlje nema u financijama i poznanstvima", zaključuje Houdek.

image

Beogradska pjevačica Ana Đurić Konstrakta

JUSSI NUKARI/SHUTTERSTOCK

Pjevačica, modna dizajnerica i kostimografkinja Matija Vuica isto je tako uvjerena da na Eurosongu u pravilu pobjeđuje najkompletniji, ne nužno najbolje odrađeni nastup. Njoj se osobno sviđaju pjesme koje se temelje ili koketiraju s etnom, što je i slučaj s pjesmom 'Stefania' ukrajinskog benda Kalush Orchestra.

"Što se Konstrakte tiče, ona ima sve, ali nešto mi fali... Ponajprije glazbeni klimaks, jer se muzika u našem dijelu svijeta temelji na orgastičkoj strukturi", kaže Matija Vuica.

Zagrebački PR stručnjak Vedan Strukar uvjeren je da će pobjedu na Eurosongu odnijeti najjača osobnost upakirana u najbolju medijsu priču. Osim ako iz svima poznatih razloga ne prevladaju simpatije i sklonost prema Ukrajini kao žrtvi ruske invazije.

image

Na ždrijebu u Torinu

ROLF KLATT/SHUTTERSTOCK

"Konstraktini aduti su vrlo jaki, vidjelo se tokom ova tjedna u Torinu, a najviše na polufinalnoj večeri kad je doslovce ponijela publiku u dvorani i pred malim ekranima. Osim toga, Konstrakta u finalu nastupa pretposljednja, što joj je sigurno prednost, jer se zadnji nastupi bolje pamte i ostaju u uhu kad počne glasanje", kaže Strukar.

image
NDERIM KACELI/IPA-AGENCY.NET/SHUTTERSTOCK

Kako god, još večeras će sve biti jasno. A cijelo natjecanje i objavu rezultata s Eurosonga 2022. u Torinu pratite uživo s nama od 21 sat.

Linker
16. travanj 2024 12:52