ZASLUŽENA POBJEDA

Glas kakav se rađa jednom u 100 godina: Put do pobjede glazbene senzacije Martina Kosovca

Nakon što je osvojio publiku izvedbom pjesme "Tvoja zemlja", kojom se plasirao u polufinale, bilo je jasno da imamo novog pobjednika Voicea.

Već na audiciji istaknuo se iz mnoštva odabravši pjesmu Franka Sinatre "My Way", ali Martin Kosovec sve je odradio na svoj način i postao četvrti hrvatski "The Voice" i to pod vodstvom mentorice Vanne koja ga je spasila od ispadanja nakon što je njegov mentor Dino Jelusić između njega i Marka Vukića teškog srca odabrao da Marko ide dalje.

Danas Martin zbog toga ne žali i kako kaže - Vanna mu je otvorila neke nove spektre glazbe, osobito hrvatske, a oduševljenje suradnjom dijeli i ona.

"Hvala ti što si, iza tog spektakularnog glasa koji se rađa jednom u 100 godina, ispao spektakularan tip", poručila je Vanna najmlađem kandidatu četvrte sezone popularnog showa. Martin Kosovec našao se na "radaru" javnosti nakon što se plasirao u polufinale izvedbom pjesme "Tvoja zemlja" Vice Vukova. Bio je to nastup na koji je rijetko tko ostao ravnodušan, a svi su naglašavali njegovu zrelost, staloženost, emotivnost... Trenutačno taj nastup ima više od 600 tisuća pregleda, daleko više od bilo kojeg drugog, dok njegova izvedba "Unchained Melody" ima gotovo dvostruko manje, ali i dalje se zahvaljujući njoj našao na YouTube Trendingu.

"On nije samo glas, on je neki katalizator svega dobrog, sjetnog, jednostavnog, poznatog, svega onoga što je valjalo u životu i što valja, nekako ti ne može bit ne drag srcu", bio je jedan od komentara nastupa koji najbolje govori o tome kakav je dojam Martin ostavio na gledatelje, a koliko je kul potvrdio je i odgovorom na šaljivo pitanje voditelja Ivana Vukušića o tome je li zaista tako kul kao što to izgleda na malim ekranima.

"Malo je prepotentno reći da sam kul. Ne dira me previše stvari, osim prometa - tu sam kratak", kroz smijeh je odgovorio Martin, maturant Zrakoplovno tehničke škole Rudolf Perešin te veliki obožavatelj glazbe Franka Sinatre, Toma Jonesa, Engelberta Humperdincka, Dade Topića...

"Privatno najviše slušam Stonese, Azru, Smak, EKV, Šarlu akrobata, Deep Purple, Led Zeppelin, The Who, The Beatles...", otkrio nam je, a on sam pjeva otkako je otvorio oči, kako tvrdi njegov otac, također glazbenik.

"Kao bebu sam Martina uspavljivao čitanjem slikovnica i pjevanjem, to mu je bilo najdraže", kazao nam je Mladen Kosovec, član orkestra Folklornog ansambla Lado u kojem svira harmoniku i klarinet, te tradicionalne puhačke instrumente. Prije pobjede u showu "The Voice Hrvatska" Martin Kosovec se okušao u "Zvjezdicama" i "Supertalentu". Formalno glazbeno obrazovanje nema, ali je uzimao privatne satove kod profesora Bojana Pogrmilovića, dok bi nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja volio upisati studij novinarstva.

U finalnoj emisiji Martin je ponovno oduševio - ovog puta izvedbom hita "Sjaj u tami" i osigurao si pobjedu. I to neupitnu - od 138 tisuća glasova, čak 88 tisuća otišlo je njemu. Ovo je jedna od rijetkih situacija u kojima se pobjednika ne propituje, ne govori se o namještanju - svi se slažu kako je Martin ovu pobjedu u potpunosti zaslužio cijelom svojom pojavom. A sigurno je i ovog puta, baš kao i kad je postao glazbena senzacija, nazdravljao svojim omiljenim pićem - gemištom.

"To je moje sveto piće. Nije ni čudo jer dolazim iz vinorodnog kraja: po tati sam iz Konjščine, a mama je iz Svetog Ivana Zeline", otkrio nam je kroz smijeh Martin kojem su roditelji i najveći navijači uz sestru. Osim s ugovorom s Universal Music Groupom te nagradom za glazbeno usavršavanje u vrijednosti od 25.000 eura, koju će osigurati HRT, iz showa odlazi i s novim prijateljstvima.

"Najviše sam se sprijateljio sa svojim prvim mentorom Dinom Jelusićem, vokalnim trenerom Matejom Predojevićem Petrićem, producentom Filipom Majdakom, članovima tima, drugim natjecateljima, te članovima HRT-ove ekipe. Za mene će "The Voice Hrvatska" ostati nezaboravno iskustvo koje ću pamtiti i po mnogim prijateljstvima", poručio je Martin za kraj.

Linker
20. travanj 2024 12:47