Editorial Use Only
Mandatory Credit: Photo by Maria Grazia Picciarella/Shutterstock (13618366x)
Queen of Jordan, Rania Al-Abdullah leaves the Vatican at the end of a private audience with Pope Francis
Pope Francis meets Queen Rania and King Abdullah II of Jordan, Vatican City, Rome, Italy - 10 Nov 2022

 MARIA GRAZIA PICCIARELLA/SHUTTERSTOCK
KRALJICA STILA

Godina slavlja najljepše kraljice na svijetu: Rania otkrila tajnu mladolikosti

Jordanska kraljica Rania Al-Abdullah svojom se borbom za ženska prava, razumijevanje i toleranciju prometnula u globalnu ikonu suvremenog svijeta.

Jordanska kraljica Rania po općem je mišljenju jedna od najljepših žena na svijetu koja utjelovljuje savršenstvo stila, ali i vješta diplomatkinja i predana aktivistica čiji rad pokriva široki spektar ciljeva - od borbe za prava žena, dostupnost obrazovanja i zdravstvene skrbi, do pomoći izbjeglicama, klimatskih promjena i ekoloških pitanja.

"Biti kraljica za mene je posao koji najmanje veze ima s krunom, dvorcima i vožnjom u kočiji. Obvezala sam se jordanskom narodu da ću mu služiti najbolje što znam i svaki dan dajem sve od sebe da to obećanje ispunim", kaže kraljica Rania Al-Abdullah, supruga Abdullaha II., suverena Hašemitske Kraljevine Jordan, koja će 31. kolovoza proslaviti 53. rođendan, a u lipnju i tri desetljeća braka.

image

Kraljica Rania je ikona stila

SHUTTERSTOCK

U razgovoru za australski časopis Stellar oktrila je da je supruga upoznala na večeri kod zajedničkih prijatelja u siječnju 1993. "Osvojio me svojim neodoljivim osmijehom i šarmom te nevjerojatnom pozitivnom energijom. Što reći, ostalo je povijest. Kad govorim o našem prvom susretu, priča zvuči kao bajka, no stvarnost je drugačija. Biti kraljica zapravo je posao kao bilo koji drugi", rekla je.

image

Povodom vjenčanja svoje kćeri Iman u palači je priredila party oslikavanja tijela kanom

SHUTTERSTOCK

Sve dok joj suprug nije preuzeo vladarsku titulu 1999., a Rania postala najmlađa kraljica na svijetu o njoj se malo znalo. Bilo je poznato tek to da joj je poslije studija u Kairu ponuđen posao u amanskoj podružnici Citibanke, a potom i u predstavništvu Applea u tom gradu. Dva mjeseca poslije sudbonosnog susreta s tadašnjim princem Abdullahom, prvorođenim sinom pokojnog jordanskog kralja Husseina i princeze Mune, Britanke Antoinette Gardiner, objavljeno je da se par zaručio. Vjenčali su se u lipnju 1993., a kako ulazak u kraljevsku obitelj koja se smatra izravnim potomcima proroka Muhameda nosi obaveze koje ne idu pod ruku s ostvarivanjem karijere u IT-sektoru, napustila je posao i posvetila se obitelji.

image

Kraljevska obitelj na okupu: kralj Abdullah II., kraljica Rania, s prinčevima Al Husseinom i Hashemom, te princezama Iman i Salmom

BALKIS PRESS/ABACA/SHUTTERSTOCK

Rania Al-Yassin, što joj je djevojačko prezime, potječe iz palestinske obitelji investicijskih bankara. Osnovnu i srednje naobrazbu stekla je u privatnoj Novoj engleskoj školi u Kuvajtu, dok je poslovnu administraciju diplomirala na Američkom sveučilištu u Kairu. Premda danas u svojem uredu ima asistente koje može zadužiti da uređuju njezine profile na društvenim mrežama Facebooku, Instagramu i Twitteru, kraljica Rania to uglavnom čini sama. Naime, veoma je informatički potkovana jer joj je tijekom studija drugi predmet bila informacijska tehnologija.

image

Kraljica Ranica s Jill Biden prvom damom SAD-a u Bijeloj kući

SHUTTERSTOCK

Jedna je od prvih vladarica koja je otvorila svoj kanal na YouTubeu i to s namjerom da razbije stereotipe o islamu i arapskom svijetu. Promovira svoje ciljeve osnaživanja žena i njihove ekonomske neovisnosti, zalaganje za kvalitetno školovanje dostupno svakom dječaku i djevojčici te ekološki održiv turizam u Jordanu. Uz to, već je šesnaest godina pukovnica jordanskih oružanih snaga – čin je zaradila žestokim zalaganjem protiv ubojstava iz časti u svojoj domovini. Dodijelio joj ga je suprug koji je tim potezom začepio usta konzervativnim kritičarima i poručio kako stoji iza njezinih napora da modernizira zemlju.

image

Jordanska kraljica Rania

PONTUS LUNDAHL/TT/SHUTTERSTOCK

Majka je prinčeva Husseina i Hashema, te princeza Iman i Salme, a njezina djeca prošla su obuku na uglednoj vojnoj akademiji Sandhurst, koju su pohađali i britanski prinčevi William i Harry, te diplomirala na najprestižnijim svjetskim sveučilištima.

Kraljica Rania smatra se i modnom ikonom, a svoj ugled i status koristi za promociju bliskoistočnih modnih brendova poput Darina Hachema, Maisona Makaraema, te Azzi & Osta. Uz njih je poklonica kreacija Oscara Della Rente, modne kuće Chanel te Balenciage. A tajna njezine mladolikosti u pedesetima, kako je otkrila, leži u uravnoteženoj prehrani i svakodnevnoj tjelovježbi koja uključuje jogu, pilates, trčanje i kickboxing.

Linker
09. travanj 2024 23:32