Večer slavlja i nade

Goran Višnjić u Ljubljani se susreo s karizmatičnim indijskim duhovnim guruom

Jagadish Jaggi Vasudev inicijator je globalnog projekta za spas planeta, a s našim se glumcem susreo u susjednoj metropoli pred stotinama ljudi okupljenih s istim ciljem.

Bila je to večer slavlja, duhovnog zajedništva i nade, a najveća zvijezda ljubljanskog predstavljanja projekta Save Soil (Spasimo tlo našeg planeta) koje je u Cankarjevom domu vodio Goran Višnjić, 49-godišnji šibenski glumac s holivudskom adresom, bio je 64-godišnji indijski učitelj i guru Jagadish Jaggi Vasudev, poznatiji po duhovnom imenu Sadhguru.

Popularni Šime vodio je razgovor s indijskim karizmatikom, čije se učenje temelji na istraživanju duhovnosti i joge, a sada mu je glavni cilj osvijestiti svjetsku javnost o potrebi hitne dezertifikacije tla, što je jedan od ključnih problema prema aktualnim podacima stručnih službi Ujedinjenih naroda za suzbijanje negativnih posljedica klimatskih promjena i zagrijavanja.

image

Indijski guru lani je posjetio Nepal i nahranio golubove na trgu Durbar u Katmanduu

SUBASH SHRESTHA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

U najcrnjem scenariju većina obradivih površina u idućih trideset godina mogla bi, naime, biti opustošena što posljedično dovodi do katastrofalne krize na globalnoj razini, uključujući nestašice hrane i pitke vode, masovnih migracija i izumiranja, pa je krajnje vrijeme za akciju tvrdi Sadhguru.

S ciljem promocije kampanje Save Soil započeo svoje stodnevno putovanje od Londona preko cijele Europe do Bliskog istoka i Azije, tijekom kojeg će trideset tisuća kilometara prevaliti na svom motociklu, a slovenska metropola samo je jedna od stanica na kojoj se zaustavio.

image

Sadhguru s američkim glazbenikom Nileom Rodgersom i francuskim dizajnerom Jeanom Paulom Gaultierom u New Yorku

JANET MAYER/STARTRAKSPHOTO.COM/INSTAR IMAGES/PROFIMEDIA

U prepunom Cankarjevom domu pozdravili su ga brojni sljedbenici, obožavatelji i istomišljenici, a razgovor s Višnjićem uživo se prenosio putem interneta. Djelić atmosfere i oduševljenja koje je zavladalo kad se Sadhguru pojavio u dvorani na svom je Instagramu podijelio i popularni glumac, koji aktivno podržava brojne humanitarne i civilne udruge, te projekte.

Čitajte i: Prošlo nezamijećeno: Najveći pobjednik Oscara nema baš nikakve veze s filmom

"U ovom trenutku velika većina svjetske populacije nema apsolutno nikakve svijesti o ekološkoj katastrofi koja nam prijeti, a drugi su uvjereni da je dovoljno smanjiti količinu vode prilikom tuširanja ili pranja zubi, pa će se problem već nekako riješiti. No, nama su potrebna sveobuhvatna ekološka rješenja, koja uključuju zelene politike, konkretne ciljeve, rokove i načine rješavanja", kaže Sadhguru.

image

Goran Visnjić lani je bio zvijezda festivala The Ischia Global u Italiji

GIGI IORIO/SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Rođen je 3. rujna 1957. u gradu Mysoreu, a prije nego što se okrenuo duhovnosti vodio je farmu pilića. Danas je vlasnik zaklade i duhovnog centra ašrama, autor brojnih knjiga i rado viđen gost te govornik na brojnim globalnim forumima i konferencijama diljem svijeta.

Uz ostalo sudjelovao je i na Milenijskom samitu o miru u svijetu u organizaciji Ujedinjenih naroda, te tri puta govorio na Svjetskom ekonomskom forumu 2007., 2017. i 2020.

Slavni guru je 1997. ostao udovac, a iz braka s Vijayom Kumari ima 32-godišnju kćer Radhe Jaggi, poznatu plesačicu indijskog klasičnog plesa Bharatanatyam.

Linker
16. travanj 2024 09:31