THANA ALEXA

Gorko-slatki dani: Hrvatica nominirana za Grammy javila nam se uoči dodjele iz svog američkog doma

Thana Alexa javila nam se iz svog američkog doma i otkrila da je iznimno uzbuđena oko nedjeljne dodjele glazbene nagrade Grammy, ali istovremeno razočarana jer će je dočekati u dnevnom boravku putem live streama pa njezina raskošna haljina koju je za nju kreirao dvojac eNVy room neće zablistati u punom sjaju.

'Pjevačica s globalnom perspektivom’, kako ju je prozvao New York Times s nestrpljenjem očekuje dodjelu najprestižnije glazbene nagrade Grammy jer je njezin jazz album 'Ona' nominiran u kategoriji najboljih jazz vokalnih albuma. Amerikanki hrvatskog podrijetla ovo je prva nominacija za Grammy, a kako je njezin suprug, glazbenik Antonio Sanchez, poznat kao autor glazbe za film ‘Birdman’ - peterostruki dobitnik Grammyja, u šali kaže kako je sada došlo vrijeme da ona preuzme nagradu.

„Moj suprug odličan je glazbenik i najbolja osoba koju poznajem. Moja je najveća podrška. Glazba je učvrstila našu vezu, zbližila nas, a ljubav prema glazbi - zajedno s ljubavi jedno prema drugom - prirodno je obogatila naše glazbene koncepte, projekte i osobna dostignuća”, priča Thana Alexa (34). Suprug je surađivao i na njezinom novom albumu na kojem se nalaze skladbe na hrvatskom i engleskom jeziku, a simbolički je nazvan ‘Ona’.

“Album je nastajao dvije godine, no njegova se premisa iskristalizirala 2017. nakon što sam sudjelovala u Maršu žena u Washingtonu, najvećem jednodnevnim prosvjedu u američkoj povijesti. Duboko dirnuta snažnim govorima dobila sam inspiraciju da otkrijem više o pričama hrvatskih žena u svojoj obitelji i utjecajima koja su njihova životna iskustva imala na moje postojanje, rast i osjećaj slobode. Vrhunac su bili razgovori s mojom majkom i bakom s očeve strane, u kojima sam otkrila mnoge nepoznate detalje o njihovim životima, a na istraživanje me ponukala i borba i tereta žena u modernom društvu kroz prizmu pet elemenata; uma, duše, seksualnosti, borbe za redefiniranje rodno uvjetovanih uloga u vezama i unutarnje snage pojedinca”, kaže Thana.

Njezin album je priča o otporu, protestu i želji za promjenama. Njime želi podržati Hrvatice jer su korijeni albuma priče o ženama u njezinoj obitelji.

Od svakog fizički prodanog ‘Ona’ albuma jedan dolar odlazi udruzi Solidarna i njihovoj kampanji #spasime.

Borbenost za ženska prava i slobodu naslijedila je od majke i bake: „One su dva najmoćnija ženska glasa u mom životu. Tijekom cijelog procesa stvaranja albuma shvatila sam koliko je važno biti aktivist kroz glazbu. Vjerujem u to da kao umjetnici imamo dužnosti koristiti našu moćnu platformu da donosimo pozitivnih promjena u svijetu”.

Tek u protekloj godini, kada su joj otkazani svi koncerti, shvatila je da u svom poslu najviše voli odlaziti na turneje i održavati koncerte uživo. Vjerovala je da će barem na Grammyju imati priliku nadoknaditi sve propušteno u protekloj godini, a s uzbuđenjem se miješa i tuga jer zbog epidemiološke situacije dodjelu će ipak morati pratiti u svom domu. Dodatno ju je razočaralo što neće moći odjenuti haljinu koja je stvorena za svjetla pozornice, a koju je za nju kreirao modni dvojac eNVy room.

Glazbenica ni tijekom lockdowna nije gubila vrijeme. S dvojicom prijatelja glazbenika na pandemiju odgovorila organiziranjem inicijative ‘Live From Our Living Rooms’ digitalnim glazbenim festivalom i tijekom tri izdanja zaposli su 120 umjetnika, prikupili 140 tisuća dolara te darovali 80 novčanih donacija za glazbenike u potrebi. „Ovaj cijeli projekt mi je ispunio srce veliki dio godine i dao mi je cilj i smisao”, napominje glazbenica koja već priprema novi album s grupom Sonica – trio koji vodi s dvije glazbenice Nicole Zuraitis i Juliom Adamy.

Iako, privatno je godio lockdown. Od srednje škole nije toliko uživala s majkom koja živi u Hrvatskoj, a koja je kćeri došla u kratki posjet u New York i zbog pandemije ostala punih šest mjeseci. Naime, rođena je na Manhattanu, a roditelji su joj iz Hrvatske. Do 13. godine živjela je u SAD-u, u Zagrebu je završila srednju školu, a potom se opet vratila u Ameriku. Za Hrvatsku je danas veže obitelj jer otac živi u Zagrebu, a majka u Dubrovniku.

„New York je drugačiji i puno intenzivniji od bilo kojeg drugog grada na svijetu. Ne možeš usporediti energiju ni s jednim drugim mjestom. Kroz gotovo 15 godina ovdje sam shvatila koliko zapravo mogu biti aktivna, snažna, sposobna, i kreativna. Nije to grad za sve, ali ako se usredotočiš na svoje ciljeve, možeš pronaći najbolju verziju sebe i stvoriti puno prilika za sebe. Hrvatska za mene znači obitelj i nedostaje mi zbog toga. Što sam starija više shvaćam koliko su te svakodnevne aktivnosti i bliskost važni za obiteljske odnose. Naravno, nedostaje mi i naša obala, domaća hrana, kultura i visoka kvaliteta života”, zaključuje Thana.

Linker
24. travanj 2024 20:00