SUŠNE GODINE

Hoće li Let 3 prekinuti niz? Finale Eurosonga čekamo već godinama, od pjesme "My Friend"

Naš posljednji predstavnik u finalu bio je Jacques Houdek 2017. godine.

Prema svim prognozama, ako se reakcije i afiniteti glasača na ovakvom natjecanju uopće mogu predvidjeti, osebujni riječki rokeri iz Leta 3 trebali bi Hrvatsku na Eurosongu 2023. s pjesmom "Mama ŠČ" predstavljati i u finalnoj večeri u subotu 13. svibnja u liverpulskoj Areni. Za prolazak u finale natječu se prve polufinalne večeri 9. svibnja i nastupaju sedmi od ukupno 15 izvođača, a uzbuđenje pred nastup dodatno podižu šećući gradom pod maskama s likom novookrunjenog kralja Charlesa III.

image

Riječki rokeri spremaju spektakl

LIVIO ANDRIJIC CROPIX

Ako u tome uspiju prekinut će dugi niz sušnih godina, jer Hrvatska svog predstavnika u finalu nije imala od 2017. i nastupa Jacquesa Houdeka s pjesmom "My Friend".

image

Let 3 na probi u Liverpool Areni

LIVIO ANDRIJIC CROPIX

Ovogodišnji Eurosong održava se pod motom United by Music (Ujedinjeni glazbom), a zaštitni znak najpopularnijeg natjecanja na svijetu su povezana srca u ukrajinskim i britanskim bojama koja u animiranom prikazu pulsiraju kao jedno, čime se naglašava zajedništvo lanjske zemlje pobjednice Ukrajine, te zemlje domaćina koja je zbog rata u Ukrajini preuzela organizaciju tog događaja.

image

Hrvatski predstavnici izvode pjesmu ‘Mama ŠČ‘

LIVIO ANDRIJIC CROPIX

Prvi hrvatski predstavnici od osamostaljenja na tom natjecanju bila je riječka skupina Put, sastavljena od članica zbora Putokazi, koja nas je 1993. u Irskoj predstavljala s pjesmom "Don‘t Ever Cry".

Najbolje rezultate ostvarile su Maja Blagdan i Doris Dragović koje su osvojile četvrto mjesto: Maja Blagdan sa "Svetom ljubavi" 1996. u Norveškoj a Doris Dragović s "Marijom Magdalenom" 1999. u Izraelu.

Maja Blagdan se svojim nastupom upisala u povijest ovog glazbenog natjecanja jer je otpjevala najviši ton u povijesti Eurosonga, a pjesmu Doris Dragović mnogi komentatori i fanovi Eurosonga smatraju jednom od najkvalitetnijih i najbolje otpjevanih skladbi u povijesti natjecanja.

U anale Eurosonga se upisala i Danijela Martinović koja je 1998. s pjesmom "Neka mi ne svane" osvojila peto mjesto. Danijela je bila prva predstavnica u povijesti Eurosonga koja se presvukla tijekom nastupa. Svojim preodijevanjem iz crne u bijelu haljinu pokrenula je novi trend i pridonijela spektakularnosti nastupa. Danijela je bila i pjevačica Magazina skupine koja je 1992. pobijedila na Croviziji, današnjoj Dori, s pjesmom "Aleluja", ali nije otputovala u Švedsku jer Hrvatska nije na vrijeme podnijela zahtjev za pristup Europskoj radiodifuzijskoj uniji EBU, organizatoru natjecanja.

Goran Karan je 2000. bio deveti s pjesmom "Ostani", a trudna Vanna je 2001. s pjesmom "Strings of My Heart" osvojila deseto mjesto.

Vesna Pisarović se godinu dana kasnije u Estoniji natjecanje završila jedanaesta. Severina je s "Mojom štiklom" 2006. bila trinaesta, baš kao i Jacques Houdek 2017. s pjesmom "My Friend".

Najgore su na Eurosongu prošli Franka Batelić s pjesmom "Crazy" 2018. - bila je 38., Daria Kinzer je s pjesmom "Celebrate" 2011. završila 34., dok je Jacquesov pulen Roko Blažević 2019. bio 33. Baš kao i Klapa s mora s "Mižerijom " 2013., i Feminem 2010. s pjesmom "Lako je sve". Kladionice, pak, riječkim rokerima i njihovoj "Mami ŠČ" prognoziraju šesnaesto mjesto.

Linker
15. travanj 2024 05:57