društvene mreže

I Katarina Baban oglasila se o problemu filtera: "Fotke koje svakodnevno viđamo nisu realne"

Kao i brojne žene prije nje, glumica je pokazala kako izgleda bez šminke i progovorila o Instagram filterima.

Katarina Baban pokazala je na društvenim mrežama kako izgleda bez šminke, a nije se ustručavala ukazati ni na vlastite nesavršenosti. Objavila je na Instagramu dvije fotografije - jednu bez šminke i filtera te drugu na kojoj je primijenila dostupne filtere. Tridesetpetogodišnja glumica progovorila je i o nerealnim standardima ljepote koji nam se nameću putem društvenih mreža.

"Koža nije ispeglana fotka provučena kroz filtere. Nikako. Pa ni ona savršenija koža. Koža ima teksturu. Flekice. Prištiće. Pore. Ožiljke. Bore. I to je normalno. Svi ju želimo dovesti do savršenstva i blagoslovljeni su oni (mogu ih na prste jedne ruke nabrojati) koji nemaju nikakav problem s kožom. Fotke koje svakodnevno viđamo nisu realne. Stvaraju iskrivljenu sliku stvarnosti pa time (čak i nama starijima) rade komplekse. Ne mogu ni zamisliti koje posljedice to ostavlja na mlade curke. Imam sreću pa sam probleme s prištićima i tenom prolazila u periodu kada društvene mreže nisu bile sveprisutne. Da jesam - ne znam kakav trag bi ostavilo na moju psihu. Samopouzdanje mi je i ovako bilo narušeno. Da se razumijemo, bitka još traje i pomirila sam se s tim da će trajati vječno. Jednostavno imam takvu kožu. Sad sam na miru s tom činjenicom. Dajem sve od sebe da bude što zdravija i ljepša, ali nisam više opterećena time da mora izgledati savršeno. Jer ne mora. Uz dobru prehranu, profi savjet i odgovarajuću njegu mogu se čuda napraviti", poručila je glumica koja je nedavno izbacila novu kolekciju svog modnog brenda Lilith by Katarina Baban.

No, Katarina nije ni prva ni posljednja koja je progovorila o problematičnosti društvenih mreža. Ida Prester više je puta ukazala da postoje ideali ljepote koje je nemoguće dostići. Također je jednom prilikom na Instagramu objavila dva selfija, jedan bez šminke i filtera, dok je drugi provukla kroz filtere. U opisu se našalila da bi tako izgledala "da ima para", no četrdesetpetogodišnja pjevačica ukazala je i na srž problema: "Mašta vs. stvarnost. Koristite ove aplikacije za zabavu, a ne kao izvor frustracije. Lijepi ste svakako."

Osim slavnih Hrvatica, na problem su ukazale i svjetski poznate zvijezde. Bethenny Frankel podijelila je na Instagramu dvije fotografije na kojima se nalazi u bikiniju na plaži, od kojih je jednu uredila a drugu ne. Zvijezda reality showa "The Real Housewives of New York" napisala je: "Ne izgledam ovako, no kada bih svaki dan objavljivala ovakvu verziju sebe, vjerojatno biste povjerovali da sam to ja. Eto koliko je naša slika postala iskrivljena. Filteri su laž: varljivi su. Zbog toga se žene osjećaju loše, a mlade djevojke su nesigurne i opsjednute nedostižnim savršenstvom. Zbog toga su također nesigurne i majke i žene srednjih godina", rekla je 51-godišnja Frankel i zaključila da je riječ o destruktivnoj praksi.

Na praksu korištenja filtera osvrnule su se i druge zvijezde. Među njima se našla američka glumica i pjevačica Selena Gomez, koja je jednom prilikom prokomentirala filtere na Snapchatu. "Doslovno svaki Snapchat filter ima plave oči. Ali što ako imate smeđe oči? Trebam li imati plave da bih izgledala dobro?", rekla je i ukazala na nametanje ideala ljepote. Britanska pjevačica Adele je za vrijeme svog nastupa u Las Vegasu progovorila nekoliko riječi s modelom i nutricionisticom Jamy G, koja je istovremeno snimala razgovor koristeći filtere. "Čemu takvi filteri? Mi ne izgledamo tako, draga," rekla joj je pjevačica šokirana svojim izgledom na snimci. Britanska glumica Florence Pugh također je jednom prilikom rekla kako je poprilično zastrašujuće što joj "mobitel sam automatski korigira lice" kada slika selfi. Čak je i američka pjevačica i kantautorica Taylor Swift imala potrebu poručiti mladima: "Ne trebate izgledati kao filter. Sjajni ste i ovako".

Linker
11. travanj 2024 21:08