RECEPT PROTIV STRAHOVA

I nju muče crne misli! Supermodel o mentalnim strategijama protiv demona panike

Američka manekeknka Kendall Jenner kotira visoko na popisu najseksi i najbolje plaćenih žena u svijetu mode, u sretnoj je vezi, a njezino bogatstvo procjenjuje sa na 45 milijuna dolara.

"Preksinoć me uhvatio napadaj panike: srećom, nije bio prvi pa sam znala što trebam učiniti. Jednostavno sam uzela knjigu s noćnog ormarića pored kreveta, počela je čitati, uživjela se u priču i svi moji problemi su - nestali", tim je riječima američki supermodel Kendall Jenner (26) opisala svoju borbu protiv napadaja panike, anksioznosti i depresivnih poremećaja kojih očito niti ona nije pošteđena.

image

Na milanskom Tjednu mode 2022-2023 nosila je Pradinu reviju

SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Premda javnost njezin život doživljava kao neprekinuti niz uspjeha članica obiteljskog carstva Kardashianovih čini se da i jedna od visoko rangiranih na popisima najseksi i najbolje plaćenih žena u svijetu mode - nije pošteđena crnih misli.

Kendall Jenner je najstarija kći Caitlyn i Kris Jenner, koja je odrasla u velikoj (dis)funkcionalnoj obitelji s mlađom sestrom Kylie, te čak osmero polubraće - Burtom, Brandonom i Brodyjem Jennerom, te Casey Marino s očeve strane, te Kourtney, Kim, Khloe i Robom Kardashianom s majčine strane.

image

Corey Gamble, Kris Jenner, Kanye West, Kim Kardashian West, Kendall Jenner, Kylie Jenner i Travis Scott na njujorškoj večeri Met Gala 2019.

ANGELA WEISS/AFP/PROFIMEDIA

Proslavila se ulogom u realityju "Keeping Up with the Kardashians", a na modnoj pisti je debitirala kao 14-godišnjakinja. Na Forbesovoj listi najbolje plaćenih modela 2015. zauzela je 16. mjesto s godišnjom zaradom od četiri milijuna dolara, a dvije godine kasnije bila je najbolje plaćena manekenka na svijetu ispred Gisele Bundchen.

Vrijednost njezina osobnog bogatstva danas se procjenjuje na više od 45 milijuna dolara, a Kendall je već dvije godine u sretnoj vezi s proslavljenim NBA košarkašem Devinom Bookerom, bekom Phoenix Sunsa.

image

Modeli Ming Xi, Grace Elizabeth, Cindy Bruna, Gigi Hadid, Kendall Jenner i Alexina Graham na reviji Victoria's Secreta u New Yorku 2018.

TIMOTHY A. CLARY/AFP/PROFIMEDIA

Bez obzira na to i ona se morala naučiti izboriti s vlastitim demonima.

"Gubitak anonimnosti ima svoju cijenu i s tim se nije lako nositi. Kad danas gledam video snimke na kojima vrištim na paparazze, to mi djeluje smiješno, ali još uvijek znam zašto sam to tada radila i kako sam se u tom trenutku osjećala. Jednostavno sam žudjela za trenucima mira, a na to zbog svog imena, posla i medijske atraktivnosti nisam mogla dobiti", izjavila je Jenner koja se morala suočiti i s fiziološkim posljedicama takvog stresa.

Čitajte i: Ni njemu nije lako: Princ Harry o burnoutu, mentalnom fitnessu i radu na sebi

"Ni sama ne znam koliko puta sam odjurila u bolnicu zbog ubrzanog pulsa, osjećaja kao da će mi srčani mišić iskočiti kroz prsa, osjećaja gušenja, te tjelesnih tremora i mišićnih grčeva, koji su me paralizirali. A drugi put bih jednostavno imala osjećaj da tonem ili da se utapam...", opisala je svoja stanja Jenner, kojoj je dodatnu frustraciju predstavljalo i zgražavanje, te iščuđavanje neupućenih.

image

Na gala večeri na filmskom festivalu u Cannesu 2019. s dizajnericom Carinom Roitfeld, glumicom Evom Longoriom, modelima Cindy Bruna i Stellom Maxwell

ALBERTO PIZZOLI/AFP/PROFIMEDIA

"Ti ljudi su se pitali što ja to izvodim, zbog čega se imam brinuti ili što to mene zapravo muči i straši", dodala je Jenner, koja je potpuno svjesna svoje privilegiranosti u očima drugih.

No, intenzivan raspored, život pred kamerama u fokusu medija i javnosti, nedostatak mira i privatnosti uzimaju svoj danak, a u to smo se mogli uvjeriti i u jednoj epizodi showa "Keeping Up with the Kardashians" u kojoj je o kćerinom problemu progovorila njezina majka Kris Jenner.

"Kendall je anksiozna, a glavni razlog tomu je što se samoiscrpljuje. Sama sebi postavlja prevelike ciljeve i previše obaveza, a najgora su razdoblja s mnogo putovanja i promjenama vremenskih zona, što posebno dolazi do izražaja na tjednima mode. Ona je perfekcionist i želi da sve bude savršeno, a pritom se zaboravlja - opustiti", izjavila je Kris Jenner.

image
GIVENCHY VIA BESTIMAGE/BESTIMAGE/PROFIMEDIA
Linker
15. travanj 2024 12:52