hrabra bitka

Irena Letica Ćurčić: 'Na kemoterapiju sam odlazila u visokim potpeticama iz inata'

Priča Irene Letice Ćurčić u knjizi novinarke i predsjednice udruge "Nismo sami" Ivane Kalogjere jedna je od onih koje će vam ostati u sjećanju. Ona se s dijagnozom raka dojke suočila prije pet i pol godina. Na onkološkom odjelu KBC-a Zagreb primila je 16 doza kemoterapija, 18 doza biološkog lijeka i 25 zračenja, a na njih je odlazila našminkana i sređena pjevajući, a pod terapijom je vozila bicikl i prvi put stala na skije.

Sarajka rođenjem, ali već dugo Zagrepčanka Irena Letica Ćurčić (53) prije pet i pol godina suočila se s teškom dijagnozom. Nakon početnog šoka jer se s karcinomom dojke suočila u 48. godini kao osoba koja nikad prije nije bila u bolnici i rijetko kad bolesna, nikad se kaže nije pitala zašto baš ja, nego se protiv bolesti počela boriti na svoj način.

"Prvih mjesec dana sam se osjećala kao u akvariju. Ne znate otkud da počnete, kako da krenete, nitko vam ništa ne govori, i onda probate nešto tražiti na internetu. I tako sam naišla na jednu priču. Čitala sam iskustvo jedne gospođe koja je imala isti tip karcinoma kao ja, i ona se tijekom liječenja izborila da dođe na listu HZZO-a za jedan biološki lijek, a ja sam se hrabrila njezinim riječima", priča nam Irena koja je u borbu ušla inatom veličine Jahorine.

promocija knjige Nismo same / Interliber / Zagrebacki velesajam / Zagreb 13.11.2019. / foto: Maja Jurovic / Lena Letica Curcic
Maja Jurović

"Prva stvar koju sam kupila je bio ruž! Najcrveniji! A kupila sam ga dok sam primala "crvenu", što je kemoterapija. Kada sam ostala bez ijedne dlake na tijelu, crvenom sam bojom prkosila stanju u kojem sam se našla. Podsvjesno sam se hrabrila i liječila. To jutro kad trebaš ići gore po crvenu, sve se u tebi opire, ali noge same ustaju i idu. Svezala bih maramu, nacrtala obrve, stavila crni krajon na kapke da ne izgledam kao "izvanzemaljac", i naravno, crveni ruž. Obula bih i visoke potpetice, prkoseći neuropatiji i bolnim nogama. I pjevala!", rekla je Irena koja je pričom samo htjela pomoći sljedećoj ženi koja se nađe u takvoj situaciji.

Prije nego se ona razboljela, tri godine je pomagala suprugu koji je bolovao od raka debelog crijeva, a nakon toga je on bio velika podrška njoj. Ona od teške dijagnoze broji pet i pol, a on šest i pol godina.

s lijeva na desno: Ivana Krce i Sara Karacic i Tajma Gosto i Ivanka Nikolic i Marina Rogosic i (stoje) Sonja Grgat i Lena Letica Curcic i Ivana Kalogjera i lektorica knjige Daja Globan Kovacevic
Maja Jurović
lijeva na desno: Ivana Krce i Sara Karacic i Tajma Gosto i Ivanka Nikolic i Marina Rogosic i (stoje) Sonja Grgat i Lena Letica Curcic i Ivana Kalogjera i lektorica knjige Daja Globan Kovacevic

"Kad se njemu to dogodilo dvije su nam kćeri bile na fakultetu, a dvije u srednjoj školi. Kad se meni dogodilo, jedna je planirala vjenčanje. U ponedjeljak sam primala kemoterapiju, a u subotu sam stavila periku, našminkala se i plesala do pola pet ujutro. Terapije vas razore, ali sam jednostavno gurala dalje. Nisam imala vremena očajavati, jer mi to nije u duhu. Kao Sarajka, prošla sam rat i ponovno sam stvarala život i gurala djecu. Trenutno imam četvero unučadi. Dok sam bila pod kemoterapijom su se dvije moje kćeri udale. Peto unuče nam zapravo treba doći u siječnju 2020.", smije se Irena koja uživa u druženju s prijateljima, a inače sa suprugom vodi uspješan posao. Svi se pitaju kako to da je na terapiju odlazila u štiklama, a ona na to ima samo jedan odgovor.

"Htjela sam dokazati da iako je bolest ružna, nisam ružna ja. Nisam ja ono što mi se dogodilo. Možda je to i neka ženska taština. Tako sam se ja osjećala i tako sam i gurala. Dolazila sam gore na terapiju tip-top. Tako mi je dolazilo", dodaje Irena koja svojim osmijehom osvaja sve oko sebe.

Zagreb, 041219.
Preradoviceva.
Butik Zigman.
Konferencija za medije udruge zena oboljelih od raka Nismo same za pokretanje nove humanitarne akcije Nisi sama ide s nama.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / hanza media

Linker
18. travanj 2024 14:05