Upornost se isplati

Iz televizijskog u plesni studio: TV voditeljica i novinarka vratila se ljubavi iz djetinjstva:

Antonia Ćosić odnedavno odlazi na satove klasičnog baleta, a iako ta umjetnička forma zahtijeva disciplinu i ponavljanje svakog pokreta do savršenstva, sigurna je da ovoga puta neće odustati.

Zagrepčanka Antonia Ćosić, novinarka i voditeljica HRT-ove emisije "Vijesti iz kulture", umjetnost živi cijelim svojim bićem i mišićem. Nedavno se, naime, vratila klasičnom baletu pa do tri puta tjedno u grupi ballet fundamental, namijenjenoj povratnicima, odmara dušu i predahne od užurbanog svijeta. Tih sat i pol mora slijediti svaku uputu, čak i kad jedan pokret ponavlja 20 puta zaredom - primjerice plié. Antonia u studiju DanzArt 45 minuta radi repetitivne vježbe za cijelo tijelo, nakon toga se isteže, a potom slijedi ples s nekoliko figura.

image

TV voditeljica se nada da će uskoro plesati i na prstima

MARKO TODOROV CROPIX

"Disciplina baleta, čak i rekreativnog, mi odgovara. Oduvijek sam bila štreber, i to onaj nadobudni, sa sto aktivnosti. Ponosim se i peticama, i natjecanjima, i nagradama, i namjerno ih ističem jer ovo možda čita neka mlada osoba koja zbog vršnjačkog pritiska i potrebe da se uklopi potisne svoje želje ili hobije. Ali znanje i rad na sebi meni su deviza za zadovoljstvo i mir. Možda me to čini starmalom, jer živimo u društvu gdje se propagiraju instant zadovoljstva, a uspjeh poistovjećuje sa srećom. Ako iza uspjeha nisu znoj, trud i rad, neće ni potrajati. U baletu jedan pokret jednim dijelom tijela moraš ponoviti barem sto puta da pomisliš kako si ga možda svladao, a to je nešto što odgovara mojoj staroj duši", govori Antonia, koja je plesati počela plesati već s pet godina: jednu godinu ritmiku, dvije baleta, a četiri suvremeni ples kod Maje Đurinović. Kaže da je prestala zato što se njezin "labuđi ples" pretvorio u "labuđi pjev", odnosno postala je članica zbora Mozartine.

image

Kao mala je išla na ritmiku

Sada je trenira Irene Kuzatko iz Venezuele, ali odlično govori hrvatski jer su joj roditelji odavde. Poznaje i tehniku psiho baleta, koju je naučila na Kubi, a u Los Angelesu je svladala metodu za djecu s posebnim potrebama.

image

Antonia Ćosić sa svojom učiteljicom Irene Kuzatko

MARKO TODOROV CROPIX

"Zašto sam ponovno odabrala balet? Ili trčim sa snimanja na snimanje ili iz montaže u studio, pa sjedim ispred računala satima. Da ne budem kao sajla, a i da mi stepenice prestanu izgledati kao omanja Himalaja, bilo je krajnje vrijeme da nešto poduzmem. Nisu svi povratnici kao ja. Ima gospođa koje su prvi ples upisale s 50 ili 60 godina - i odlično im ide. Neke polaznice već plešu na prstima, što je postignuće kojem se ja tek nadam", otkriva Antonia Ćosić.

Linker
09. travanj 2024 10:04