NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
Razotkrivanje

Jadranka Đokić ne slavi rođendane, ali 40. planira dočekati uz fanfare: ‘Imam samo jednu želju‘

Prvakinja drame zagrebačkog HNK, koja će 40. rođendan obilježiti premijerom predstave ‘Gdje se kupuju nježnosti,’ otkriva zašto još nije namjestila stan, boji li se potresa i što misli o cijepljenju protiv koronavirusa.

Prvakinja drame zagrebačkog HNK, koja će 40. rođendan obilježiti premijerom predstave ‘Gdje se kupuju nježnosti,’ otkriva zašto još nije namjestila stan, boji li se potresa i što misli o cijepljenju protiv koronavirusa.

Kako je pripremati predstavu pod stresom od potresa i korone?

- Rad daje neku stabilnost i skreće pažnju od briga. Ekipa predstave je mala i složna, odgovorni smo, tako da je stres sveden samo na ono što proizlazi iz drame koju postavljamo na scenu. A uvjeti rada bili su doista specifični - tišina u teatru, što je u normalnim okolnostima neizvedivo.

Gdje se danas mogu dobiti/kupiti nježnosti?

- To je prostor u nama samima. S ljubavlju i oprostom samom sebi, kako bismo i sami znali bolje i nježnije.

Je li vam teško glumiti pod maskom?

- Ne. Toliko sam se na nju naviknula tijekom proba da će mi biti neobično skinuti je jednog dana.

Planirate li proslavu 40. rođendana?

- Ne slavim rođendane, ali četrdeseti sam planirala dočekati uz fanfare! S obzirom na situaciju, fešta se odgađa za proljeće ili ljeto, a s ekipom ću nazdraviti nakon premijere.

Imate li neke želje za ovu životnu dekadu?

- Sebi i svima želim samo zdravlje, mir i sigurno tlo pod nogama.

Bojite li se potresa?

- Ne bojim se potresa, ali me strah hodati ispod oštećenih zgrada koje su u sve lošijem stanju.

A koronavirusa?

- Prema dobi i zdravstvenom stanju nisam u rizičnoj skupini, ali sam oprezna. Nosim masku u zatvorenim prostorima i frekventnijim dijelovima grada, držim distancu, a ruke sam dobro prala i prije pandemije.

Kako smirujete živce?

- Disanjem. Treba duboko disati. I biljne tinkture za umirenje - ako je nužno.

Kako ste uredili svoj novi stan?

- Uređenje će sigurno još potrajati, ali sviđa mi se trenutačni minimalizam. Tek kad neko vrijeme živiš u prostoru, možeš shvatiti što ti doista treba - prije nego što ga počneš zatrpavati bespotrebnim stvarima. Da ne spominjem da ga je ovako lakše i brže očistiti.

image
Jadranka Đokić.
MATEA SMOLČIĆ SENČAR

Koja vam je prva asocijacija na rodnu Pulu?

- Dom! U Puli je moja obitelj, more, Matija Ferlin, Sa(n)jam knjige, lungo mare, Šijanska šuma, galerija Makina... Puno toga lijepoga.

U kojoj ste morskoj disciplini najvještiji?

- Ono kad legnem u hladovinu ispod borova pa zaspim. Plivanje sam malo zapostavila jer na plažu idem s nećakinjom pa sam uvijek uz nju u plićaku.

Jeste li bili živahno ili mirno dijete?

- Bila sam pravi horoskopski Jarac. Ozbiljno, povučeno, osjetljivo dijete, senzibilizirano na nepravdu, a najsretnija u svom svijetu i okružena knjigama.

Koliko ste se do danas promijenili?

- Drastično. Rekli bi da je Lav u podznaku učinio svoje. S godinama sam naučila biti među ljudima, biti komunikativnija, otvorenija i pristupačnija.

Kakva ste kuharica?

- Uživam u hrani, u svakom zalogaju. Moja mama je profesionalna kuharica, brza i maštovita za štednjakom, a ja se trudim učiti od nje.

Koje vam je omiljeno istarsko jelo?

- Maneštra, jota, paštafažol, istarski žgvacet, fuži s tartufima, njoki u šugu, fritaja sa šparogama, sve ispod čripnje...

Što smatrate svojom najvećom manom?

- Iskrenost.

A vrlinom?

- Iskrenost.

Kako biste se opisali u tri riječi?

- Perfekcionistica, pouzdana, impulzivna.

image
GLORIA
Linker
19. lipanj 2024 23:48