KRAJ JE DALEKO

Jasenko Houra Jajo: "Prljavci idu dalje: završavamo album, snimamo spot, počinjemo s probama i krećemo s nastupima"

Dugogodišnji suradnici, prijatelji, kumovi i glazbenici, bubnjar Tihomir Fileš i Jasenko Houra Jajo, gitarist i autor hitova Prljavog kazališta trenutačno razgovaraju preko nišana.

Kao bomba je u javnosti odjeknula vijest da Prljavo kazalište, jedan od najpopularnijih i najdugovječnijih zagrebačkih bendova nakon 45 godina prestaje s radom. I to zato jer je bubnjar Tihomir Fileš (60), jedan od osnivača benda, ostalim članovima - kao navodni vlasnik žiga i imena benda - zabranio pravo na njegovo korištenje.

No, istina kao i uvijek ima dvije strane, pa smo za komentar zamolili i Jasenka Houru Jaju (61), frontmena, gitarista i glavnog autora hitova Prljavog kazališta koji nam je dao ekskluzivnu izjavu.

image

Tihomir FIleš i Jasenko Houra Jajo

ŽELJKO PUHOVSKI/CROPIX

"Prljavci idu dalje. Završavamo petnaesti album, snimamo spot, počinjemo s probama, a nakon toga krećemo s nastupima", kaže Jajo i dodaje kako se niti nakon četiri i pol desetljeća s Prljavcima nije se zasitio skladanja i nastupa.

"Kad čitam izjave Tihomira Fileša jednostavno ne mogu povjerovati vlastitim očima. To nije čovjek kojeg ja poznajem. Već neko vrijeme smo osjećali da će doći do nevolja, ali da će priča eskalirati na ovakav način, tome se nitko od nas nije nadao", nastavlja Houra i dodaje kako se svojim izjavama Fileš sam isključio iz benda, čiji je suosnivač, što mu nitko niti ne pokušava osporiti. Prljavo kazalište ime je dobilo po nazivu broadwayskog teatra iz epizode 'Broadway' kultnog stripa Alan Ford.

Zagrebački rokeri iz Dubrave potkraj sedamdesetih okupili su se u bendu Ciferšlus čiju su postavu činili bubnjar Tihomir Fileš, gitarist Zoran Cvetković, basist Nino Hrastek i pjevač Davorin Bogović, a nakon što im se pridružio Jasenko Houra promijenili su ime u Prljavo kazalište.

image

Originalna postava benda Prljavo kazalište, koji je ime dobio po priči iz Alana Forda

ARHIVA

Ostalo je legenda, ali ne i slavna prošlost kako tvrdi Tihomir Fileš, koji s Hourom trenutačno razgovara isključivo preko nišana. Njih dvojica bili su dugogodišnji prijatelji i kumovi, a više od svega sjajni glazbenici koji su zajedno prošli put od garaže do stadionske atrakcije.

Čitajte i: GORKO-SLATKE USPOMENE JASENKA HOURE: 'DVIJE GODINE BIO SAM POTPUNO DEKINTIRAN, U FINANCIJSKOJ CRNOJ RUPI'

"U Prljavom kazalištu bio sam instrumentalist i aranžer, te osnivač i jedini menadžer benda", tvrdi Fileš, s čijim riječima se Jajo ne slaže.

"Prvi menadžer benda bio je pokojni Milan Škrnjug Škrga, a poslije je tu poziciju preuzeo Branko Paić. Što se aranžmana tiče, treba samo pogledati tko je potpisan kao autor i aranžer pjesama. Riječ je o autorskim pravima i tu su stvari apsolutno jasne", kaže Jajo koji nas je za pitanja o pravu korištenja imena benda, žiga i pitanja vlasništva uputio na agenciju IDM Music Tome in der Muhlena.

image

Jasenko Houra sedamdesetih

PRIVATNI ALBUM

"Naš odvjetnik sprema službeni dopis o tom pitanju, poslat ćemo ga medijima čim bude gotov", kaže Tomo in der Muhlen.

Što je i kada pošlo po zlu između Jaje i Fileša i kako je došlo do krivog spoja koji ih je, čini se, zauvijek razvdojio, može se samo spekulirati.

"Houra je samoinicijativno i bez znanja ostatka benda, krenuo s dvojicom glazbenika po vlastitom izboru raditi samostalno. Čak nas je u početku u novinama zavarao tvrdeći kako radi vlastiti mjuzikl, da bismo kasnije saznali da ipak priprema novu ploču Prljavog kazališta. Kako je žig mog navedenog patenta Prljavo Kazalište registriran u DZZIV Hrvatske, a i Europske unije, to me je, blago rečeno, neugodno iznenadilo", govori Fileš i dodaje kako na jesen planira objaviti knjigu o povijesti Prljavog kazališta.

image
ARHIVA

"Dvije godine prinudne stanke zbog pandemije koronavirusa iskoristio sam za pisanje mjuzikla "Dubrava plus" za kazalište Komedija i novog albuma Prljavaca. Naš petnaesti album stiže prvi, a nadam se da će publika imati priliku uživati i mjuziklu, koji se glazbeno temelji na pjesmama Prljavog kazališta", zaključuje Houra.

Linker
11. travanj 2024 20:16