Meryl Streep

 ROBYN BECK/AFP/PROFIMEDIA
Meryl Streep

Jedna od najvećih holivudskih glumica slavi 75. rođendan: Govorili su joj da nije dovoljno lijepa, a danas ima tri Oscara

Trostruka oskarovka i rekorderka po broju nominacija za zlatni klipić, kojoj je dodijeljena prestižna Zlatna palma na Filmskom festivalu u Cannesu, uživa u preporodu na osobnom planu - otkako je objavila da se razvela od Dona Gummera, nakon četiri desetljeća braka.

Trostruka oskarovka i rekorderka po broju nominacija za zlatni klipić, kojoj je dodijeljena prestižna Zlatna palma na Filmskom festivalu u Cannesu, uživa u preporodu na osobnom planu - otkako je objavila da se razvela od Dona Gummera, nakon četiri desetljeća braka.

S karijerom dugom gotovo pet desetljeća, Meryl Streep koja danas slavi 75. rođendan, svakom ulogom iznova stvara sebe, kao da otprije postignuto za nju ne postoji. Iz uloge u ulogu usavršava zanat ne obazirući se na titulu najveće od najvećih. Otkako se uvriježio običaj da je članovi Američke filmske akademije svako malo nominiraju za Oscara, često prepričava zgodu o tome da je svoj prvi zlatni kipić, osvojen za sporednu žensku ulogu u filmu "Kramer protiv Kramera" prije 45 godina, zaboravila u toaletu dvorane Dorothy Chandler Pavilion u Los Angelesu. Prvo od ukupno tri osvojena prestižna priznanja uredno joj je vraćeno, a glumica tom zgodom želi pokazati da ni "velika Streep" nije bez mane. Otkako je 22. lipnja proslavila 75. rođendan i ušla u "zlatno razdoblje" kad legende postaju veće od uloga i drijemaju na lovorikama, laskavi pridjevi još joj manje znače. Najnagrađivanija dramska umjetnica, s rekordnom 21 nominacijom za Oscara i rekordne 33 nominacije za Zlatni globus, samo želi raditi kao i dosad.

Netipično lijepa, s nosom koji se smatrao predugim i koja je 1981., tumačeći glavnu ulogu u filmu "Ženska francuskog poručnika", rekla kako bi "voljela da je zgodnija", već je osvojila sve što se moglo. Dobitnica je najvišeg civilnog američkog odlikovanja, Predsjedničke medalje slobode, nagrade za životno djelo Američkog filmskog instituta, priznanja Kennedy centra za doprinos američkoj kulturi kroz izvedbene umjetnosti, francuskog odlikovanja zapovjednice Reda umjetnosti i književnosti, nedavno je dobila i Zlatnu palmu za životno djelo... Danas pak ostavlja dojam da bi najradije da svijet zaboravi na njene nagrade jer želi bez pompe stvarati čaroliju zbog koje ju na velikom platnu, televiziji ili u kazalištu cijene i žene i muškarci. Kad je riječ o predispoziciji za izvedbenu umjetnost, glumica koja se godinama zalaže za jednake mogućnosti i jednaku plaću za isti posao muškaraca i žena u zabavljačkoj industriji, ipak daje prednost ženama.

image

Svoj prvi zlatni kipić osvojila je za žensku ulogu u filmu "Kramer protiv Kramera"

COLUMBIA PICTURES/AFP/PROFIMEDIA

"Žene su bolje u glumi od muškaraca. Zašto? Jer moraju biti. Ako je uspješno uvjeriti nekoga jačeg od vas u nešto što on ne zna vještina preživljavanja, žene su tako preživjele tisućljeća. Pretvaranje nije samo igra. Pretvaranje je zamišljena mogućnost. Pretvaranje ili gluma vrlo je vrijedna životna vještina, što svi radimo, cijelo vrijeme", njezine su riječi iz knjige "Meryl Streep: Anatomy of an Actor" autorice Karine Longworth.

Zato ne čudi što je prati glas glumice koja od redatelja traži doradu uloge zaključi li da je klišejizirana. Primjerice, kad se krajem 70-ih počela probijati na filmu, brzo se pročulo da je zahtjevna, stoga joj je Woody Allen lukavo dao samo šest stranica njenih scena u filmu "Manhattan", ali ne i cijeli scenarij filma. Meryl Streep to mu nikad nije zaboravila. Tu situaciju ističe kao primjer kako ne voli raditi. Poznata je i po tome da na set uvijek dolazi sto posto spremna jer "nema vremena gubiti prvih 10 dana snimanja zbog banalne prilagodbe rasvjete". Ima sjajno pamćenje i perfekcionistica je. Tako je 1999., zbog uloge Roberte Guaspari, stvarne violinistice i glazbene pedagoginje iz biografskog filma "Glazba mog srca", vježbala violinu šest sati dnevno tijekom osam tjedana. Uz to, glumica koja po ocu Harryju Streepu ima daleko njemačko i švicarsko podrijetlo, govori njemački, francuski i talijanski, poznata je i po tome što sjajno hvata strane naglaske. Na to je s pravom ponosna i vrlo osjetljiva. Pokazala je to 2010., pripremajući se za ulogu Margaret Thatcher u biografskom filmu "Željezna lady" za koji je dobila trećeg Oscara. Naime, George Clooney odlučio se našaliti na račun svog prijatelja Brada Pitta pa je holivudskoj divi u jeku priprema za važnu ulogu poslao pismo s nekoliko CD-ova, potpisavši se kao Brad Pitt. U pismu je stajalo da joj "Brad" šalje nosače zvuka koji su mu pomogli uvježbati naglasak za film "Troja" pa vjeruje da će i njoj dobro doći. Meryl Streep izbjegavala je Pitta neko vrijeme, a on nije znao zašto. Clooney je kasnije priznao psinu u showu Grahama Nortona, a Meryl Streep je "oprostila" Bradu 2012., na dodjeli Oscara, kad su fotografirani zajedno.

Da nije nedostižna, pokazala je 2017., kad je oduševila kolegu Ryana Goslinga koji je na najglamurozniju filmsku noć doveo majku Donnu. Njezina visoko podignuta frizura nije izgledala dobro na oskarovskom crvenom tepihu, a Donna Gosling bila je očajna. Glumac je zamolio Streep da kaže nešto utješno njegovoj mami, čiji je idol: diva joj je prišla i zapodjenula razgovor kao da su stare znanice te suptilno pohvalila njen izgled.

Budući da mnoge zanima kako izgleda život "velike Streep" unutar njena četiri zida, majka četvero odrasle djece (ima sina Henryja, glazbenika, kćeri Mamie, Grace i Louisu koje su glumice te četvero unučadi), nekoliko detalja otkrila je u intervjuu za The Talks. Ispričala je da bi, čim bi probala što bi skuhala, nerijetko bacila hranu u sudoper i naručila pizzu.

image

S Robertom De Nirom u filmu "Biti zaljubljen" iz 1984.

IFA FILM/UNITED ARCHIVES/PROFIMEDIA

"Kad su moja djeca bila vrlo mala, a ja sam i tada radila, imala sam nekoga tko je kuhao za mene. Sada nemam kuhara, nemam ga već niz godina i sve radim sama. Ali kad su svi bili mali, bilo je teško obratiti pažnju na svačiju zadaću na kraju dana i pripremiti večeru", ispričala je glumica rođena u dobrostojećoj obitelji farmaceuta i umjetnice Mary Wilkinson Streep u gradu Summitu, New Jersey. Pravo joj je ime Mary Louise Streep (njime se potpisuje na dokumentima), ima mlađu braću Harryja Streepa i Dana Streepa, obojica su glumci. Odnos s majkom obilježio ju je za cijeli život. Rano je prepoznala njen umjetnički dar i poticala ju je u tolikoj mjeri da ju je, kad se pokazalo da Meryl ima istančani sluh, upisala i na privatne satove solo pjevanja. Dvanaestogodišnjakinja je uvježbavala operne arije sve dok nije smogla snage reći majci da ne želi biti operna pjevačica: mnogo godina kasnije, kad je 2016. snimala film "Neslavno slavna Florence", to joj je iskustvo dobro došlo.

"Moja majka je bila netko tko je ušao u sobu i obasjao je. Uvijek sam željela biti sličnija svojoj majci nego što jesam. Odabrala je pamtiti samo najbolje dijelove života i nije dopuštala da je negativnost sputava", izjavila je u razgovoru za The Talks. Ideja da se posveti glumi nametnula joj se na koledžu Vassar, kad je igrala naslovnu ulogu u Strindbergovoj "Gospođici Juliji". Bila je toliko dobra da je njezin profesor kasnije rekao:

"Mislim da Meryl nitko nije podučavao glumi. Ona je stvarno sve naučila sama."

Na Vassaru je 1971. diplomirala dramsku umjetnost, a školovanje nastavila na Yale School of Drama. Studirala je uz stipendiju koju je nadopunjavala radeći kao konobarica i daktilografkinja. Pritom je glumila u više od desetak kazališnih predstava tijekom dva semestra: pretjerala je i dobila čir na želucu, stoga se odlučila prebaciti na studij prava. Srećom, zaspala je i propustila odlazak na prijamni ispit te to shvatila kao znak da treba nastaviti s glumom, koju je i diplomirala prije 49 godina. Sredinom sedamdesetih preselila se u New York i dobila prvu ulogu, a 1976. gledala je Roberta de Nira u filmu "Taksist" i zaključila da tako želi glumiti kad jednog dana prikupi dovoljno iskustva. Nije slutila da će njih dvoje postati dobri prijatelji, štoviše, vjerovala je da nikad neće uspjeti na filmu nakon što ju je Dino De Laurentiis, producent prvog "King Konga" iz 1976., odbio na audiciju za glavnu žensku ulogu Dwan, uz riječi na talijanskom:

"Tko je doveo ovu ružnu?" Nije znao da Meryl vlada talijanskim i da će mu uzvratiti: "Žao mi je što mislite da sam preružna za vaš film, no vaše je mišljenje samo jedno od tisuću". Ulogu je dobila Jessica Lange, a kasnije je Streep otkrila da je to jedina kolegica prema kojoj je osjetila zavist, ne zbog "King Konga" već zbog biografskog filma o pjevačici Patsy Cline "Sweet Dreams".

image

Merly Streep

ABACA PRESS/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

"To je bio tako sjajan film, bila je više nego blistava u njemu. Poželjela sam tada stvari koje nisam imala, ali moram reći da su moji blagoslovi prilično veliki, tako da se ne žalim", izjavila je. Iste godine kad ju je De Niro očarao na filmu, Meryl Streep je počela izlaziti s 14 godina starijim kolegom Johnom Cazaleom. Poznat kao Fredo Corleone u prva dva "Kuma", bio je sve osim klasičnog ljepotana. Međutim, za Meryl Streep nije postojao drugi muškarac, koliko god bio privlačniji.

"Nitko nije bio kao on zbog njegove specifičnosti, humanosti, znatiželje i suosjećajnosti prema ljudima", rekla je o bivšem s kojim se zbližila u Shakespeareovoj "Mjeri za mjeru". Vrlo brzo počeli su živjeti zajedno u potkrovlju u njujorškoj četvrti Tribeca, a kada je John u svibnju 1976. propustio svoju predstavu "Agamemnon" jer mu je bilo jako loše, paru se srušio svijet, piše New York Post. Pokazalo se da Fredo iz "Kuma" ima terminalni rak pluća koji se proširio cijelim tijelom. Ništa se nije moglo učiniti, no Meryl Streep nije htjela odustati niti je pokazala da joj se srce slomljeno. Glumila je gdje je god mogla ne bi li smogla novac za njegovo liječenje, a kad ga nije mogla voziti na terapiju, uskakao je Johnov prijatelj Al Pacino. Kad je najviše trebalo, u pomoć joj je priskočio Robert De Niro. Privukla ga je glumom u predstavi "The Cherry Orchard", stoga je od producenata filma "Lovac na jelene" zatražio da joj 1977. ponude ulogu Linde, djevojke njegova lika, Michaela. Malu ulogu dobio je i bolesni Cazale, a kako producenti nisu htjeli platiti vrlo visoko osiguranje za njega, taj trošak je, prema riječima Meryl Streep, podmirio De Niro.

"Nisam ga preboljela. Što god učinili, bol je uvijek tu u nekom kutku vašeg uma i utječe na sve što se poslije događa. Trudite se nastaviti dalje kako bol ne bi postala opsesija", rekla je godinama nakon što je Cazale preminuo u ožujku 1978.

Nedugo nakon posljednjeg ispraćaja, Meryl Streep izbačena je iz njihova unajmljenog stana. U pomoć je stigao njen brat Harry s prijateljem, kiparom Donom Gummerom. Pomogli su joj da se preseli u novi smještaj. Kipar se zaljubio na prvi pogled, no teško je reći što je Meryl osjećala. Sve je nakon smrti partnera bilo bolno, previše svježe. Pa ipak, šest mjeseci kasnije, u jesen 1978., glumica se u vrtu kuće svojih roditelja udala za dvije godine starijeg umjetnika, piše Michael Schulman u njenoj biografiji "Her Again". S kiparom, također diplomantom Yalea, dobila je sina, glazbenika Henryja, te kćeri koje su se svaka na svoj način istaknule u zabavljačkoj industriji. Malo je poznato da je 2001., kad se Streep vratila kazalištu i glumila u predstavi "Galeb" po Čehovljevoj drami, tada 22-godišnji Henry dobio malu ulogu sluge. I njene dvije kćeri glumile su s njom. Danas 41-godišnja Mary Willa, odnosno Mamie Gummer, probila je led u filmu "Heartburn" 1986., kad su joj bile tri godine, a kasnije su glumile majku i kćer u filmu "Rock kraljica". Sa srednjom kćeri, 38-godišnjom Grace Gummer, pojavila se u filmu "Kuća duhova" kad je bila djevojčica. I ona je postala glumica, no u posljednje vrijeme sve je uspješnija kostimografkinja. S najmlađom, 33-godišnjom Louisom Gummer, zvijezdom serije "Pozlaćeno doba", koliko je poznato, još nije dijelila set.

image

Glumica se za Dona Gummera udala 1978., a par je nedavno otkrio kako se razvode nakon 45 godina braka

LARRY BUSACCA/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Zanimljivo je da je njihov otac Don Gummer desetljećima uspješno izbjegavao novinare. Svi su se toliko navikli na njegovu šutljivu prisutnost uz suprugu na crvenom tepihu da nikome nije bilo sumnjivo što su 2018., na 90. dodjeli Oscara kad je nominirana za ulogu u filmu "Novine", djelovali nemotivirano. Nitko nije slutio da im je to posljednje zajedničko pojavljivanje i da već godinu dana ne žive zajedno. Bili su holivudski par koji je oduvijek skupa i zato je, nakon što su u jesen 2023. dočekali 45. obljetnicu braka i priznali da već šest godina ne žive zajedno - svijet bio šokiran. Pokazalo se da se glumica u srpnju 2020. iz Connecticuta preselila u novi dom u Pasadeni, u Kaliforniji. Otkako je solo, njen odjevni stil je zanimljiviji i odvažniji: na dodjeli počasne Zlatne palme (Palme d‘or) u svibnju, kad se prezenterica Juliette Binoche rasplakala od sreće i ganuća jer ima čast uručiti joj nagradu, izgledala je fantastično. U kreaciji od teške svile na preklop Dior Haute Couture, bila je u jednom od najboljih izdanja.

U nekoliko navrata spajali su je s kolegom glumcem Martinom Shortom, s kojim već dvije sezone glumi u seriji "Samo ubojstva u zgradi". Na upite o novoj ljubavi samo se zagonetno smješka, no njen preporođeni izgled otkriva da proživljava drugu mladost. "Nije važno s kim ni je li za to zaslužna nova veza: nakon što je iz temelja promijenila način na koji pratimo žene na filmu, vrijeme je za novu revoluciju na izazovnom polju kako žena doživljava sebe", piše Vogue Arabia. Postala je zagovornica toga da žene budu ono što jesu bez isprike i predvodnica je trenda nove mladosti u najboljim godinama.

"Imajte svoja pravila. Imajte vlastito razumijevanje sebe. Na kraju, to je ono što je jedino ispravno. Ne ono što vam je rekla majka. Ni ono što vam je rekla neka glumica. Ne ono što vam je netko drugi rekao, nego ono što govori vaš unutarnji tihi glas", zaključila je neponovljiva Meryl Streep.

Linker
22. lipanj 2024 17:09