Ženska snaga

Jedva je ostala živa, a sada je motociklom osvojila najvišu planinu u Hrvatskoj

Nakon što je prije sedam godina teško stradala u prometnoj nesreći, Britanka Vanessa Ruck odlučila se baviti motociklizmom pa je na nedavnoj utrci po Dinari bila druga u konkurenciji od dvjesto natjecatelja.

Najviša planina u Hrvatskoj Dinara - gdje se nedavno održao motociklistički reli - ostat će zauvijek u sjećanju Britanke Vanesse Ruck. Ne samo zbog prirodnih ljepota već i zbog rezultata koji je ondje ostvarila nastupivši na Dinaric Rellyju u konkurenciji dvjestotinjak sudionika iz 25 zemalja. Vanessa je utrku završila na drugom mjestu (od ukupno devet žena natjecateljica), u svojoj klasi je bila dvadeseta, a u ukupnom poretku trideseta.

image

Vanessa Ruck stradala je u prometnoj nesreći prije sedam godina kada je jedva preživjela nalet kamiona.

Instagram

Njen rezultat tim je impresivniji jer se u motociklizam zaljubila nakon što je jedva preživjela tešku prometnu nesreću kada je na nju naletio kamion koji je projurio kroz crveno svjetlo. Liječenje je bilo dugotrajno, s čak sedam operacija, a oporavak jednako zahtjevan. Kada je Vanessa shvatila da zbog posljedica prometne nesreće više nikada neće moći planinariti, voziti brdski bicikl ili letjeti zmajem, odlučila se okušati kao motociklistica.

"Život mi se zbog nesreće potpuno promijenio jer su posljedice ostale. I danas često otkrijem neku novu prepreku, primjerice ne mogu normalno navući uski pulover jer mi rame ne funkcionira kako bi trebalo. No zato sam kao osoba jača i odlučnija", govori Vanessa Ruck.

image

Britanka je bila druga u konkurenciji od još samo devet žena.

Instagram

Iako je motore povremeno vozila i prije, primjerice u zabačenom dijelu Bahama bez javnog transporta, gdje je nakon fakulteta živjela godinu i pol, tek je poslije nesreće pronašla sport u kojem će utažiti svoju ovisnost o adrenalinu.

"Da me netko prije sedam godina pitao hoću li voziti reli na motoru, samo bih se nasmijala. No sada sam zaljubljena u vožnju po divljoj prirodi, brdima i blatnim stazama. Za mene je to prava pustolovina", ističe Vanessa Ruck i izdvaja koja su joj natjecanja bila najviše iscrpljujuća.

"Jedna od najtežih utrka bila mi je Red Bull Romaniacs Hard Enduro Rally u Rumunjskoj. Brutalna je, teška i emocionalno i fizički, ali uživala sam svaku sekundu. Sretna sam što se mogu pohvaliti da sam izdržala do cilja", rekla je.

image

Zajednička fotografija nakon završenog relija.

Dinaric Rally Press

Vanessa Ruck otkrila je i da joj je na svakoj utrci najteže uoči starta jer je preplave emocije straha i panike, oblijeva je znoj i živci su joj prenapregnuti od uzbuđenja.

"Moram priznati da je okus pobjede slađi kad si žena u tradicionalno muškom sportu. Isprva su me gledali sumnjičavo, misleći da nisam dovoljno vješta, snažna i izdržljiva, ali sam im dokazala da nisu u pravu", govori Vanessa Ruck kojoj ovo nije bio prvi posjet Hrvatskoj.

Naime, prije nekoliko godina motorom je prošla cijelu našu obalu, no tada je planinu po kojoj se nedavno utrkivala vidjela je samo iz daljine.

Linker
16. travanj 2024 13:53