Voditelj Eurosonga

Jedva je preživio napad u Londonu, a provalnike u svoj dom molio je da mu vrate jednu stvar

Popularni televizijski voditelj Graham Norton vodit će finalnu večer izbora za najbolju pjesmu Eurosonga u Liverpoolu u svibnju ove godine.

Nakon što je BBC objavio imena voditelja ovogodišnjeg Eurosonga u Liverpoolu, obožavatelji jednog od najpopularnijih i najdugovječnijih glazbenog natjecanja na svijetu ne prestaju se žaliti i očajavati da "za pola njih nikad nisu čuli" i da Graham Norton zaslužuje bolje društvo od glumice Hannah Waddingham i pjevačice Aleshe Dixon. Kao četvrta voditeljica pridružit će im se ukrajinska pjevačica Julija Sanina, koja će se na podiju finalnog natjecanja naći kao predstavnica zemlje pobjednice.

Prema svim pravilima i dobrim običajima domaćin Eurosonga 2023. trebala je biti Ukrajina jer je Kalush Orchestra lani uvjerljivo trijumfirala u Torinu, ali je unatoč inzistiranju predsjednika Volodimira Zelenskog, Europska radiodifuzna unija (EBU) zaključila da ratom poharana Ukrajina ne može jamčiti sigurnost za više od deset tisuća ljudi uključenih u produkciju i još trideset tisuća gostiju koji tradicionalno prate izbor najbolje pjesme Eurosonga.

image

Nagradu za najboljeg komičara 2000. proslavio je u Napoleonovom kostimu

ITV/SHUTTERSTOCK

Kako god, irski televizijski voditelj Graham Norton, koji će 4. travnja proslaviti 60. rođendan, neosporan je izbor jer se tijekom posljednjih 15 godina afirmirao u zvijezdu koja je u svojoj emisiji ugostila najveća imena svjetskog show biznisa. Peterostruki je dobitnik televizijske nagrade BAFTA-e, britanskog ekvivalenta Emmyjima, a osim toga bio je voditelj nacionalnog izbora za najbolju pjesmu Velike Britanije 2008. Vodio je i svečani koncert najvećih hitova povodom 60. godišnjice Eurosonga 2015. u Londonu.

Pravo ime mu je Graham William Walker, a promijenio ga je Norton, djevojačko prezime svoje prabake, nakon što se osamdesetih godina preselio u London i započeo karijeru stand up komičara. I to da izbjegne zabunu, jer je u glumačkom sindikatu već postojao jedan Graham Walker.

image

Graham Norton

S MEDDLE/ITV/SHUTTERSTOCK

Graham Norton nikada nije krio svoju homoseksualnost, pa su njegovi drag nastupi početkom devedesetih bili među najpopularnijima u britanskoj metropoli. A proslavio se nakon što je jedva preživio ulični napad u kojem je gotovo iskrvario. Na ulici ga je, naime, iz nikad utvrđenog razloga isprebijala skupina muškaraca, a život mu je spasio stariji bračni par koji je pozvao hitnu pomoć. Graham Norton bio je uvjeren da povod za napad nije bila homofobija, jer je u tom trenutku ulicom prolazio sam, a iz bolnice je izašao tek nakon oporavka od najtežih ozljeda koji je potrajao dvadeset dana.

image

Na početku TV karijere devedesetih

KEN MCKAY/SHUTTERSTOCK

Na meti provalnika se, pak, našao 2012. kad su lopovi provalili u njegovu kuću u Wappingu, četvrti na obali rijeke Temze u istočnom dijelu Londona. Kako su u pljački doma nestali ključevi automobila Lexus, koji je tada vozio, u svojoj je emisiji pozvao počinitelje da mu se smiluju i vrate mu ključeve te mu tako olakšaju život. Nikad ih nije dobio.

Uz dom u Londonu Graham Norton posjeduje stan u New Yorku te ladanjsku kuću u Corku u Irskoj, gdje se lani vjenčao sa svojim partnerom Jonathanom McLeodom. Suvlasnik je vinarije Invivo na Novom Zelandu, a neke etikete brendirane su njegovim imenom, tako da uvijek ima spremne ekskluzivne darove za svoje slavne goste.

Linker
23. travanj 2024 15:51