Modne dizjnerice Gabriela Hearst i Alexandra O‘Neill s prvom damom jill Biden

 MANDEL NGAN/AFP/PROFIMEDIA
PRAZNIK ZA OČI

Jill Biden donirala dvije haljine muzeju inauguracijskih haljina iako nije imala bal

U stalnom postavu Nacionalnog prirodoslovnog muzeja Smithsonian u Washingtonu čuvaju se večernje haljine Jill Biden, Melanije Trump, Michelle Obama i Hillary Clinton.

Inauguracijski bal izabranog američkog predsjednika jedna je od najvećih i najprestižnijih svečanosti u Sjedinjenim Državama, pa je pozivnica za njega mnogima jedna od najvećih društvenih počasti koje mogu zamisliti. Tradicionalno se održava od 1789. godine, kad je prvi organiziran u čast Georgea Washingtona, a na njemu se okuplja američka društvena, gospodarska i politička elita, uz zvijezde iz svijeta filma, glazbe i showbiznisa. Sve oči su toga dana uprte predsjednika i prvu damu koja za tu priliku tradicionalno naručuje specijalnu večernju haljinu.

image

Prva dama Jill Biden poštuje tradiciju koja seže na početak 20. stoljeća

DREW ANGERER/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Sve kreacije proslavljenih modnih dizajnera, od daleke 1912. godine pa sve do danas, nakon toga postaju dijelom zbirke i stalnog postava Nacionalnog prirodoslovnog muzeja Smithsonian u Washingtonu. Jedna od najznačajnijih američkih kulturnih institucija smještena je na uglu Avenije Constitution i Desete ulice, a zbirka haljina prvih dama možda nije njezin najvredniji dio, ali je veliki mamac za posjetitelje iz cijelog svijeta. Svake godine u prosjeku je razgleda više od milijun posjetitelja.

Premda zbog pandemije koronavirusa inauguraciju aktualnog američkog predsjednika Joea Bidena nije pratio i inauguracijski bal, prva dama Jill Biden nastavila je tradiciju svojih prethodnica i muzejskom postavu darovala dvije haljine koje je nosila prilikom polaganja zakletve svoga supruga.

image

Melania Trump svoju je inauguracijsku haljinu donirala 2017.

LEIGH VOGEL/UPI/PROFIMEDIA

Svilenu haljinu boje bjelokosti s navezenim cvijećem i pripadajućim kaputom kreirala je Gabriela Hearst, njezina omiljena američka dizajnerica urugvajskog podrijetla, dok plavu haljinu od tvida s vunenim uzorkom i pripadajućim kaputom potpisuje Alexandra O‘Neill, osnivačica i vlasnica luksuznog brenda Markarian.

Sve tri su zajedno stigle u Smithsonian, gdje su razgledale večernje haljine prethodnica Jill Biden, u kojima su one imale priliku zabljesnuti na inauguracijskim balovima u čast njihovih supruga.

image

Melania Trump i modni dizajner Herve Pierre od kojeg je naručila svečanu haljinu

LEIGH VOGEL/UPI/PROFIMEDIA

Melania Trump za tu je priliku 2017. odjenula bijelu večernju haljinu otkrivenih ramena s potpisom francuskog kreatora i kostimografa Hervea Pierrea, koji se nakon duge karijere kreativnog direktora brenda Carolina Herrera, odlučio na samostalnu karijeru. Za inauguraciju vlastitog studija iskoristio je upravo inauguracijski bal Donalda Trumpa na kojem se prva dama pojavila u njegovoj kreaciji.

image

Večernja haljina Michelle Obama

PATSY LYNCH/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Michelle Obama, supruga američkog predsjednika Baracka Obame, proslavila je pak dotad slabo poznatog Jasona Wua, kanadsko-američkog kreatora tajvanskog podrijetla, odjenuvši njegovu haljinu svilenog šifona ukrašenu svilenim cvjetovima i Swarovski kristalima.

image

Hillary Clinton muzeju je donirala haljinu dizajnerice Sarah Phillips koju je nosila na inauguracijskom balu 1993.

JOYCE NALTCHAYAN/AFP/PROFIMEDIA

Hillary Clinton muzeju je, pak, donirala svečanu ljubičastu haljinu od muslina i čipke, koju je njujorška modna dizajnerica Sarah Phillips kreirala za inauguracijski bal njezinog supruga Billa Clintona 1993.

Linker
21. travanj 2024 14:46