VELIKO GLORIJINO ISTRAŽIVANJE

Kad pričamo o seksu, pričamo o kvaliteti, kvantiteti i o pustim željama, otkrila nam je Nevena Rendeli Vejzović

Sex sells! Dobro je to poznat marketinški recept, no, koliko smo zaista otvoreni razgovarati o seksu i koliko smo spremni prihvatiti važnost seksualnog zadovoljstva, sasvim je druga priča. Stereotipima unatoč, Gloria je u suradnji se Filozoskim fakultetom pokrenula veliko istraživanje o seksualnim fantazijama, a podršku ovom projektu dale su brojne poznate Hrvatice. Razgovarali smo o seksu...

Je li u tvojoj okolini seks i tema seksualnih fantazija tabu ili otvoreno o tome razgovarate?

Na sreću nije. O seksu i seksualnosti se kod nas doma, uvijek otvoreno razgovaralo, što edukativno u mlađim danima što danas u društvu mojih prijatelja i mog partnera. Mislim da je jako važno da seks, a pogotovo seksualne fantazije nisu tabu tema jer se tabuiziranjem samo stvaraju inhbicije. Ljudi su uglavnom seksualna bića i to nije tema za sram. Trudit ću se takav, normalan odnos spram seksualnosti, ugraditi i svojim kćerima.

S kime dijeliš svoje fantzije?

S partnerom. Ponekad i s prijateljicama.

Kako reagiraju sugovornici kad se dotaknete te teme?

Ja sam okružena slobodnim i uglavnom nesputanim ljudima koji se ne srame svoje seksualnosti tako da su reakcije u našem društvu svakakve, ali nikad optužujuće ili posramljujuće. Doduše, sve manje pričamo o seksu, a sve više o djeci. Znam, dosadno :)

Drage čitateljice, ako već niste, ispunite anonimni upitnik i sudjelujte u velikom Glorijinom istraživanju o seksualnim fantazijama koje provodimo u suradnji s Filozofskim fakultetom.

Misliš li da je otvoreni razgovor o seksu, kao što je razgovor o seksualnim fantazijama, još uvijek tabu u našem društvu?

Sigurno nije uobičajena i svakodnevna tema. Pogotovo ne među ženama jer se ženama odmah lijepe etikete i daju im se uloge koje ne zaslužuju. S druge strane, u muškom društvu su teme seksualnih fantazija svakodnevica uz pivu, kavu, nogomet ili što već muškarci rade kad su zajedno. Vjerujem da nema ni kod njih tu neke velike iskrenosti, ali se podrazumijeva da muškarci imaju seksualne maštarije i one se odobravaju dok žene ne bi o tome trebale ni misliti, a kamoli naglas izgovoriti.

O čemu tvoje prijateljice najčešće pričaju kad pričate o seksu?

Žene su puno otvorenije, iz mog iskustva, u ženskom drustvu nego u mješovitom. Pričamo o kvaliteti, kvantiteti i o pustim željama :). E sad, koliko se koja od nas usudi podijeliti fantazije i s partnerom/partnericom to je već drugi par rukava. Nadam se da će se zbog seksualnog zdravlje naše nacije, jer se zbog pretjerane seksualne sputanosti, a to će vam potvrditi i brojni psiholozi i terapeuti, stvaraju samo frustracije, govoriti sve više i glasnije. Jedva čekam pročitati rezultate istraživanja!

Linker
15. travanj 2024 05:35