CHRISTOPH HARDT/IMAGO STOCK&PEOPLE/PROFIMEDIA
tajna 21. stoljeća

Kada ćemo napokon saznati tko je Banksy? Ovo su najzanimljivije teorije

On je jedan od najpoznatijih street art umjetnika na svijetu, ali i jedan od najkontroverznijih umjetnika suvremenog doba. O njemu se gotovo ništa ne zna a njegovo puno ime i prezime velika je enigma.

On je jedan od najpoznatijih street art umjetnika na svijetu, ali i jedan od najkontroverznijih umjetnika suvremenog doba. O njemu se gotovo ništa ne zna a njegovo puno ime i prezime velika je enigma.

Vjerojatno najmisterioznija osoba 21. stoljeća i ujedno najpoznatiji street art umjetnik na svijetu – Banksy – anonimno djeluje od 1990-ih, a njegov identitet je nerijetko predmet rasprave javnosti. Ovih se dana ponovno našao u centru pozornosti nakon što je otkrivena zaboravljena audio snimka, a za koju mnogi vjeruju da otkriva pravo ime umjetnika.

Snimka datira iz 2003. godine, kada je bivši novinar BBC-ja Nigel Wrench intervjuirao Banksyja povodom otvaranja njegove izložbe Turf War u istočnom Londonu. Tada je samo dio intervjua emitiran na Radiju 4, a Wrench je odlučio pronaći cijeli intervju nakon što je nedavno slušao podcast The Banksy Story koji je izašao u srpnju ove godine.

BBC je objavio novu epizodu podcasta koja govori o izgubljenom intervjuu i sadrži dio u kojem Banksy brani svoj princip rada.

"Nisam ovdje kako bih se ispričao. To je jednostavno brži način izražavanja mišljenja, zar ne? Na isti način je moja majka svake nedjelje kuhala nedjeljno pečenje i svake nedjelje govorila: ‘Potrebni su sati da se to napravi, minute da se pojede‘. Danas jede obroke iz mikrovalne i čini se puno sretnijom. I ja imam takav pristup umjetnosti. Želim to obaviti i brzo nestati.", rekao je.

image

Flower Thrower

Ova 20 godina stara snimka vrijedna je svima koji tragaju za umjetnikovim identitetom. Naime, Wrench na snimci pita umjetnika zove li se "Robert Banks", na što Banksy odgovara: "Robbie".

Mnogi su zaključili kako je to potvrda njegova ideniteta. No, to je samo jedna od teorija o Banksyju. A dosad ih je bilo doista puno, naime, u rujnu 2020. godine svijetom je odjeknuo tweet koji je započeo glasine kako je Banksy zapravo Neil Buchanan, voditelj emisije Art Attack koja je emitirana 1990-ih na Disney Channelu. Korisnik “Scouseman”, koji je objavio tweet, istaknuo je da je Buchanan također glazbenik i da su se Banksyjeva djela pojavila u gradovima u kojima je svirao s bivšim bendom Marseille. Unatoč nedostatku uvjerljivih dokaza i Buchananovom demantiju, obožavatelji su ovu teoriju smatrali zanimljivom.

Kao rezultat istraživanja škotskog novinara Craiga Williamsa, u rujnu 2016. godine pojavila se još jedna, poprilično cool teorija prema kojoj je Banksy zapravo Robert Del Naja, osnivač bristolskog trip-hop dua Massive Attack. Iako se teorija na prvi pogled čini nategnutom, zapravo nije toliko bizarna – obojica su iz Bristola i rođeni su u otprilike isto vrijeme. Osim toga, Craig Williams je istaknuo da postoji preklapanje između datuma koncerata benda i nastanka novih umjetničkih djela. Massive Attack nastupio je u Los Angelesu 2006. godine, samo tjedan dana prije otvorenja Banksyjeve izložbe, a 2008. Robert Del Naja snimio je dokumentarac o uraganu Katrina, dok je Banksy u to vrijeme svojim šablonama prekrio New Orleans. Također, 25. i 27. travnja 2010. Massive Attack je svirao u San Franciscu, u kojem se 1. svibnja pojavilo šest djela. Isto vrijedi i za Boston i Toronto, gdje su se Banksyjevi murali preklapali s datumima koncerata Massive Attacka. Posebno je zanimljivo da je Robert Del Naja također djelovao kao ulični umjetnik 1980-ih, pa teorija definitivno zaokuplja maštu.

image

Jedna od teorija je kako je Robert del Naja zapravo Banksy

WIKTOR SZYMANOWICZ/SHUTTERSTOCK WIKTOR SZYMANOWICZ/SHUTTERSTOCK

Najvjerojatnija je teorija iz 2016. godine, koja je proizašla iz geografskog profiliranja, tehnike koja se koristi za hvatanje kriminalaca. Znanstvenici su tada identificirali Banksyja kao Robina Gunninghama iz Bristola. Robin Gunningham rođen je u Bristolu 1973. godine, a u London se preselio 2000-ih, što se prema toj teoriji savršeno poklapa s Banksyjevom karijerom.

No, možda je najzanimljivija i najvjerodostojnija teorija ona koja pretpostavlja da je Banksy pseudonim iza kojeg stoji kolektiv umjetnika, a ne jedna osoba. Na kraju krajeva, ova je teorija u skladu s Banksyjevom idejom umjetnosti – onom prema kojoj ulice pripadaju svima, a zidovi samo čekaju da na njima građani oslikaju svoje mišljenje.

Neki su vjerovali da je Banksyjevo ime Robin Banks jer ga je 2017. godine DJ Goldie u intervjuu za podcast Distraction Pieces oslovio s „Rob”.

Umjetnik je postao svjetski poznat po korištenju šablona za slike na javnim površinama, a anonimni identitet je svakako dio njegove privlačnosti. Paradoks koji proizlazi iz toga da je, unatoč tome što djeluje anonimno, njegovo ime postalo poznato u svjetskim razmjerima čini ga kulturnim i društvenim fenomenom današnjice.

image

Djelo Djevojka s balonom samouništilo se u aukcijskoj kući Sotheby‘s u Londonu

CHRISTOPH HARDT/IMAGO STOCK&PEOPLE/PROFIMEDIA

S druge strane, zanimljivo je da njegova djela dostižu vrtoglave milijunske iznose, a on se svojim načinom djelovanja bori protiv komercijalizacije umjetnosti. Tako je već dobro poznat događaj iz 2018. godine kada se njegovo djelo Djevojka s balonom ( Girl With Balloon) samouništilo u aukcijskoj kući Sotheby‘s u Londonu. Djelo je zatim preimenovano u Love Is In The Bin i 2021. godine prodano za 18,6 milijuna funti, što je rekordni iznos za Banksyjeva djela.

Stoji li iza svih tih radova Robbie, Robert ili Robin Banks, ili pak netko od gore navedenih moglo bi se uskoro saznati jer će se umjetnik morati pojaviti na sudu zbog tužbe za klevetu. U njoj se navodno spominje Robin Gunningham kao prvooptuženi pa se s nestrpljenjem čeka termin suđenja i očekuje dolazak Banksyja na sud te konačno razrješenje misterija.

Linker
26. travanj 2024 02:36