bolni proces samootkrivanja

Kantautorica objavila da je rodno nebinarna! Neutralni put sve više slavnih bira i za svoju djecu

Poslije godina borbe za ugroženo mentalno zdravlje i oporavka od posljedica silovanja dok je bila tinejdžerica te predoziranja kojem je umalo podlegla, pjevačica Demi Lovato je napokon otkrila tko je, a rodno neutralni put već je odabralo nekoliko zvijezda zabavljačke industrije.

Krute društvene norme više neće krojiti život američkoj kantautorici i nekadašnjoj Disneyjevoj zvijezdi, Demi Lovato (28). Godinama je pokušavala postati osoba s kojom nema ništa zajedničko ne bi li uspjela u zabavljačkoj industriji, a sada je odlučila prestati se pretvarati. U prvoj epizodi svog podcasta „4D With Demi” izjasnila se kao nebinarna osoba, piše „Vanity Fair”. Zamolila je da je se od sada oslovljava s „oni”, a kako bi naglasila da je nakon dugog procesa samootkrivanja upoznala i prihvatila sebe kakva jest, u goste je pozvala otkačenog, rodno fluidnog američkog pisca i izvođača Alok Vaid-Menonu koji se poput nje ne uklapa u opće prihvaćenu podjelu na žene i muškarce. Naime, nebinarne osobe ne identificiraju se isključivo kao muško ili žensko. Njihov rod ne mora se poklopiti s intimnim izborom koji su osvijestile. Između dviju svima znanih rodnih „amplituda” postoji cijeli spektar izražavanja po pitanju rodnog identiteta. Neki se cijeli život identificiraju kao jedan spol, a za druge je to kompleksnija situacija. Njihov rodni identitet je fluidan jer se s vremenom mijenja. Među njima je i Demi Lovato.

image
Lovato je nakon bolnog puta samospoznaje raskinula i zaruke.
BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Nova Demi

Put kojim je prošla otkrivajući tko je bio je strašan i ne želi da ga drugi iskuse. Dugo se borila s depresijom, poremećajem prehrane i s ovisnošću, a u nedavno emitiranom četverodijelnom dokumentarcu o sebi „Dancing with the Devil” otkrila je da je bila silovana kao tinejdžerica. Taj grozan čin gurnuo ju je u ovisnost i ostavio posljedice na njezinoj psihi. A kada se 2018. predozirala, jedva se izvukla. Od tada do danas, stanje joj se stabiliziralo, a mentalno zdravlje joj je na prvom mjestu. Osovila se na noge i osnažila. Pronašla je sebe, kaže. Prvi put nakon mnogo godina sviđa joj se Demi koju gleda u zrcalu. Drugačiji stav prema sebi naveo ju je prekinuti zaruke s američkim glumcem i plesačem Maxom Ehrichom (29) jer je, veli, previše „queer” za brak.

- Ignorirala svoju istinu i potiskivala je kako bih zadovoljila stiliste, članove tima i obožavatelje koji su željeli da budem ženstvena, seksi pop zvijezda... Još uvijek učim i spoznajem samu sebe i ne tvrdim da sam stručnjak ili nečiji glasnogovornik. Ovo činim zbog onih koji ne mogu s najbližima podijeliti tko su zapravo. Molim vas, živite u istini – rekla je u svom podcastu.

Kako je odrastati drugačiji među neprijateljski raspoloženim vršnjacima, otkriva potresna ispovijest australske glumice i rodno fluidne lezbijke Ruby Rose (35) u razgovoru za magazin „Observer”. Glumica koja se proslavila ulogom Stelle Carlin u seriji „Narančasta je nova crna” i postala tražena akcijska junakinja, veći dio djetinjstva provela je putujući Australijom sa svojom samohranom majkom, umjetnicom u usponu, pokušavajući spojiti kraj s krajem. Maštala je kako će napisati knjigu za djecu poput nje, koja u školi nisu imala prijatelje.

image
Manekenka i glumica Ruby Rose ponosi se svojim nebinarnim identitetom.
PLANET PHOTOS/PLANET/PROFIMEDIA

Prva gay superheroina

- Voljela sam biti sa dječacima i na neki način sam sebe vidjela kao jednog od njih. Kada se tjelesni odgoj u školi podijelio prema „rodnim linijama”, nisam mogla razumjeti zašto se moram igrati s djevojkama? Kod kuće sam eksperimentirala s muževnijim izgledom, zalizivala sam kosu, a grudi sam vezala zavojima ne bi li prestale rasti – rekla je prva gay superheroina u seriji „Batwoman” u kojoj tumači naslovnu ulogu. Proslavila se androginom izgledom, a kako se u zabavljačkoj industriji pojavila potreba za rodno fluidnim likovima, glumila je i u franšizama „Resident Evil” te „John Wick”.

Za razliku od Demi Lovato, odmalena je znala tko je i nije imala problem reći to naglas kada je napunila 12 godina. Majka ju je podržala, no reakcija vršnjaka bila je zastrašujuća.

- Sjećam se da sam prestala odlaziti na bazen jer su me vršnjakinje optuživale da ih gledam u svlačionici. Jednim prilikom pretukle su me četiri djevojke i jedan tip pred pedesetak svjedoka. Udarali su me metalnim stolicama u kafiću i gađali me stvarima. Završila sam u bolnici s razderotinama i potresom mozga. Mama me je ispisala iz te škole.

Kako su jedva spajale kraj s krajem, majka ju je 2003. prijavila za natjecanje u australskom magazinu za tinejdžere. Nagrađenim djevojčicama nudili su se manekenski angažmani: Ruby je osvojila drugo mjesto, snimila reklamu za umjetnu travu i zaradila 1000 dolara. Nije joj se sviđalo pozirati, ali majci i njoj trebao je novac pa je nevoljko postala model.

Potresan video

Zamijetili su je na MTV-ju i ponudili joj voditi emisiju za mlade. Taj angažman omogućio joj je postati prepoznatljiva, ali i financirati dugo željeni studij glume. Kako joj u domovini nitko nije dao priliku glumiti – zabavljačka industrija prepoznala ju je kao voditeljicu i tu je priči bio kraj - preselila se u Ameriku pokušavajući dobiti bilo kakvu ulogu. Kada je već izgubila nadu, 2014. producirala je i snimila video „Break Free” u kojem se transformira iz ženstvenog u muški izgled. U dva tjedna imao je oko pet milijuna klikova na YouTubeu, a do danas je pregledan 54 milijuna puta. Uspjeh videa doveo ju je do audicije za ulogu zatvorenice Stelle Carlin u seriji „Narančasta je nova crna”, a ostalo je povijest. Njezina priča pomogla je ljudima donekle shvatiti osobe transrodnog, nebinarnog i rodnofluidnog identiteta, no glumica i dalje nailazi na neprijateljstvo, pa i mržnju jer je drugačija.

image
Elliot Page odlučio se na promjenu spola.
THEIMAGEDIRECT.COM/THE IMAGE DIRECT/PROFIMEDIA

Problem koji dolazi s pubertetom (kada se tijelo razvija u jednom, a svijest o sebi u drugom pravcu) iskusio je i Elliot Page (34), holivudski glumac koji je prošlog prosinca počeo mijenjati život iz temelja. Tada je objavio da je transrodno nebinaran, no samodoređenje kanadskog glumca nominiranog 2007. za Oscara za naslovnu ulogu trudne tinejdžerice u filmu „Juno” počelo je još 2014., kada se očitovao kao gay. Tada se mislilo da je „izlaskom iz ormara” rekao sve što je htio, međutim, to je bio tek početak. Lanjskog prosinca odvažio se zakoračiti još više prema osobi koja želi biti, svjestan koliko je taj potez riskantan u njegovoj branši. Naime, proslavio se kao Ellen Page, potom rekao da voli žene, a naposljetku je objavio da je transrodan i zove se Elliot. Znajući u što se upušta, glumac je na društvenim mrežama objavio apel da ga ne mrze jer je drugačiji.

Strah od odbacivanja

- Izvanredan je osjećaj doći do točke u kojoj možeš krenuti u potragu prema autentičnom sebi. Moja radost je stvarna, ali je i krhka. Istina je da se bojim. Bojim se narušavanja privatnosti, mržnje, zlobnih ”šala” na društvenim mrežama i nasilja. Statistika je zapanjujuća. Diskriminacija transrodnih osoba je raširena, podmukla i okrutna, što rezultira užasnim posljedicama.

Bojazan da će izazvati osudu i sabotirati karijeru, nije se obistinila. Umjesto toga, zasuli su ga izrazi podrške kakvu transrodne nikad prije nisu imale. Među prvima se oglasio Netflix u čijoj fantastičnoj seriji „The Umbrella Academy” Elliot Page glumi djevojku nadnaravnih moći Vanyu Hargreeves. Poručili mu da stoje iza njega te da će i dalje biti njihova zvijezda. Njegov kolega sa snimanja franšize „X Men”, Patrick Stewart, rekao je da se ponosi što mu je prijatelj. Podršku je dobio i od britanske glumačke legende Iana McKellena, kolega Anne Kendrick i Hugha Jackmana te pjevačice Miley Cyrus. Najveće iznenađenje priredio mu je kanadski premijer Justin Trudeau: ”Hvala ti što si podijelio svoju istinu. Tvoja hrabrost i ranjivost nadahnjuju”. Elliot je nedavno za „Time” - kao prva transrodna nebinarna osoba na naslovnici tog magazina - otkrio da se podvrgnuo zahvatu kojim mu je uklonjeno masno tkiva grudi jer želi izgledati muževnije.

image
Sam Smithp prije sedam godina izjasnio se kao gay, a u rujnu 2019. otkrio je da se ne osjeća ni muškarcem niti ženom.
MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Promjena nabolje

I britanski pjevač Sam Smith (29) nalazi se među nebinarnim zvijezdama koja se ne pronalaze u podjeli na muškarce i žene. Prije sedam godina izjasnio se kao gay, a u rujnu 2019. otkrio je u podcastu „I Weigh” glumice Jameele Jamil, da se ne osjeća ni muškarcem niti ženom.

- Mislim da plutam negdje između. Izlazio sam i sa muškarcima koji su se smatrali heteroseksualcima. Zaljubljujem se u ljude, a ne u genitalije – pojasnio je. Njegovo priznanje nije izazvalo dramatične reakcije. Primljeno je na znanje i to je bilo to, što daje naslutiti da svijet postaje bolje mjesto za drugačije. A kako bi se stvari doista promijenile, možda bi trebalo mijenjati pristup odgoju? U tom pravcu već je krenuo tehnološki mogul Elon Musk (49), koji je nedavno s javnošću podijelio da ima Aspergerov sindrom (poremećaj iz autističnog spektra). Svog najmlađeg sina što ga je dobio s kanadskom glazbenicom Grimes (33) odlučio je nazivati zamjenicom "oni" sve dok sam ne odluči kojeg je spola. Dječak nesvakidašnjeg imena X Æ A-Xii nedavno je proslavio prvi rođendan, a njegovi roditelji u međuvremenu su pojasnili zašto su ga tako nazvali. Naime, X je nepoznata varijabla u matematici, Æ je vilenjačka varijanta od Ai (ljubav i/ili umjetna inteligencija), A-12 je preteča SR-17 ( omiljeni zrakoplov para), a A početko slovo od Archangel, kako se zove omiljena pjesma dječakove mame.

image
Elon Musk i njegova partnerica Grimes odlučili su čekati da se njihov sin sam odluči kako će se odgajati.
@THEHAPABLONDE/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Fluidne rodne granice

Holivudska glumica Kate Hudson (42) također je pristalica rodno neutralnog odgoja djece: dvoipolgodišnje kćeri Rani Rose te sinova Binghama Hawna (9) i Rydera Russella (17). Naime, zvijezda filma “Za ljubav nema lijeka” smatra da djecu treba odgajati kao zasebne individue bez obzira kojeg su spola. Odrastanje kao jedinica među braćom pomoglo joj je shvatiti koliko su granice roda fluidne.

image
Kate Hudson svoju djecu odlučila je odgajati kao rodno neutralnu.
BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

- Ponašala kao dječak odjeven u haljinicu, a svojeg brata Bostona smatrala sam gotovo sestrom te ga šminkala i oblačila u haljine. On je to obožavao – zaključuje glumica koja svim srcem podržava nebinarne kolege.

Linker
19. travanj 2024 04:13