Kraljica Letizia se pridružila čestitarima na svečnosti dodjele medalja u Sydneyju

 DANIELA PORCELLI/SPP/SHUTTERSTOCK
SAD JE DOSTA

Kap koja je prelila čašu: Skandalozna proslava zbila se pred očima kraljice Letizije

Španjolska kraljica Letizia s kćerkom, infantkinjom Sofijom nazočila je proslavi osvajanja titutula svjetskih prvakinja u nogometu o kojoj priča cijeli svijet.

Španjolska kraljica Letizia nije mogla ni zamisliti kakve će posljedice imati proslava osvajanja titule svjetskog nogometnog prvaka, koji je prošlog vikenda u Sydneyju na Svjetskom prvenstvu u Australiji i Novom Zelandu osvojila ženska reprezentacija Španjolske.

Kraljica Letizia njihovu je njezin put do pobjede pratila iz svečane lože zajedno s kćerkom, infantkinjom Sofijom, predsjednikom FIFA-e Giannijem Infantinom, te Luisom Rubialesom, predsjednikom Španjolskog nogometnog saveza.

A svjedočila je i podizanju pobjedničkog pehara i dodjeli zlatnih medalja na podiju, kad se dogodio skandal o kojem već danima bruji kompletna svjetska javnost. Luis Rubiales je čestitajući igračicama Jennifer Hermoso čvrsto zagrlio, rukama privukao njenu glavu i poljubio je u usta.

image

Gianni Infantino, kraljica Letizia i Luis Rubiales u svečanoj loži

NOE LLAMAS/SPP/SHUTTERSTOCK

Njegov postupak nogometašica je prozvala seksističkim i šovinističkim, jer Rubiales nije imao njezin pristanak za takvo zadiranje u initimu, a pritisak da podnese ostavku na predsjednika Španjolskog nogometnog saveza rastao je iz dana u dan.

"Umjesto da pričamo o uspjehu kojeg smo ostvarile, mi se moramo baviti s ovakvim ljudima, njihovim lažima i neprimjernim postupcima. Osim toga bila sam pod kontinuiranim pritiskom da na bilo koji način opravdam njegov čin, i to ne samo ja, nego i članovi moje obitelji, prijatelji i suigračice. Prvakinje svijeta nisu zaslužile takvu manipulatorsku i neprijateljsku reakciju", izjavila je Hermoso.

image

Kraljica Letizia i Luis Rubiales

JOSE BRETON/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK

Kako je Rubiales odbio odstupiti, pravdajući se sveopćom euforijom koja je zavladala na svečanosti, na kraju ga je Disciplinska komisija FIFA-e privremeno suspendirala s dužnosti i sa svih aktivnosti povezanih s nogometom na nacionalnoj i međunarodnoj razini, što je samo uvod u njegovu smjenu.

Rubialesu je također zabranjeno kontaktiranje nogometašice španjolske ženske reprezentacije Jennifer Hermoso koju je poljubio u usta tijekom dodjele zlatnih medalja na Svjetskom prvenstvu u Australiji i Novom Zelandu.

image

Luis Rubiales mora otići zbog neprimjerenog ponašanja

CHRIS PUTNAM/SHUTTERSTOCK

"Ovaj incident je točka na "i" na dugoj listi situacija koje smo mi igračice prijavljivale godinama. Sadašnji slučaj samo je kap koja je prelila čašu, a dogodio se u povijesnom trenutku za naš ženski sport", zaključila je Hermoso iza koje je više od sto nastupa za reprezentaciju Španjolske.

Linker
22. travanj 2024 14:31