Potpuno otvoreno

Kći naše poznate glumice nakon podcasta s uspješnim ženama sprema knjigu: Što smo naučile od majki

Ana Tajder, koja sa suprugom i sinom živi u Beču, za vrijeme pandemije pokrenula je podcast ‘Thank you, Mama‘ gdje s gošćama razgovara o lekcijama što su ih naučile od svojih majki, baš kao i ona od svoje - poznate glumice Jagode Kaloper.

Prije dvije godine, kad je krenulo globalno zatvaranje zbog pandemije koronavirusa, zagrebačka spisateljica Ana Tajder svijet je dovela u svoj dom. U američkom gradu Seattleu, gdje je tada živjela, kći legendarne hrvatske glumice Jagode Kaloper i arhitekta Radovana Tajdera pokrenula je podcast Thank You, Mama, u kojem je sa ženama putem Skypea razgovarala o najvažnijim životnim lekcijama što su ih naučile od svojih majki. Premijerna epizoda emitirana je na Dan žena, prva gošća je bila Indijka Rupa Chawla (djelatnica UN-a i kći nekadašnje Miss Burme), a Ana Tajder ponosna je što je dosad imala 101 sugovornicu. Dolaze iz više od 50 zemalja svijeta, različitih su dobi, zanimanja i svjetonazora, a njihova iskustva putem internetske stranice thankyoumama.net te servisa Spotify i Apple Podcasts prate žene iz gotovo 80 država. Ana o tome piše knjigu, a s podcastom je osvojila već tri nagrade - Hermes Creative Award, dotCOMM Award i Communicator Award.

"Nedavno sam ugostila Amerikanku Lauru Davis, autoricu bestsellera The Courage to Heal. Progovorila je o tome kako ju je djed seksualno zlostavljao u djetinjstvu, što joj majka nije vjerovala, i postala podrška drugim žrtvama. Iduća gošća mi je Doroteja Gradištanac, žena s naših prostora koja je postala direktorica austrijske radiopostaje FM4, a pripremam intervju i sa slavnom američkom psihoanalitičarkom Galit Atlas, autoricom nedavno objavljenje knjige o naslijeđenoj traumi", govori Ana Tajder, dodajući kako je ugostila i dvije holivudske glumice - Lauru Allen i Brianne Davis - norvešku feministicu Martu Breen, Amerikanku Shawn Linam koja vodi tvrtku za tehničke pripreme astronauta...

"Posebno me šokirala priča Tanzanijke čiju je majku nakon suprugove smrti njegova obitelj optužila da je vještica. Uzeli su joj sve što je imala i golu je izbacili iz kuće, no ona je uspjela pokrenuti malo poljoprivredno gospodarstvo i odgojiti kćer. Inspirativna je i priča žene iz turske provincije kojoj je bilo zabranjeno ići u školu pa nije znala čitati i pisati. Zato je svojim kćerima pružila ljubav i podršku te ih pogurala u svijet. Jedna je postala odvjetnica, druga se bavila ljudskim resursima, a treća, koju sam ugostila u svom podcastu, radi kao molekularna biologinja u Beču", ističe Ana koja će u austrijskoj prijestolnici, gdje živi sa suprugom Nicom Kelmanom, američko-britanskim piscem i scenaristom, te njihovim sinom Kaijem, organizirati radionicu za žene. Održava se od 17. do 19. lipnja - na rođendan Jagode Kaloper koja je preminula 2016.

image

Ana s mamom, poznatom glumicom Jagodom Kaloper, koja je umrla 2016.

PRIVATNI ALBUM

Čitajte i: Zašto je pitanje „Mama, mogu li i dečki biti direktori financija?“ nasmijalo i ohrabrilo publiku

"Nekoliko tjedana nakon što je preminula strahovala sam da ću zaboraviti ono što mi je govorila i da ću je zbog toga zauvijek izgubiti. Stoga sam počela voditi zapise pa sada pišem knjigu i o maminom životu kroz njene lekcije. Najvažnije što sam od nje naučila je da treba voljeti i cijeniti život. Kad bih je nazvala i pitala kako je, rekla bi: 'Super. Vjeverice skaču po drveću, ptičice pjevaju, a ja gledam Seks i grad i peglam'. Kad sam frendicama govorila o tome, zapitale su se što su one naučile od svojih mama i tako su mi razgovori s njima dali ideju za podcast", prisjeća se Ana, koja je prošla edukaciju za podcastere, a otkriva da joj je u vođenju intervjua pomoglo i to što je pisala za Gloriju. Školovala se u Beču, kamo se preselila 1991., a diplomirala je i magistrirala ekonomiju. Radila je u hrvatskoj misiji pri UN-u, bila marketing menadžerica u telekomunikacijskoj tvrtki i dvije velike reklamne agencije, a potom se posvetila pisanju. Uz ostalo za novine kao što su Die Zeit, Der Standard i Die Presse, a objavila je knjige Od Barbie do vibratora i Titoland. Rušila je tabue poput svoje majke, zvijezde provokativnog filma W.R. - Misterije organizma, koji je 1971. dobio nagradu u Cannesu. Ondje je Jagoda Kaloper upoznala i holivudsku divu Bette Davis, a Ana je sretna što je u svom podcastu ugostila njenu posljednju asistenticu Kathryn Sermak.

"S njom je provela posljednjih dvadeset godina, a kao njezin najvažniji savjet ističe to da uvijek treba slušati sebe i svoju intuiciju", kaže Ana, koja bi u podcastu Thank You, Mama htjela ugostiti holivudsku glumicu Kate Hudson jer je fan njezine majke Goldie Hawn. Željela bi razgovarati i s Candace Bushnell, autoricom romana Seks i grad, novinarkom Christiane Amanpour te modnom dizajnericom Diane von Fürstenberg čija je majka preživjela holokaust. Ana kaže da je većina kćeri rekla da im nedostaju majčini savjeti o tome kako da se brinu o sebi, kako da budu financijske neovisne i kako da se odnose prema seksualnosti. Ona je pak o tome od malih nogu otvoreno razgovarala s mamom Jagodom, koja je bila feministica.

"Mlada je ostala bez roditelja, ja sam joj bila jedino dijete i oduvijek smo imale prekrasan odnos. Nikad mi ništa nije branila niti govorila da u određeno vrijeme moram biti kod kuće kad sam počela izlaziti. Upozoravala me na moguće opasnosti poput silovanja, no meni je prepuštala odluke. Htjela je da budem samostalna i odgovorna prema sebi", govori Ana Tajder, smatrajući da majke ne treba glorificirati. Njenoj mami je nedostajalo reda i strukture u odgoju pa je ona prema svom sinu discipliniranija i striktnija. Smatra da sinovi više idealiziraju majke, za razliku od kćeri koje se s njima lakše identificiraju te su svjesnije njihovih nesavršenosti.

MAMINE LEKCIJE (poslušajte podcast Thank You, Mama)

  • Žrtvovanje nije suština ljubavi (Claudette Little, SAD)
  • Brinuti se za sebe nije sebičnost (Barbara Hahn, SAD)
  • Imaj životne planove, ali nemoj ih se čvrsto držati (Magda Brandić, BiH)
  • Budi strpljiva, sve dođe na svoje (Bukky, Nigerija)
  • Budi posebna i ne uspoređuj se s drugima (Edu Poni, Južni Sudan)
  • Znaj koliko si vrijedna i ne daj da te drugi natjeraju da sumnjaš u sebe (Marjan Jabbari, Iran)
  • Sreća nije u budućnosti, nego ovdje i sada (Lulu Quezada, Meksiko)
  • Sve je moguće (Slavica Zagorščak, Hrvatska)
Linker
18. travanj 2024 23:34