Redatelj Ruben Ostlund, Henrik Dorsin, Carolina Gynning, Zlatko Burić i Vicki Berlin na štokholmskoj premijeri ‘Trokuta tuge‘

 PONTUS LUNDAHL/TT/SHUTTERSTOCK
EKSKLUZIVNO

Kićin put od Osijeka do filmske jahte ruskog oligarha: "Kad ne snimam čuvam unuke!"

Glumac Zlatko Burić Kićo otkriva kako je od zvijezde alternativnog teatra stigao do filmske uloge u ‘Trokutu tuge‘, pobjedniku kanskog festivala.

Glumac Zlatko Burić Kićo otkriva kako je od zvijezde alternativnog teatra stigao do filmske uloge u ‘Trokutu tuge‘, pobjedniku kanskog festivala.

"Ne znam kako je u Hrvatskoj, ali u Danskoj je Zlatko Burić već desetljećima neprikosnovena zvijezda", tim je riječima danski veleposlanik Ole Frijs-Madsen započeo zdravicu u čast svog gosta, glumca Zlatka Burića - Kiće koju je priredio u svojoj rezidenciji u sklopu Zagreb Film Festivala.

image

Prizor iz filma ‘Trokut tuge‘ u kojem Zlatko Burić igra ruskog oligarha Dimitrija

PRESS

Jubilarni festival zatvara upravo projekcija Burićevog filma "Trokut tuge" švedskog redatelja Rubena Östlunda, koji se s ovogodišnjeg festivala u Cannesu kući vratio sa Zlatnom palmom za najbolji film.

image

Redatelj Ruben Ostlund s glumcima Dolly De Leon i Zlatkom Burićem na njujorškoj projekciji ‘Trokuta tuge‘ početkom listopada

DAVE ALLOCCA/STARPIX/SHUTTERSTOCK

Redatelj je u njemu okupio zvjezdani glumački ansambl predvođen Woodyjem Harrelsonom, Harrisom Dickinsonom, Charlbi Dean, Hannom Oldenburg, Iris Berben i Oliverom Fordom Daviesom, a među uzvanicima na kanskoj premijeri bile su pjevačica i glumica Carla Bruni Sarkozy, holivudski velikan Ethan Hawke, top model Victoria Silvsted i brojni drugi.

"Trokut tuge" je robinzonska priča o potonuću luksuznog kruzera, s kojeg se preživjeli - uključujući i par celebrityja iz svijeta mode - spašavaju na neimenovanom pustom otoku, a Zlatko Burić Kićo u njemu igra vlasnika jahte, ruskog oligarha Dimitrija.

image

Ekipa filma ‘Trokut tuge‘ u Cannesu: Erik Hemmendorff, Philippe Bober, Harris Dickinson, Henrik Dorsin, Vicki Berlin, Charlbi Dean Kriek, Director Ruben Ostlund, Arvin Kananian, Woody Harrelson, Dolly De Leon, Sunnyi Melles, Zlatko Burić, Iris Berben, Ralph Schicha i Carolina Gynning

JAAK MOINEAU/SHUTTERSTOCK

To je na neki način točka na "i" njegove fenomenalne i apsolutno neuobičajene glumačke karijere. Put ga je iz rodnog Osijeka vodio do Zagreba, gdje se kao jedan od osnivača Kugla glumišta, najvažnije i najinovativnije skupine u povijesti hrvatskog teatra, prometnuo u beskompromisnu zvijezdu alternativne scene, a potom do Danske i Kopenhagena, gdje s kraćim prekidima živi već puna četiri desetljeća.

image

Plakat filma ‘Trokut tuge‘

PRESS

Kao srpski narkolord Milo u filmskoj trilogiji "Pusher" skupa sa svojim filmskim partnerom Madsom Mikkelsenom stekao je kultni status i svjetsku slavu, no Kićo Burić je već tada i prije toga bio zvijezda u Danskoj. I to zahvaljujući reklami za pivo, koju je skupa sa svojim prijateljem iz Osijeka, fotografom Hassanom Abdelghanijem, snimio na - hrvatskom.

U Dansku je stigao početkom 80-ih s prvom suprugom, danskom kiparicom koja je studirala u Zagrebu, ali je njihovo troje djece odlučila roditi u svojoj domovini.

image

Zlatko Burić sa suprugom Draganom Milutinović

RANKO SUVAR/CROPIX

Danas u drugom braku s Draganom Milutinović svojoj djeci pomaže podići njihovo šestero djece.

"Kad ne snimam, ne radim i ne putujemo po svijetu Dragana i ja čuvamo unuke. Uskoro stiže i sedmi", kaže Zlatko Burić-Kićo. Njegova filmografija dosad broji više od šezdeset naslova, no Kićo je usprkos slavi, svjetskim premijerama i crvenim tepisima diljem svijeta ostao prije svega čovjek apsolutno posvećen teatru i alternativi. U Zagrebu u studenom tako paralelno uz početak kinodistribucije "Trokuta tuge" (u hrvatska kina stiže 17. studenog) kreće i novi ciklus izvedbi multimedijalne predstave "Gilgameš u godini s 13 mjeseca", nastaloj u produkciji Eurokaza.

Pogledajte kako je bilo na svečanom prijemu u Kićinu čast u rezidenciji danskog veleposlanika!

image

Danski veleposlanik Ole Frijs-Madsen sa suprugom Anom Peraica priredio je prijem u svojoj rezidenciji na Pantovčaku u čast Zlatka Burića

RANKO SUVAR/CROPIX
image

Direktor Sarajevo film festivala Jovan Marjanovic i glumica Anja Matković

RANKO SUVAR/CROPIX
image

Hassan Abdelghani i Zlatko Burić zvijezde su reklamne kampanje za pivo u Danskoj

RANKO SUVAR/CROPIX
image

Direktor SFF-a Jovan Marjanović, Šejla Kamerić, direktor ZFF-a Boris T. Matić, Lana Matić, Ana Peraica, Ole Frijs-Madsen i Selma Mehadžić

RANKO SUVAR/CROPIX
image

Producenti Čedo Kolar i Ankica Tilić Jurić

RANKO SUVAR/CROPIX
image

Danski veleposlanik Ole Frijs-Madsen sa suprugom Anom Peraicom, Zlatkom Burićem i producenticom Majom Vukić

RANKO SUVAR/CROPIX
Linker
26. travanj 2024 22:13