VEDRAN PETEH/CROPIX
Gastro

Klaudio Tomaz otkriva divlju stranu Istre: ‘Kuham prema instinktu, a mojim stopama ide i sin‘

Motovunski vinar, lovac i nekadašnji mesar, dobitnik zlatne Decanter nagrade za teran, otkriva da se u kuhanju kao i u proizvodnji vina vodi isključivo vlastitim instinktom.

Motovunski vinar, lovac i nekadašnji mesar, dobitnik zlatne Decanter nagrade za teran, otkriva da se u kuhanju kao i u proizvodnji vina vodi isključivo vlastitim instinktom.

Isti dan kad je Europska komisija za zaštitu proizvoda odbila žalbu Slovenije i na taj način priznala autohtonost i istarskom teranu, motovunski vinar Klaudio Tomaz dobio je zlato za svoj teran Barbarossa na prestižnom Decanter World Wine Awardsu u Londonu, što je dostojno proslavio s obitelji i prijateljima. Našlo se na stolu svega - od steakova boškarina do malvazije iz 2015. i terana Barbarossa iz 2009. - najstarijeg vina iz Tomazova podruma - a glavni kuhar bio je ponosni vlasnik zlatne medalje.

Što se sve može pripremiti s teranom?

- Rose teran može se piti uz sva hladna predjela. Teran koji godinu dana odležava u hrastovim bačvama godi uz topla predjela, jela od divljači i crvenog mesa, dok se snažan Barbarossa može koristiti za pripremu steakova.

image
Klaudiju Tomazu u poslu najviše pomažu supruga Danijela i sin Antonio.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Tko u vašoj kući najbolje kuha?

- Supruga Danijela kuha svaki dan, a ja samo kad dođu gosti. Odlični kuhari su bili i moj djed i otac, sada mojim stopama ide i sin Antonio. Kako sam bio 20 godina mesar, znam dobro što je dobar komad mesa, a kuham prema instinktu. Kao što radim i vino.

Neodoljiva slastica s teranom?

- Svaki kolač od tamne čokolade, paše i uz džemove od šljiva i višanja, a mousseu od tamne čokolade, koji sadrži malo bijelog tartufa i maslinova ulja, poseban okus dat će odležani teran.

Biftek od boškarina

image
Biftek od boškarina.
VEDRAN PETEH/CROPIX

SASTOJCI ZA 4 OSOBE

  • 25 dag bifteka
  • 1,5 dag maslaca
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 1 dl terana
  • 1 lovorov list
  • grančica ružmarina
  • cvijet soli
  • 1/2 žlice glatkog brašna

PRIPRAVA

Rastopiti maslac. Biftek koji je odležavao 30 dana posoliti i dodati netom mljeveni zeleni papar te peći tri minute s jedne strane i dvije s druge.

U posebnu posudu staviti teran, lovorov list, maslinovo ulje, ružmarin i brašno te kuhati dok se redukcijom ne dobije krema. Biftek preliti toplim umakom od terana i poslužiti s krumpirima pečenim u pećnici.

A koliko često priprema divljač i kako se radi pac, Tomaz otkriva u novoj Gloriji!

Uz novi broj magazina Gloria na dar čitateljima donosimo knjižicu 'Nakit' - Provjerite izbor naljepših modela nakita za blistavi blagdanski izgled!

image
Nova Gloria na kioscima od četvrtka!

U novom broju magazina Gloria čitajte i ove teme:

IVANKA TRUMP I JARED KUSHNER Otpisani u New Yorku

ŠPIRO GUBERINA Odlazak legendarnog Strikana

EDIN MEHMEDOVIĆ Obitelj je najbolja terapija

MODA Ikona stila: Kendall Jenner

STIL ŽIVOTA Posljednji Božić u Bijeloj kući

KUHINJA: KLAUDIO TOMAZ Divlja strana Istre

PUTOVANJE: DARIA LORENCI FLATZ Zlatni tornjevi Kijeva

FELJTON: DIEGO MARADONA Čarobnjak s loptom

17. prosinac 2025 20:42