Motovunski vinar, lovac i nekadašnji mesar, dobitnik zlatne Decanter nagrade za teran, otkriva da se u kuhanju kao i u proizvodnji vina vodi isključivo vlastitim instinktom.
Isti dan kad je Europska komisija za zaštitu proizvoda odbila žalbu Slovenije i na taj način priznala autohtonost i istarskom teranu, motovunski vinar Klaudio Tomaz dobio je zlato za svoj teran Barbarossa na prestižnom Decanter World Wine Awardsu u Londonu, što je dostojno proslavio s obitelji i prijateljima. Našlo se na stolu svega - od steakova boškarina do malvazije iz 2015. i terana Barbarossa iz 2009. - najstarijeg vina iz Tomazova podruma - a glavni kuhar bio je ponosni vlasnik zlatne medalje.
Što se sve može pripremiti s teranom?
- Rose teran može se piti uz sva hladna predjela. Teran koji godinu dana odležava u hrastovim bačvama godi uz topla predjela, jela od divljači i crvenog mesa, dok se snažan Barbarossa može koristiti za pripremu steakova.
Tko u vašoj kući najbolje kuha?
- Supruga Danijela kuha svaki dan, a ja samo kad dođu gosti. Odlični kuhari su bili i moj djed i otac, sada mojim stopama ide i sin Antonio. Kako sam bio 20 godina mesar, znam dobro što je dobar komad mesa, a kuham prema instinktu. Kao što radim i vino.
Neodoljiva slastica s teranom?
- Svaki kolač od tamne čokolade, paše i uz džemove od šljiva i višanja, a mousseu od tamne čokolade, koji sadrži malo bijelog tartufa i maslinova ulja, poseban okus dat će odležani teran.
Biftek od boškarina
SASTOJCI ZA 4 OSOBE
- 25 dag bifteka
- 1,5 dag maslaca
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 dl terana
- 1 lovorov list
- grančica ružmarina
- cvijet soli
- 1/2 žlice glatkog brašna
PRIPRAVA
Rastopiti maslac. Biftek koji je odležavao 30 dana posoliti i dodati netom mljeveni zeleni papar te peći tri minute s jedne strane i dvije s druge.
U posebnu posudu staviti teran, lovorov list, maslinovo ulje, ružmarin i brašno te kuhati dok se redukcijom ne dobije krema. Biftek preliti toplim umakom od terana i poslužiti s krumpirima pečenim u pećnici.
A koliko često priprema divljač i kako se radi pac, Tomaz otkriva u novoj Gloriji!
Uz novi broj magazina Gloria na dar čitateljima donosimo knjižicu 'Nakit' - Provjerite izbor naljepših modela nakita za blistavi blagdanski izgled!
U novom broju magazina Gloria čitajte i ove teme:
IVANKA TRUMP I JARED KUSHNER Otpisani u New Yorku
ŠPIRO GUBERINA Odlazak legendarnog Strikana
EDIN MEHMEDOVIĆ Obitelj je najbolja terapija
MODA Ikona stila: Kendall Jenner
STIL ŽIVOTA Posljednji Božić u Bijeloj kući
KUHINJA: KLAUDIO TOMAZ Divlja strana Istre
PUTOVANJE: DARIA LORENCI FLATZ Zlatni tornjevi Kijeva
FELJTON: DIEGO MARADONA Čarobnjak s loptom
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....