Međunarodni dan prijevremeno rođene djece

Korana Gvozdić o borbi svog Palčića Olivera: ‘U naručje sam ga primila nakon 25 dana, a Ivan nakon pet tjedana... Kako to preživiš? Duša i tijelo se na kratko razdvoje‘

U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2500 djece te je svijest javnosti o problemima i posljedicama s kojima se nedonoščad i njihovi roditelji susreću izuzetno niska. O tome je na Međunarodni dan prijevremeno rođene djece koji se obilježava 17.studenoga javno progovorila i ekonomistica Korana Gvozdić, majka Palčića Olivera kojega je prije sedam mjeseci dobila s partnerom, komičarom Ivanom Šarićem.

„Prije četiri dana proslavili smo 'velikih' sedam mjeseci, i svakog tog 13.-og u mjesecu povučem se u osamu na par minuta kako bi na mobitelu prevrtjela slike s početka naše priče. Krene li suza?! Krene svaki put! Ali onda pogledam to pravo malo čudo koje upravo leži pored mene i guguće neku svoju pjesmicu. Danas je 17.11., datum kada se obilježava Međunarodni dan prijevremeno rođene djece. Danas slavimo sve njih, sve naše Palčiće, borce i heroje kakve ne možete ni zamisliti. Spoznaja o snazi koja stane u ta mala tijela nešto je što te resetira iz temelja. U životu nisam imala učitelja poput njega. Pomaknuo je sve moje granice, u svim smjerovima. U mojoj trideset i osmoj godini života upoznao me sa samom sobom, naučio me strpljenju za stvari koje su bitne, naučio me izolirati se od situacija i ljudi koji oduzimaju energiju i ono dragocjeno vrijeme koje se s njegovim rođenjem brojalo u minutama”, piše uvodno Korana Gvozdić na Instagramu.

Ivan Šarić i Korana Gvozdić ekskluzivno o trudnoći za Gloriju: ‘Beba nam stiže u lipnju‘

Opisuje nadalje borbu koja je trajala 38 dana te nemogućnosti bivanja s djetetom zbog pandemije, a posebno ju je boljelo što su otac i sin za prvi susret čekali više od pet tjedana.

„38 dana proveli smo u bolnici i svaki silazak s drugog kata na kat Neonatologije bio je utrka s vremenom. Zbog pandemije susreti su nam bili samo jednom dnevno i to na 10 do 15 minuta, a zbog dodatnih minuta srce je skakalo od sreće. Pričala sam mu što radim kat iznad dok čekam novi dan da ga opet vidim, pričala sam mu o tatinim idejama kako da se ušulja u bolnicu, bakinim paketima koje je slala, prenosila mu pozdrave naših prijatelja, bodrila ga, hrabrila i njega i sebe, pjevala sam mu jednu te istu pjesmu svaki dan, svaki njegov tjedan slavila s papirnatom kapicom na glavi jer to je bio jedini način na koji sam se znala nositi sa strahom i bespomoćnosti”, objašnjava Korana.

image

Korana i Ivan često sudjeluju u raznim humanitarnim akcijama, a posebno onima čija su sredstva namjenjena djeci

FOTOGRAFIJE: GORAN MEHKEK/CROPIX

“Humorom protiv straha” bio je moto koji je nju i Ivana držao kada je trebalo i kada je bilo najteže.

Ovogodišnja tema obilježavanja dana malenih heroja je 'bez odvajanja'. Želja je ponovno spojiti bebe i majke odmah po rođenju, onoliko koliko je to moguće. Korana naglašava kako bi voljeli da budući roditelji Palčića imaju šansu primiti svoju bebu puno ranije i biti češće u kontaktu koji je izuzetno važan za poticanje napretka ovih malenih boraca.

„Svog sina primila sam u naručje 25. dan, a tata ga prvi put vidio i zagrlio nakon više od pet tjedana. Kako to sve preživiš? Duša i tijelo se na kratko razdvoje. Početni šok, tuga i gomila suza moraju odraditi svoje, istovremeno se tijelo diže s dna, otrese 'prašinu' i bol sa sebe i kreće u pogon. I nema stajanja! Veliko hvala svim divnim ljudima s Neonatologije u Petrovoj, hvala i na hobici koja je, sigurna sam, učinila puno i čuvat ću je dok sam živa. Hvala Banci humanog mlijeka - za koju bi voljela da se više čuje i klubu roditelja Palčići jer su imali prave riječi u pravo vrijeme. Oli je super! Mi smo sretni i zahvalni! I zato #palčićgore! „, zaključuje emotivno.

U veljači ove godine par je objavio sretnu vijest o dolasku prinove, no zbog komplikacija Korana je u travnju završila u Petrovoj bolnici te sina Olivera na svijet donijela mjesec i pol prije termina. Svaki su dan i tjedan slavili kao rođendan, a napokon su sretni iz bolnice svi zajedno izašli 20.svibnja.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, jedno od desetero djece u svijetu rođeno je prije vremena. Prijevremeno rođena djeca osobito su osjetljiva u razdoblju neposredno nakon rođenja i u ranom razvoju, zbog čega se njihovi roditelji kao i zdravstveni djelatnici nalaze pred brojnim izazovima. Prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe do pet godina. Svake godine, zbog prijevremenog rođenja, u svijetu umire milijun djece, ističu u Klubu roditelja nedonoščadi Palčići. Studija Hrvatskog perinatološkog društva od 2010. godine pokazala je da medicinska oprema koju posjeduju nadležne medicinske institucije nije dovoljna ili je zastarjela. Klub roditelja nedonoščadi "PALČIĆI" dugi niz godina prikuplja sredstava za inkubatore i dodatnu medicinsku opremu za zbrinjavanje najmlađih građana koji već u prvim danima svog života kreću u nepravednu životnu borbu. Ako želite pomoći i donirati za Palčiće, to možete učiniti ovdje.

Iskreno o 37 dana u bolnici: ‘Dala bih sve da je Šarić mogao biti sa mnom, da mi obriše suze i kaže da će sve biti u redu‘

Linker
19. travanj 2024 17:29