Rane su preduboke

Kronologija 11 dana katastrofe za Harryja i Meghan!

Princ Harry i njegova supruga Meghan Markle nisu uspjeli u namjeri da izglade odnose s ostalim članovima kraljevske obitelji.

8. RUJNA

Na dan smrti najdugovječnije britanske kraljice Elizabete II. princ Harry je uzalud molio svog oca, budućeg kralja Charlesa III., i brata Williama, princa od Walesa da mu dopuste da se sa suprugom Meghan Markle oprosti od bake na samrtnoj postelji u škotskom Balmoralu. Odgovor je glasio da nije primjereno da se Meghan Markle pojavi u Škotskoj zbog čega je princ Harry pobjesnio i u Škotsku doputovao privatno, a ne u zrakoplovu zajedno s bratom i stričevima Andrewom i Edwardom. U Balmoral je stigao malo prije osam sati navečer, čak sat i pol nakon što je javnost obaviještena o kraljičinoj smrti, ali je zbog poniženja da se Meghan ne dozvoli dolazak u Balmoral, kako je on doživio očevu odluku, odbio nazočiti obiteljskoj večeri u dvorcu iste večeri u društvu s Charlesom, Williamom i Camillom.

image

Obitelj se ujedinila samo u tuzi i žalovanju: braća William i Harry sa suprugama ispred dvorca Windsor 10. rujna

SHUTTERSTOCK

9. RUJNA

Nakon ranog doručka s vojvodom od Yorka i groficom od Wessexa princ Harry je napustio Škotsku komercijalnim letom nacionalne zrakoplovne kompanije British Airways za London. U pola devet ujutro je u range roveru napustio dvorac, u aberdinsku zračnu luku stigao je u devet i dvadeset, a nakon toga se ukrcao se na let za London u deset sati ujutro. Drugi putnici i službenici izražavali su mu sućut, a u Londonu ga je dočekala supruga Meghan Markle.

image

Princ Harry i Meghan Markle pratili su kraljičin lijes u procesiji do Westminster Halla 14. rujna

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK

10. RUJNA DO 19. RUJNA

U tjednu žalovanja za pokojnom kraljicom Elizabetom II., Harry i Meghan su sudjelovali u procesiji tijekom koje je njezin lijes iz Buckinghamske palače prevezen u Westminster Hall, gdje su se deseci tisuća građana opraštali od pokojne monarhinje svakoga dana do njezina pogreba 19. rujna.

Nezaboravni prizori nacije i obitelji ujedinjene u tuzi i žalovanju tijekom tjedna žalosti i na samom pogrebu, nisu međutim prikazali pravo stanje odnosa u kraljevskoj obitelji koji su, po svemu sudeći, ostali nepromijenjeni.

Zbog toga je prije povratka u Kaliforniju djeci Archieju i Lilibet Meghan Markle, kako su tvrdili neki izvori upućeni u stanje na britanskom dvoru, u pismu zatražila privatnu audijenciju kod kralja Charlesa III. kako bi razgovarali i pokušali izgladiti odnose.

image

Prince William u vojnoj odori, a princ Harry u civilnom odijelu

GEOFF ROBINSON/SHUTTERSTOCK

No, pravo pitanje glasi je li se taj hrabri potez, koji su neki protumačili kao izraz očajnika, uopće dogodio, jer je malo vjerojatno da bi ga novi monarh u potpunosti ignorirao. Charles III. je u svom prvom javnom obraćanju kao novi kralj, naime, istaknuo ljubav prema sinovima, što su mnogi protumačili kao pružanje ruke pomirenja prema Harryju i Meghan.

S druge strane prema pravilima dvorskog protokola, koje Harry itekako dobro poznaje, bilo bi krajnje neuobičajeno da se njegova supruga odlučila na taj potez. Jer privatno su Harryju su očeva vrata uvijek otvorena, ne samo u uredu nego i za stolom.

image

Princ Harry i Meghan Markle nisu uspjeli u namjeri da se pomire s ostalim članovima kraljevske obitelji

STEPHEN LOCK/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

No, u svim protokolarnim i javnim događajima i on mora znati svoje mjesto i red, jer zajedno sa suprugom više nije aktivni član kraljevske obitelji. U istoj situaciji je i njegov stric princ Andrew, zbog čega im obojici u protokolarnim prilikama nije bilo dopušteno nošenje vojnih odora, čime se jasno pokazalo da su i u trenucima najveće obiteljske tuge i okupljanja Harry i Andrew tu prisutni isključivo kao privatne osobe - civili.

Rane su očito još uvijek preduboke i to je, čini se, njihova budućnost, ako tiha diplomacija kroz iduće mjesece i godine ne odradi svoje.

Linker
15. travanj 2024 05:55