TRUD SE ISPLATIO

Lakše se diše s 24 kilograma manje! Bivša saborska zastupnica otkriva svoj recept za mršavljenje

Točka preokreta Ivani Ninčević Lesandrić dogodila se kad je shvatila da bez pomoći ne može zavezati cipele.

Otkako je u proljeće 2020. otišla u političku mirovinu, u životu bivše saborske zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić (38) štošta se toga promijenilo. Pokrenula je online tvrtku za izradu ekonomskih projekata, dovršila je adaptaciju stare obiteljske kuće u Dalmatinskoj zagori, u kojoj sa suprugom Ivanom i kćerkicom Perinom provodi svaki vikend, a jedan od novih izazova u njezinom životu je i mršavljenje.

U proteklih godinu i pol dana poznata Splićanka okrenula se zdravom načinu života te je u 2022. zakoračila 24 kilograma lakša. Sve o tome ispričala je za magazin Gloria.

"Ta borba zapravo traje i dulje, od jeseni 2019. kad sam rodila Perinu. Tijekom trudnoće udebljala sam se više od 35 kilograma, što je i za drugo stanje zaista puno", kaže Ivana.

image

Bivša saborska zastupnica s kćeri Perinom na splitskoj plaži Žnjan snimljena prije godinu dana.

BOŽIDAR VUKIČEVIĆ/CROPIX

Čitajte i: Ove četiri namirnice produljuju život i za 13 godina, ali jednu svi trebamo izbjegavati

Nekoć jedna od najglasnijih zastupnica u Sa­­­­boru, koja se izborila da se u našim bolnicama ženama poslije spontanog pobačaja kiretaža izvodi uz anesteziju, a ne “na živo” (što je osobno doživjela i o čemu je javno govorila u Saboru), u koštac s kilogramima uhvatila se zbog ozbiljnog razloga - nove trudnoće.

Ivana već neko vrijeme priželjkuje proširenje obitelji, a jedina prepreka u tome je višak kilograma.

"Najmanji problem mi je izgled. Sebi se i ovako sviđam jer nikada nisam bila mršavica, no činjenica je da s viškom kilograma nisam okretna kao prije. U svojoj najdebljoj fazi, kad je Perina imala šest mjeseci, bila sam toliko velika da nisam mogla sama zavezati vezice na cipelama. To mi je bilo poražavajuće i nakon toga sam rekla da je dosta te da moram nešto poduzeti", govori Ivana, koja se najviše udebljala mjesec dana prije porođaja. Kako kaže, stalno je bila gladna i nikako se nije mogla zasititi hranom. Jela je i po danu i po noći, a doslovce se gušila u narančama. Pojačani apetit nije je napustio ni nakon rođenja kćerkice, pa je šest mjeseci kasnije imala više kilograma nego kad je izišla iz rodilišta.

"Svi su mi govorili da će se kilogrami istopiti čim rodim. No, nisu. U devetom mjesecu trudnoće imala sam osjećaj da dnevno dobivam po deset kilograma. Otežavajuća okolnost je bila i ta što sam Perinu rodila desetak dana poslije termina. Doduše, moja Perina je bila iznimno velika beba, s porođajnom težinom od gotovo pet kilograma. Rodila sam je na carski rez, nakon što sam se na svoje inzistiranje mučila 14 sati jer sam je na svijet htjela donijeti prirodnim putem", nastavlja Ivana, dodajući da joj je cilj skinuti još desetak kilograma. Uvjerena je da joj to neće biti problem s obzirom na to da je onaj prvi, veliki izazov, već odradila.

image

Ivana 2015. kada se udala za splitskog poduzetnika Ivana. Ubrzo je ostala u drugom stanju i jako se udebljala.

PRIVATNI ALBUM

Iza nje je godina i pol intenzivnog vježbanja te nov način prehrane, bez proizvoda od tijesta i rafiniranog ulja i šećera.

"Nisam tip od dijeta jer smatram da je svaki organizam drugačiji. Meni su slabost slastice, osobito čokolada i krafne. Problem je i to što volim kuhati, no otkako umjesto rafiniranog ulja koristim domaće maslinovo ili mast, osjećam veliku promjenu na bolje. U našem se domu i inače poštuje samo lagana mediteranska kuhinja, a otkako sam odlučila skinuti kilograme, za doručak jedem samo voće" govori Ivana, koja je tri puta tjedno u teretani, a čim zatopli planira početi trčati u park šumi Marjan. Boravak u prirodi voli i njezina Perina, koja je mami dodatni poticaj u ovoj borbi, jer silno želi bracu ili seku.

"Kad sam tek krenula s tjelovježbom, morala sam angažirati osobnog trenera. Toliko sam bila u lošoj formi. Išla sam korak po korak, dok moj trener Toni nije rekao da sam spremna pratiti grupu. Sada uglavnom radim 'marince' koji se sastoje od nekoliko iznimno teških elemenata, a vrlo uspješno sagorijevaju masnoće", otkriva Ivana.

image

Osim vježbanja s osobnim trenerom, Ivana dosta vremena provodi u prirodi i šetnji s kćerkicom.

SASA BURIĆ/CROPIX

Čitajte i: Kristina Ercegović otkriva kako joj je uspjelo u pet mjeseci smršaviti čak 24 kilograma

Ninčević Lesandrić kaže da sada ima više razumijevanja za problem pretilosti jer se na svom primjeru uvjerila da je skidanje kilograma dugotrajan i mukotrpan proces. Kad je odlučila “dovesti se u red”, računala je na to da će figuru istesati u nekoliko mjeseci, jer se više od pola života bavila sportom.

"Od četvrtog razreda osnovne škole pa sve do završetka ekonomskog fakulteta aktivno sam trenirala košarku. Dok sam bila članica ženskog solinskog kluba 'Salona' čak smo igrali u prvoj ligi. Sa sobom sam bila najzadovoljnija kad sam imala malo više od šezdeset kilograma, što je idealno za moju visinu od 172 centimetra", kaže Ivana, ističući da u njenoj obitelji nitko nema problema s kilogramima. Sportom se bavio i njezin šest godina mlađi brat, doktor građevinskih znanosti koji živi i radi u Beču, a mama joj se, kao i baka, može pohvaliti vitkom linijom.

U borbi s kilogramima Ivani je velika podrška suprug Ivan, splitski poduzetnik s kojim je u braku od 2015. Iako mu ne smetaju njezini kilogrami, potiče je da se drži novog životnog režima jer je i njemu velika želja imati još djece - i po mogućnosti čim prije.

Linker
20. travanj 2024 03:59