Styling: SUSANNA AUSONI
Make-up: DANIELA ZEQO
Hair styling: MAURIZIO KULPHERK

 SIMONE FALCETTA
INTERVJU

Laura Pausini otkriva zašto je 12 godina čekala s vjenčanjem: "Trebalo je odabrati idealan datum, ništa ne prepuštam slučaju"

Najpopularnija talijanska pjevačica u intervjuu za Gloriju otkriva svoju buntovnu stranu koja se razotkrila već u djetinjstvu, otkriva što misli o našem Baby Lasagni te planira li nastup u Hrvatskoj.

Najpopularnija talijanska pjevačica u intervjuu za Gloriju otkriva svoju buntovnu stranu koja se razotkrila već u djetinjstvu, otkriva što misli o našem Baby Lasagni te planira li nastup u Hrvatskoj.

Na obljetničkoj europskoj turneji povodom 30 godina nevjerojatnih uspjeha na svjetskoj glazbenoj sceni najpopularniju talijansku pjevačicu Lauru Pausini prvi put ćemo imati priliku vidjeti u našem susjedstvu. Spektakularni dvoipolsatni koncert s produkcijski zahtjevnim, izvanrednim showom te izvedbom najvećih hitova kao što su “La Solitudine”, “Tra te e il mare”, “Non c’é”, “Strani amori”, “Simili"..., za njezine hrvatske i slovenske fanove zakazan je 20. prosinca u ljubljanskoj Areni Stožice, a Laura Pausini najavila ga je u intervjuu za Gloriju.

Razgovarali smo o najvećim uspjesima u njezinoj nevjerojatnoj karijeri, njezinoj hrvatskoj vezi u svijetu showbiznisa, odrastanju u talijanskoj provinciji, izazovima majčinstva u zrelim godinama, lanjskom vjenčanju i proslavi 50. rođendana koju je upriličila 16. svibnja u Milanu, talijanskoj prijestolnici mode u kojoj živi sa svojim suprugom i najbližim suradnikom Paolom Cartom, te 11-godišnjom kćerkom Paolom.

Nezaobilazna tema bila je i dakako i Eurosong, glazbeno natjecanje čija je Laura Pausini bila voditeljica preklani u Torinu, te numerologija, mistični sustav učenja i vjerovanja koji dovodi u vezu i pokazuje važnost brojeva za naše živote.

image

Laura Pausini

VIRGINIA BETTOJA

Jeste li gledali ovogodišnji Eurosong u Švedskoj?

- Naravno, obožavam pratiti glazbene događaje na kojima mogu čuti glazbu iz svih dijelova svijeta, a pogotovo pjesme na jezicima koje inače nemam priliku slušati. Sigurna sam da vaše pitanje cilja na Baby Lasagnu, hrvatskog predstavnika i miljenika publike, koji me oduševio nevjerojatnom energijom i kompletnim, zaokruženim nezaboravnim nastupom i heklanim tabletićima. Stvarno je bio super, a jako mi se svidjela i slovenska predstavnica Raven sa svojom pjesmom o Veroniki Desinićkoj, baš kao i Konstrakta koja je imala izvanredan nastup u Torinu preklani, na natjecanju čija sam bila voditeljica.

Možete li zamisliti dan bez glazbe?

- Ne, poludjela bih bez glazbe, osjećala bih se kao da sam u zatvoru ili u pustinji, što ne bih poželjela nikome, pa ni sebi.

image

Styling: SUSANNA AUSONI
Make-up: DANIELA ZEQO

COSIMO BUCCOLIERI

Što vama znači glazba?

- Glazba je meni sve, poveznica s najintimnijim dijelom sebe same, ali i cijelim svijetom... Glazba je moj život, ne nalazim riječi kojima bih bolje mogla opisati taj osjećaj gladnog djeteta u trgovini slatkiša - nezasitna sam i sve bih pojela odjednom.

Jeste li strastveni i u drugim područjima života?

- Da. Rođena sam u astrološkom znaku bika, a mi bikovi smo nezasitni u svemu što nam se sviđa. U mom slučaju to znači u glazbi, ljubavi i hrani, što su moje najveće strasti.

image

Laura Pausini

VIRGINIA BETTOJA

Po čemu će vaš ljubljanski koncert biti poseban?

- Svojoj publici pripremam spektakl za pamćenje, a koncert je podijeljen u tri dijela koji se odnose na moju prošlost, sadašnjost i budućnost te će njegov središnji dio biti posvećen najvećim hitovima koje moji fanovi najviše vole i najbolje poznaju. Neke pjesme ću izvesti u novim aranžmanima, što znači da sam im udahnula novi život i njima na neki način pokazujem smjer u kojem ću krenuti u skoroj budućnosti. Jako sam znatiželjna jer prvi put dolazim u Sloveniju i veselim se susretu sa svojom slovenskom i hrvatskom publikom.

Jeste li ikad bili u Hrvatskoj?

- Ne, to je jedna od mojih velikih želja i jedno od mojih neispunjenih obećanja svom bliskom suradniku, prijatelju i producentu Danielu Vuletiću, Zagrepčaninu koji već tri desetljeća živi i radi u Milanu. Daniel je jedna od ključnih osoba u mojoj karijeri, s njim sam napravila neke od svojih najvećih hitova i albuma. Na žalost nismo uspjeli ovaj put uskladiti termine, ali idući put se svakako vidimo i u Hrvatskoj.

Koje događaje smatrate ključnima u tri desetljeća karijere?

- Moju profesionalnu budućnost definitivno je odredila pobjeda na debitantskom nastupu na Festivalu u Sanremu 1993. s pjesmom "La solutidine" ("Samoća"). Njome sam se proslavila, ali dogodilo se i nešto važnije od toga, jer sam shvatila da sam s pjesmom koja je potpuno iskreno i bez ikakvih ograda opisala moje tadašnje stanje, doprla do velikog broja drugih ljudi koji su je razumjeli. U njoj sam se potpuno izložila i razgolitila, a publika i slušatelji su to nagradili. Tada sam shvatila da je iskrenost jedini princip kojeg ću se pridržavati i koji će me voditi u mom stvaralaštvu. Tada sam definitivno odlučila uzeti svoj život i svoju karijeru u vlastite ruke i postati autorica svoje glazbe, a ne interpret, onaj koji izvodi tuđe skladbe i pleše kako drugi sviraju. Drugi važan događaj je diskografska dodjela nagrada Grammy 2006., na kojoj sam pobijedila kao prva talijanska izvođačica u povijesti, a iduće godine napunila sam San Siro, što je bio prvi stadionski koncert ženskog izvođača u Italiji. Nakon mene su se i druge kolegice usudile na taj korak.

Dobitnica ste i Zlatnog globusa, a 2021. bili ste i nominirani za Oscara za najbolju originalnu pjesmu u filmu "The Life Ahead" sa Sophijom Loren u glavnoj ulozi. Što vam to znači?

- To je nevjerojatan uspjeh i jedno od najvećih profesionalnih priznanja u mojoj karijeri. No, Zlatni globus i nominacija za Oscara s pjesmo "Io si (Seen)" su me zapravo uzdrmali, jer sam se nakon toga počela pitati što i kako dalje, sad kad sam postigla baš sve, ili gotovo sve o čemu sam sanjala... Osim toga, bilo je to u doba pandemije kad se napetost osjećala u zraku, kad je sve bilo neizvjesno i imala sam mnogo vremena za razmišljanje. I tada sam shvatila da na neki način opet moram početi iznova i sad živim svoj novi početak.

image

Laura Pausini na dodjeli Oscara 2021.

POOL GETTY IMAGES

Tko je otkrio vaš talent?

- Moj tata Fabrizio, dok sam još bila u maminom trbuhu, barem on tako tvrdi. Tata govori da je sve njegova zasluga, jer mi je, kaže, svaki dan dok sam bila u maminom trbuhu puštao glazbu... Negdje je pročitao da se na taj način kod djece pobuđuje ljubav prema glazbi, što je bio njegov plan i u čemu je uspio. Ukratko, sve koji žele upoznati tog nevjerojatnog čovjeka pozivam u Ljubljanu, jer će sa mnom nastupiti na sceni.

Kakvi ste bili kao dijete?

- Živahna, vesela, znatiželjna, pravedna, ali i melankolična... Odrasla sam u malom mjestašcu Solarolo, na pola puta između Bologne i Ravenne, a od malih nogu sam obožavala pjevati, u crkvi, s drugom djecom i tatom, koji je u slobodno vrijeme nastupao kao pijanist i pjevač po barovima. Moje djetinjstvo bilo je idilično, ali i buntovno, jer sam uvijek željela znati zašto i nisam prihvaćala nametnute istine i norme, niti u školi, niti u crkvi, niti doma...

image

Laura Pausini s kćerkom Paolom

COURTESY OF GENTE MUSIC

Što to konkretno znači?

- Primjerice u crkvi sam svećeniku pred svima postavila pitanje zašto se razvedeni ili homoseksualci ne mogu pričestiti i primati sakramente, što je bio šok i veliki skandal u maloj konzervativnoj sredini. Možete misliti kako su me gledali, kao da sam luda... Ali se zbog tog mog pitanja u selu razvila polemika u koju su se gotovo svi uključili i to je bilo sjajno. Takva sam ostala do danas.

Jeste li imali rezervni plan ako ne uspijete kao pjevačica?

- Nisam imala pojma da ću biti profesionalna glazbenica, pa nisam imala niti plan B. Glazbu sam doživljavala kao svoj hobi, a da nisam pjevačica sigurno bih bila arhitektica ili bih se bavila umjetničkom keramikom.

Koliko vas je majčinstvo promijenilo?

- Majčinstvo je promijenilo moju rutinu i dnevni raspored, u kojem se sve prilagođava kćerinim obavezama, ali je moj karakter ostao isti. Od Paolina rođenja se promijenila svakodnevna logistika, ali ne i moj način razmišljanja ili doživljaj svijeta. Primjerice, Paola ove godine u školi ima važne ispite i ja sam oslobodila svoj kalendar da u tom razdoblju mogu biti u uz nju i dati joj podršku, ako je zatraži. Ali nikad nisam razmišljala o prekidu karijere, jer smatram kako je važno da moja kći svoju majku vidi realiziranu, sretnu i zadovoljnu zbog posla kojim se bavi.

image

Styling: SUSANNA AUSONI
Make-up: DANIELA ZEQO
Hair styling: MAURIZIO KULPHERK

SIMONE FALCETTA

Kako ste kćeri odabrali ime?

- Po svojoj prijateljici Paoli, a ona je svojoj kćeri dala ime Laura - po meni.

Vidite li sebe kad pogledate Paolu?

- U Paoli vidim mješavinu sebe i njezinog tate, jer fizički jako nalikuje na tatu. Po karakteru je ista ja jer se ne boji i ide glavom kroz zid, ali je šutljiva i mnogo povučenija od mene, što me izluđuje...

Zašto?

- Ja uvijek kažem sve što mi je na srcu i duši, a Paola ne, pa moram iz nje izvlačiti stvari kad primijetim da je nešto tišti, za što mi je ponekad teško naći strpljenja.

image

Laura Pausini i Paolo Carta vjenčali su se lani na intimnoj ceremoniji

COURTESY OF GENTE MUSIC

Zašto ste se tek lani, nakon 18 godina veze vjenčali s glazbenikom i producentom Paolom Cortom?

- Paolo me zaprosio prije 12 godina, a dva tjedna nakon što sam mu rekla "da" test na trudnoću pokazao je da sam u drugom stanju s Paolom. Tada smo odlučili da ćemo pričekati da naša kći bude dovoljno velika da se može sjećati dana kad su se njezini roditelji vjenčali. A trebalo je odabrati i idealan datum, jer kao poklonica numerologije ništa nisam željela prepustiti slučaju.

Što to znači?

- Moj nesretan broj je, primjerice, devet i nisam željela da nitko od nas, kao ni tri Paolova sina iz prethodnog braka, ima broj devet u godinama svog života. I zato je naše vjenčanje bilo lani, kad se numerološki sve poklopilo. Paola je imala 10 godina, Paolo 58, a ja sam bila 48-godišnjakinja, i tako dalje... Bila je intimna ceremonija, bez prisustva medija, a crkveno vjenčanje, budući da je Paolo razveden, nije dolazilo u obzir.

image

Laura Pausini

VIRGINIA BETTOJA

A kako ste 16. svibnja proslavili 50. rođendan?

- Napravila sam feštu po svojoj mjeri koja je uključivala dva koncerta za fanove mog fan kluba u Milanu. Na proslavi je bila i moja obitelj, a tata, sestra i kći su zapjevali sa mnom na pozornici te sam publiku počastila tortom koju nisam ni probala. Nije moglo bolje, bila je to savršena zabava i proslava rođendana zbog koje se niti grama nisam udebljala.

Pazite li na izgled?

- Da, ali usprkos tome godine čine svoje, tu nema pomoći. Meni su duše ljudi mnoge zanimljivije od njihovih tijela, ali kad se u svojim godinama pogledam u ogledalu dođe mi da svisnem od muke.

image

Laura Pausini

VIRGINIA BETTOJA

Zašto?

- Jer me iz zrcala više ne gleda 30-godišnja Laura kakvu pamtim i kakvom se još uvijek zamišljam u svojoj glavi.

Brojne žene tvrde da su im pedesete godine najsretnije...?

- Ne vjerujem im, to ne može biti istina što se izgleda tiče. Možda zbog poslovne zrelosti ili pronađenog privatnog mira i sreće, ali zbog izgleda sigurno - ne.

image

Najvažniju diskografsku nagradu Grammy osvojila je 2006,

HECTOR MATA AFP

Što si još želite?

- Sve što mi život nosi i baš sam jako znatiželjna što će sve još doći. To pitanje me dugo plašilo, zbog njega sam bila negativna i pesimistična jer sam mislila da moram imati spremne odgovore i velike planove, a sad mi je plan da živim spontano i - bez plana, te prihvaćajući sve što mi život nosi.

Tko su vaši najdraži pjevači?

- Idoli moje mladosti su Whitney Houston i George Michael, njima sam vjerna jer sam uz njih odrastala. A mi astrološki bikovi smo vjerni, to je jedna od naših najvećih vrlina.

image

Laura Pausini

GIANLUCA GRANDINETTI
Linker
18. lipanj 2024 11:59