DUGOVI SE ŠIRE NA SVE STRANE

Lista užasa! Top 6 frajera u financijskoj spirali smrti: od bivšeg američkog predsjednika do kralja popa

Što više imaju, to više troše, a njihovi dugovi mjere se u miljunima i milijardama: donosimo kronologiju financijskih trilera Donalda Trumpa, Nicolasa Cagea, Burta Reynoldsa, 50 Centa, Charlieja Sheena i Michaela Jacksona.

Donald Trump

image

Donald Trump okružen ljepoticama početkom 90-ih

SHUTTERSTOCK

Bivši amerčki predsjednik u politiku je ušao kao prvorazredna medijska ličnost sa snažnim zaleđem u privatnom, nekretninskom biznisu. Tako je barem glasila priča za javnost i glasače, čiji je ljubimac 75-godišnji Donald Trump postao, pa mu milijuni i dalje opraštaju sve grijehe i financiraju nove projekte poput pokretanja vlastite društvene mreže, čime se kako najavljuje na idućim izborima vraća po drugi mandat u Bijeloj kući. Kako god, na prvu utrku za predsjednika nagnala ga je, tvrde insajderi, i financijski spaljena zemlja, te golemi dugovi i nepodmirena potraživanja koja su njegova poduzeća ostavila iza sebe. A ta je povijest podugačka: prvi je bankrot prije tri desetljeća proglasio projekt izgradnje hotela i casina Taj Mahal u Atlantic Cityju. Vrijednost investicije procijenjena je na milijardu dolara, a 1991. dug je iznosio vrtoglave tri milijarde u istoj valuti. Ubrzo su bankrotirali i projekti Trump Castle, Trump Plaza i Casino, te Plaza hotel. Četiri casina u njegovu vlasništvu su isto tako bankrotirala 2004., a recesiju 2009. nije preživjela ni njegova tvrtka Trump Entertainment Resorts.

Nicolas Cage

image

Nicolas Cage 1980.

MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK

Svojim je ulogama obilježio povijest Hollywooda, a rasipništvom spiskao osobno bogatstvo od 150 milijuna dolara. Nicolas Cage (58), dobitnik Oscara za ulogu u filmu ‘Napuštajući Las Vegas’ 1995., koji je na nekretnine, flotu luksuznih automobila (među kojima je bilo čak devet Rollce Royceva) i jahti, privatni zrakoplov, skupocjeni nakit, umjetnička djela i egzotične predmete poput skeleta dinosaura, živih divljih životinje poput krokodila, morskog psa i albino kobri... U toj kolekciji financijskih užasa posebno mjesto zauzima skelet dinosaura kojeg je višom ponudom preoteo kolegi Leonardu DiCapriju, a nakon kupovine ga je morao vratiti vladi azijske Republike Mongolije kojoj je ukraden i koja je na njega polagala legitimno pravo. Pritom je Nicolas Cage ostao u poreznom dugu prema Sjedinjenim Državama zbog čega je na kraju morao rasprodati gotovo sve svoje dragocjenosti, uključujući i prvo, kolekcionarsko izdanje stripa o svom omiljenom akcijskom junaku Supermanu. Osim toga, da otplati dugove prihvaćao je doslovce svaku izdašniju filmsku ulogu bez obzira na njezinu umjetničku vrijednost, pa Cageova filmografija danas broji čak 110 naslova. Radeći kao slon glumac se izvukao iz spirale financijske propasti, a bogatstvo mu se danas procjenjuje na 25 milijuna dolara.

Burt Reynolds

image

Burt Reynolds bio je jedna od najvećih muških zvijezdi Hollywooda 70-ih

KOBAL/SHUTTERSTOCK

Proslavljeni holivudski glumac preminuo je 6. rujna 2018. u 83. godini života. Jedan od seks simbola američke popularne kulture, poznat po neodoljivim brkovima i neukrotivim kovrčama, bio je glumački superstar sedamdesetih, ali 1996. je proglasio osobni bankrot. Pred sudom je posvjedočio da mu je financijska omča oko vrata bio razvod od supruge Loni Anderson, koji ga je koštao 40 milijuna dolara. Zbog financijskih nedaća rasprodao je gotovo sve što je posjedovao uključujući zlatni sat, dar svoje glumačke i životne partnerice Sally Fields, te Zlatni globus koji je osvojio za ulogu u filmu 'Boogie Nights('

50 Cent

Pogledajte video

Američki reper 50 Cent (46), jedna od najvećih zvijezda tog žanra, živio je svaki dan kao da mu je posljednji ili kao da ludo partija za svoj rođendan, kako pjeva u jednom od svojih hitova. Zbog toga je 2015. proglasio osobni bankrot, izjavivši da niti sam ne zna razmjere svoga duga. Po njegovom mišljenju različitim vjerovnicima dugovao je između 10 i 50 milijuna dolara. Iz nevolja se izvukao doslovno provodeći plan Federalnog suda u Connecticutu i danas ponovno može slobodno raspolagati svojim prihodima i imovinom, čija se vrijednost procjenjuje na 30 milijuna dolara.

Charlie Sheen

image

Charlie Sheen zvijezda je filma 'Wall Street'

MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK

Neukrotivi zločesti dečko Hollywooda na vrhuncu popularnosti je po epizodi serijala 'Dva i pol muškarca' zarađivao milijun i osamsto tisuća dolara, a vrijednost njegove imovine bila je procijenjena na 150 milijuna dolara u trenutku kad se našao na udaru savezne uprave zbog duga od pet milijuna dolara. Čim je taj podatak objavljen javili su se i drugi vjerovnici Charlija Sheena (56) kojima je ukupno dugovao 12 milijuna dolara - od toga kartičarskoj kući American Express - tristo tisuća. To ga je opametilo i danas je u financijskom smislu čist kao suza s osobnim bogatstvom od 10 milijuna dolara

Michael Jackson

Pogledajte video

Pokojni kralj popa prema procjeni financijskih forenzičara na dan svoje smrti 25. lipnja 2009. - preminuo je u 52. godini - bio je u dugu od 400 milijuna dolara. Njegova nevjerojatna zarada tijekom karijere - za života je prodao 61 milijun albuma - nije bila dostatna za Jacksonov ekscentrični stil života i prekomjerno trošenje. Da se spasi od financijskog trilera u koji je zapao uoči smrti je najavio da će od 13. srpnja 2009. do 6. ožujka 2010. održati čak pedeset koncerata u londonskoj O2 Areni. Svi koncerti su bili rasprodani u roku od četiri sata, a zarada je Jacksonu trebala biti dovoljna da pokrije sve dugove. No, srce mu prestalo kucati od predoziranja anestetikom koji mu je propisao - osobni liječnik.

Linker
18. travanj 2024 23:37