Gloria osobno

Ljubica Matijević Vrsaljko o socijalnim službama: ‘Vi koji imate moć, vrijeme je za pokoji otkaz‘

Poznata zagrebačka odvjetnica bila je jedna od sudionica velikog Gloria panela pod nazivom ‘Dosta je šutnje‘ organiziranog povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u zagrebačkoj Laubi.

S obzirom na neumoljivu statistiku koja kaže da je, otkako je zavladala pandemija koronavirusa, obiteljskog nasilja sve više, a žrtvama je pomoć teže dostupna, organizirali smo veliki Gloria osobno panel pod nazivom 'Dosta je šutnje' na koji smo pozvali vodeće hrvatske stručnjake za ovu temu. Među sudionicima u razgovoru o ovoj bitnoj temi bila je i Ljubica Matijević Vrsaljko, odvjetnica i nekadašnja pravobraniteljica za djecu koja je svoje bogato iskustvo o pravima djeteta podijelila i na Gloria osobno panelu.


"Vjerujem u naše mikrosvjetove, početak popravljanja svijeta počinje da pospremim svoju kuhinju ili krevet. Znači mi koji radimo, idemo raditi naš posao, savjesno, u skladu s Bogom, vlastitom dobrotom, onim najboljim u nama da izvršavamo svoje zadatke. Vi koji imate moć i novac, da malo obratite pažnju, upotrijebite to - i ne samo na razini telefonska linija i sklonište - nego onog pravog postupanja. I možda pokoji otkaz, ja sam za to", kazala je Ljubica Matijević Vrsaljko.

Ugledna odvjetnica upozorila je u raspravi i na jedan od paradoksa u našoj zemlji, a to je da Centri za socijalnu skrb često inzistiraju na kontaktima djece s ocem zlostavljačem.

image
Ljubica Matijević Vrsaljko upozorila je na nekoliko paradoksa u praksi sustava, a koji idu na štetu djece i žena koji žive uz zlostavljače.
VEDRAN PETEH/CROPIX

"Ako postoji fizička povreda, nasilje se prijavljuje kao kazneno djelo. No takve prijave se često odbacuju jer povrede ponekad nisu dovoljno teške pa se na kraju nasilnika ne procesuira ni kazneno ni prekršajno. To je apsurd!", istaknula je Matijević Vrsaljko. Bivša pravobraniteljica za djecu dodala je kako je veliki problem i kada osuđeni nasilnik izađe iz zatvora i nastavlja maltretirati ženu. Po njoj, trebalo bi više raditi na njegovom nadzoru i preodgoju, a istovremeno stambeno zbrinuti žrtvu i pomoći djeci.

Kad su djeca u pitanju, posebno joj smeta čest stav Centara za socijalnu skrb da otac, unatoč tome što je osuđeni zlostavljač, ima pravo viđati djecu. Smatra da bi sigurnost djece trebala biti ispred prava roditelja da ih viđa.

Dosta je šutnje: Veliki Gloria panel o obiteljskom nasilju otkrio zastrašujuću statistiku

image
Sudionici Gloria osobno panela: 'Dosta je šutnje', okupili su se u Laubi.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Uz Ljubicu na Gloria osobno panelu o ovoj bitnoj temi progovorili su i Kristina Ivanuš, dobitnica nagrade Hermann Gmeiner i djevojka koja je dirnula javnost svojom pričom o zlostavljanju, odrasla u SOS dječjem selu Lekenik,, dr. sc. Lana Petö Kujundžić, sutkinja, predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu, Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te Ivan Blažević iz Zaklade Solidarna, a razgovor je moderirala voditeljica Barbara Kolar.

VIDEO: Pogledajte veliki Gloria panel 'Dosta je šutnje' i izjave ministra Josipa Aladrovića te profesorice Sanje Musić Milanović



U suradnji s resornim ministarstvom

Putem videoporuka njihovim su se apelima da prijave nasilnike pridružili i Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te profesorica Sanja Musić Milanović, voditeljica Službe za promicanje zdravlja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Resorni ministar je najavio da od 25. studenoga počinje s radom besplatna 24-satna SOS nacionalna linija za žrtve nasilja (116-006).

Također, ministar je istaknuo da su potpisana dva ugovora za sigurne kuće u koprivničko-križevačkoj i virovitičko-podravskoj županiji, gdje su dosad postojala samo privremena skloništa.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje je bilo suorganizator Glorijinog panela zajedno s Europskim socijalnim fondom, dodijelit će tri milijuna kuna za 20 udruga koje se bave suzbijanjem nasilja u obitelji, a u pripremi je i informativna kampanja koja bi trebala doprinijeti senzibilizaciji javnosti za tu temu.

Linker
16. travanj 2024 10:03