čije je nasljedstvo?

Lovac na milijune: Nazivali su ga ‘Lagerfeldovom droljom‘, on tvrdi da mu je bio poput sina

Ni četiri godine od smrti dizajnera Karla Lagerfelda nitko se još nije dočepao njegova nasljedstva od 200 milijuna eura, no francuski maneken Baptise Giabiconi tvrdi da je on jedina osoba koja bi trebala dobiti sve, jer je navodno slavnom kreatoru bio poput sina.

Još za života je Karl Lagerfeld bio obavijen aurom tajnovitosti, što je njemački dizajner sam (p)održavao ekscentričnim odijevanjem, izjavama i životnim stilom, a ta se aura mističnosti nastavlja i četiri godine nakon njegove smrti. Postoji, naime, sedmero nasljednika koji još nisu podijelili bogatstvo od 200 milijuna eura, što u nekretninama u Francuskoj i Monaku, što u umjetninama i vrijednosnim papirima.

No, dokumentarac britanske televizije BBC "Tajanstveni gospodin Lagerfeld" otkriva da jedan od njih - francuski maneken Baptiste Giabiconi - smatra da bi kao Karlov miljenik, štićenik, najbolji prijatelj i sin kojeg nikad nije imao trebao dobiti sve. Njihovi su se putevi ukrižali 2008. kad ga je kreativni direktor modnih kuća Chanel i Fendi, očaran Baptisteovim muževnim izgledom, angažirao za kampanju Chanelove cruise kolekcije uz manekenku Jerry Hall, te istovremeno i za zaštitno lice Fendijeve kampanje. Baptiste je u dizajneru, kako je sam izjavio u jednom intervjuu, prepoznao očinsku figuru koja mu je nedostajala u životu. Roditelji su mu se, naime, razveli kad je manekenu bilo jedanaest godina i kako otada više nije vidio oca, borio se s osjećajem napuštenosti. Ubrzo su se počeli družiti privatno i često, a Baptiste mu je čak darovao i svoju mačku vrste Birman, slavnu Choupette. Karl ga je ubrzo promovirao u muško zaštitno lice kuće Chanel, a s njime je i, kao fotograf, snimio mnoštvo editorijala za modne časopise te kampanje za Coca-Colu i Volkswagen. U njima je svog štićenika prikazao kao seks-simbola interesantnog ženama i muškarcima, fotografirajući ga u škakljivim pozama - primjerice, nagog u cipelama visokih potpetica.

image

Maneken tvrdi da ga je dizajner namjeravao posvojiti, ali da je procedura bila komplicirana.

PROFIMEDIA

Ne treba ni reći da ga je takva promocija vinula u sam vrh muškog manekenstva pa je 2012. bio najbolje plaćeni model s neto zaradom od devet milijuna eura. Baptiste se okušao i u glazbenoj karijeri: 2010. je objavio uspješan debi album "Showtime" koji je te godine u Francuskoj došao do četvrtog mjesta na top-listi glazbenih albuma. Uz Karlovu pomoć je 2015. pokrenuo vlastitu modnu liniju urbane odjeće Giabiconi is my sexfriend (Giabiconi je moj prijatelj za seks), za čiju ga je promociju dizajner ponovno fotografirao nagog. Naravno da je takva količina podrške koju je dizajner iskazivao 56 godina mlađem muškarcu pokrenula glasine da su njih dvojica ljubavnici, pa se 2012. čak šuškalo da bi se trebali vjenčati. No, Baptiste je u intervjuu za časopis GQ objavljenom prije dvije godine rezolutno odbacio bilo kakve insinuacije na tu temu, požalivši se da su ga njemu iza leđa nazivali "Lagerfeldovom droljom", dok je njih dvojicu isključivo vezao odnos kakav bi imali otac i sin. Takve glasine je podržavala i činjenica da se Baptiste u javnosti nije pojavljivao s djevojkama. Jedno vrijeme se govorkalo da je u vezi s američkom pjevačicom Katy Perry, a potom s nekom anonimnom djevojkom, ali obje su se informacije pokazale netočnima. No, lanjskog rujna Baptiste je na svom Instagram profilu objavio fotografiju na kojoj drži žensku ruku čiji prstenjak krasi dijamantni prsten, bez ikakvog dodatnog objašnjenja, što su mnogi protumačili kao objavu zaruka. U ožujku je pak iznenadio fotografijom na kojoj se vidi kako ljubi trudnički trbuh žene čije lice nije u kadru, uz natpis - "postat ću tata".

image

Premda su mu pripisivali gej sklonosti, Baptiste je nedavno objavio da ima zaručnicu s kojom očekuje dijete.

PRIVATAN ALBUM

No, i dalje nije sigurno hoće li postati i nasljednik. Sébastien Jondeau koji se, kao dizajnerova desna ruka, nadao najvećem komadu financijskog kolača kaže da su u godinama prije Karlove smrti njih dvojica zahladili odnose te da Baptiste nije spomenut u oporuci, što je kasnije demantirao. Pretpostavlja se da su među sigurnim dobitnicima dvojica-trojica njegovih bliskih prijatelja, kumče Hudson Kroenig, sin dizajnerovog omiljenog manekena Hudsona Kroeniga, te dugogodišnja domaćica. Karlov odvjetnik koji bi jedini, kao izvršitelj oporuke, mogao razriješiti zbrku se pak - ne javlja na telefon. Zvuči bizarno, no istina je. U kontakt s 91-godišnjim Lucienom Frydlenderom pokušali su stupiti čak i novinari magazina Le Parisien, no bez uspjeha: njegova supruga im je rekla da ga ne može uznemiravati zbog visoke životne dobi.

Linker
20. travanj 2024 08:15