TRNOVITI PUT

Luka Modrić o najtežim danima: ‘Lopta mi je bila izlaz od svega što se događalo oko nas‘

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije ponovno predvodi vatrene u završnici Svjetskog prvenstva u Katru.

Činilo se da je čudesna sportska, nogometna i životna priča Luke Modrića, kapetana naše nogometne reprezentacije, zaokružena prije četiri godine. Tada je Vatrene doveo do finala i naslova svjetskih viceprvaka na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, na kojem je premda su svjetski prvaci postali Francuzi upravo Luka Modrić proglašen najboljih igračem turnira. A uvjerljivo je trijumfirao i u svim relevantnim izborima za najboljeg nogometaša 2018.

No, niti najveći optimisti nisu se usudili povjerovati u ono što se upravo događa: da bi Lukina priča mogla doživjeti novi vrhunac na Svjetskom prvenstvu u Katru, gdje našu reprezentativnu vrstu ponovno vodi do samoga kraja najprestižnijeg natjecanja. I pritom ne pokazuje samo svoju igračku, nego i ljudsku veličinu, držeći motivacijske govore suigračima te tješeći uplakane protivničke igrače.

image

Jedna od prvih sportskih fotografija Luke Modrića

PRIVATNI ALBUM

Zbog toga se u fokusu svjetskih medija ponovno našla njegova fascinantna biografija, što je uz ostalo i tema Netflixovog dokumentarca Kapetani u kojem je Luka Modrić opisao svoje početke.

"Ime sam dobio po didu koji nažalost nije poživio dovoljno dugo da vidi barem djelić svega što sam postigao, ali siguran sam da me odozgo gleda i da je ponosan na mene", ispričao je Luka i dodao da mu je djetinjstvo, do djedove pogibije, civilne žrtve Domovinskog rata u zadarskom zaleđu, ostalo u najljepšem mogućem sjećanju.

image

Najbolja momčad 2018.: Ronaldinho, Daniel Alves, Ramos, Luka Modrić, Eden Hazard, Kylian Mbappe, N‘Golo Kante, Marcelo, Raphael Varane i David de Gea

PHILIPPE PERUSSEAU/SHUTTERSTOCK

"Djed me branio kad bih radio neke nepodopštine i vodio me svuda sa sobom. Skupa smo vodili životinje na ispašu u podnožju Velebita gdje smo živjeli. Nije bilo lako tada, počeo je rat, uzbune, bombe, rakete su padale i na kraju smo završili u izbjegličkom hotelu. Ali kad pogledam slike iz djetinjstva, uvijek sam s loptom. To je bio moj izlaz od svega što se događalo oko nas. Sve je krenulo na betonu ispred hotela", dodao je Modrić.

image

Luka Modrić proglašen je 2018. najboljim nogometašem na svijetu

PHILIPPE PERUSSEAU/SHUTTERSTOCK

A na dodjeli nagrade za najboljeg nogometaša svijeta u izboru FIFA-e (Međunarodne nogometne federacije) u Londonu 2018. održao je zapažen govor.

"Nikada nisam sumnjao u sebe, bez obzira što drugi jesu. Bilo je svakakvih priča, ali ja sam vjerovao do mogu doći do mjesta gdje sam sada, te stvari su mi bile dodatna motivacija. Jednostavno, nikada nisam odustao od svojih snova", izjavio je Modrić, čije riječi najbolje oslikavaju njegovu karijeru, snažan karakter i samopouzdanje koji su ga vodili trnovitim putem od djetinjstva obilježenog ratom i odrastanjem u izbjeglištvu do svjetske slave.

A njegova priča očito još ima neispisanih poglavlja.

Linker
28. studeni 2023 23:52